Zerrenda:Eguzki Sistemako objektuak tamainaren arabera


Hona hemen Eguzki Sistemako objektuen zerrenda, duten erradioaren tamainaren arabera. Zerrendan jasota daude Eguzkia, planetak, planeta nanoak eta hainbat asteroide, bai eta garrantzi historikoa duten kometa eta objektu txikiagoak ere.

ZerrendaAldatu

400 kilometrotik gorako erradioa duten objektuakAldatu

Gorputza Irudia Bataz-besteko erradioa
(km)
Bataz-besteko erradioa
(R)
Bolumena
(109 km3)
Bolumena
(V)
Masa
×1021 kg
(Yg)
Masa
(M)
Dentsitatea
[oharrak 1]
g/cm3
Gainazaleko grabitatea
(m/s2)
Gainazaleko grabitatatea
()
Objektu mota Itxura
Eguzkia   696,000[1] 109.25 1,412,000,000 1,303,781 1,989,100,000 332,837 1.409 274.0 28.02 Izarra erregularra
Jupiter   69,911 10.97 1,431,280 1,321 1,898,600 317.83 1.33 24.79 2.535 Planeta (gasezko erraldoia) erregularra
Saturno   58,232
(eraztunik gabe)
9.14 827,130 764 568,460 95.159 0.70 10.445 1.06 Planeta (gasezko erraldoia) erregularra
Urano   25,362 3.98 68,340 63.1 86,832 14.536 1.30 8.87 0.90 Planeta (gasezko erraldoia) erregularra
Neptuno   24,622 3.86 62,540 57.7 102,430 17.147 1.76 11.15 1.140 Planeta (gasezko erraldoia) erregularra
Lurra   6,371.0 1 1,083.21 1 5,973.6 1 5.515 9.78033 0.99732 Planeta (planeta lurtarra) erregularra
Artizarra   6,051.8
(gasik gabe)
0.950 928.43 0.857 4,868.5 0.815 5.24 8.872 0.905 Planeta (planeta lurtarra) erregularra
Martitz   3,390.0 0.532 163.18 0.151 641.85 0.107 3.94 3.7 0.38 Planeta (planeta lurtarra) erregularra
Ganimedes
Jupiter III
  2,631.2 0.413 76.30 0.0704 148.2 0.0248 1.936 1.428 0.15 Jupiterren satelitea erregularra
Titan
Saturn VI
  2,576[2]
(w/o gas)
0.404 71.52 0.0660 134.5 0.0225 1.88 1.354 0.14 Saturnoren sateliteak erregularra
Merkurio (planeta)   2,439.7 0.383 60.83 0.0562 330.2 0.0553 5.43 3.7 0.38 Planeta (lurtarra) erregularra
Kalisto
Jupiter IV
  2,410.3 0.378 58.65 0.0541 107.6 0.018 1.83 1.23603 0.126 Jupiterren satelitea erregularra
Io
Jupiter I
  1,821.5 0.286 25.32 0.0234 89.3 0.015 3.528 1.797 0.183 Jupiterren satelitea erregularra
Ilargia
Earth I
  1,737.1 0.273 21.958 0.0203 73.5 0.0123 3.3464 1.625 0.166 Lurraren satelitea erregularra
Europa
Jupiter II
  1,561 0.245 15.93 0.0147 48 0.00803 3.01 1.316 0.134 Jupiterren satelitea erregularra
Triton
Neptune I
  1,353.4 0.212 10.38 0.0096 21.5 0.00359 2.061 0.782 0.0797 Meptunoren satelitea erregularra
ErisR
136199
  1,163±6[3] 0.182 7 0.007 16.7[4] 0.0027 2.5 6.621 0.0677 Planeta-ipotxSDObinarioa erregularra
PlutonR
134340
  1,153 0.181 7 0.0066 13.105 0.0022 2.0 0.61 0.062 Planeta-ipotxa
KBO
erregularra
Titania
Uranus III
  788.4 0.124 2.06 0.0019 3.526 0.00059 1.72 0.378 0.0385 Uranoren satelitea erregularra
Rhea
Saturn V
  764.1[5] 0.12 1.87 0.0017 2.3166 0.00039 1.23 0.26 0.027 Saturnoren ilargiak erregularra
Oberon
Uranus IV
  761.4 0.12 1.85 0.0017 3.014 0.0005 1.63 0.347 0.035 Uranoren ilargiak erregularra
Iapetus
Saturn VIII
  735.6[6] 0.113 1.55 0.0014 1.9739 0.00033 1.08 0.223 0.0227 Saturnoren ilargiak erregularra
MakemakeRA
136472
  715±7 1.7 3 0.00067 1.7[7] 0.4 Planeta ipotxa
KBO
erregularra
2007 OR10
225088
640±100 0.1 1.0981 0.00101 SDO unknown
Txantiloi:DpR
136108
620±30 0.117 1.3–1.6 0.001 4.006 0.00069 2.55 0.44 0.045 Planeta ipotxa
KBOPlaneta ipotxen ilargia
erregularra (elipsoidea)
Karonte
Pluto I
  603.5[8] 0.095 0.87 0.0008 1.52 0.00025 1.65 0.279 0.028 Plutonen ilargia erregularra
Umbriel
Uranus II
  584.7 0.092 0.84 0.0008 1.2 0.00020 1.4 0.234 0.024 Satellite of Uranus erregularra
Ariel
Uranus I
578.9 0.091 0.81 0.0008 1.35 0.00022 1.67 0.269 0.027 Satellite of Uranus erregularra
Dione
Saturn IV
  561.6 0.088 0.73 0.0007 1.096 0.000183 1.48 0.232 0.0236 Satellite of Saturn erregularra
Quaoar
50000
  537[9] 1.6[10] 0.0003 2.0[11] 12.519 KBOcubewanobinary unknown
Tetis
Saturn III
  531.1[12] 0.083 0.624 0.0006 0.6173 0.000103 0.984[13] 0.145 0.015 Satellite of Saturn erregularra
SednaRA
90377
  497.5[14] 0.08 TNOdetached object unknown
Ceres
1
  476 0.076 0.437 0.0004 0.95 0.000159 2.08 0.27 0.0275 Dwarf planetasteroid erregularra
2002 MS4
307261
467±25 0.07 KBO unknown
OrcusRA
90482
  460±10 0.06 0.23 0.0002 2.47[15] KBOplutinobinary unknown
Salacia
120347
430±20 0.07 0.45 1.16[16] 0.147 KBObinary unknown

OharrakAldatu

  1. KBOko objektuen dentsitatea ez da ziurra eta 2.0 izango dela uste da, Plutonen bezala.

ErreferentziakAldatu

  1. Hyperphsics - The Sun
  2. doi:10.1086/50881
    Zita hau gehitzeko bi modu daude: Botaren zain egon gabe edo eskuz egin
  3. .
  4. doi:10.1126/science.1139415
    Zita hau gehitzeko bi modu daude: Botaren zain egon gabe edo eskuz egin
  5. Space Daily - SATURN DAILY DLR Researchers Compile Atlas Of Saturn's Moon Rhea, An Icy Alien World (2010)
  6. doi:10.1016/j.icarus.2007.03.012
    Zita hau gehitzeko bi modu daude: Botaren zain egon gabe edo eskuz egin
  7. Dwarf Planet Makemake Lacks Atmosphere (ESO: 21 November 2012) Average radius calculated from equatorial and polar diameters in the source
  8. doi:10.1038/nature04351
    Zita hau gehitzeko bi modu daude: Botaren zain egon gabe edo eskuz egin
  9. .
  10. doi:10.1088/0004-637X/714/2/1547
    Zita hau gehitzeko bi modu daude: Botaren zain egon gabe edo eskuz egin
  11. Braga-Ribas et al. 2013, "The Size, Shape, Albedo, Density, and Atmospheric Limit of Transneptunian Object (50000) Quaoar from Multi-chord Stellar Occultations", The Astrophysical Journal, 773, 26 (2013 August 10)
  12. Roatsch Jaumann et al. 2009, p. 765, Tables 24.1–2
  13. Roatsch Jaumann et al. 2009, p. 765, Tables 24.1–2
  14. doi:10.1051/0004-6361/201218874
    Zita hau gehitzeko bi modu daude: Botaren zain egon gabe edo eskuz egin
  15. doi:10.1051/0004-6361/201117486
    Zita hau gehitzeko bi modu daude: Botaren zain egon gabe edo eskuz egin
  16. .