Ireki menu nagusia

Dieter Kühn (Kolonia, 1935eko otsailaren 1a - Brühl, 2015eko uztailaren 25a) alemaniar idazlea izan zen.

Dieter Kühn
Dieter Kühn, 2011.jpg
Bizitza
Jaiotza Kolonia1935eko otsailaren  1a
Herrialdea  Alemania
Heriotza Brühl2015eko uztailaren  25a (80 urte)
Hezkuntza
Heziketa Bonngo Unibertsitatea
Hizkuntzak alemana
Jarduerak
Jarduerak idazlea eta itzultzailea
Lantokia(k) Brühl
Jasotako sariak
Kidetza Academy of Sciences and Literature Mainz Itzuli

Filologia-ikasketak egin zituen Munichen eta Bonnen. Irratirako gidoiak, saiakerak, kontakizunak, eleberriak, antzerki-lanak, poesiak eta haurrentzako liburuak idatzi ditu. Sari asko jasotakoa da. Robert Musil idazleari buruz egin zuen doktorego-tesiak erabat baldintzatu zuen bere ondorengo produkzio literarioaren oinarrizko gaia: biografia, historiaren gorabeherak ezagutzeko bide bakar gisa. Bere lehen eleberrian, N (1970), Napoleon Bonaparteren biografia berregin zuen, gertaera historiko oro kasualitate hutsez gertatu delako itxura ematen dioten alternatibak agertzen dituen bitartean. Teknika bera erabiltzen du Die Präsidentin (1973, Emakume-lehendakaria) eleberrian: Marthe Hanau burtsa-artekari frantsesaren biografiaren bitartez finantza-munduko mekanismoak deskribatzen ditu. Bere literatura-produkzioari buruzko gogoeta Ich Wolkenstein (1977, Ni, Wolkenstein) liburuan dago bilduta, eta XIV. mendeko poeta Oswald von Wolkensteinen biografian oinarritzen da horretarako. Obra horrek jarraipena izan du Herr Neidhardt (1981, Neidhart jauna) eta Der Parzival des Wolfram von Eschenbach (1986,Wolfram vom Eschenbachen Parzivala) lanetan. Beste lan aipagarri batzuk: Festspiel für Rothäute (1974, Gala-funtzioa larrugorrientzat), Josephine (1976), Goldbergvariationen (1976, Urrezko mendiaren aldaerak), Der wilde Gesang der Kaiserin Elisabeth (1982, Elisabeth enperatrizaren kantu-basa), Flaschenpost für Goethe (1985, Mezu bat botilan Goetherentzat), Beethoven und der schwarze Geiger (1990, Beethoven eta biolinista beltza).

BibliografiaAldatu

  • Analogie und Variation, 1965
  • Das Ärgernis, 1966
  • N, 1970
  • Ausflüge im Fesselballon, 1971
  • Boulevardtheater oder: Ordnung muß sein, 1971
  • Musik & Gesellschaft, 1971
  • Grenzen des Widerstands, 1972
  • Siam-Siam, 1972
  • Mit dem Zauberpferd nach London, 1973
  • Die Präsidentin, 1973
  • Festspiel für Rothäute, 1974
  • Unternehmen Rammbock, 1974
  • Luftkrieg als Abenteuer, 1975
  • Stanislaw, der Schweiger, 1975
  • Achmeds Geheimsprache, 1976
  • Goldberg-Variationen, 1976
  • Herbstmanöver, 1976
  • Josephine. Aus der öffentlichen Biografie der Josephine Baker, 1976
  • Op der Parkbank, 1976
  • Ein Schrank wird belagert, 1976
  • Ich Wolkenstein, 1977
  • Ludwigslust, 1977
  • Die Geisterhand,1978
  • Separatvorstellung, 1978
  • Der Herr der fliegenden Fische, 1979
  • Löwenmusik, 1979
  • Schriftbilder, Bilderschrift, 1979
  • Und der Sultan von Oman, 1979
  • Auf der Zeitachse, 1980
  • Galaktisches Rauschen, 1980
  • Herr Neidhart, 1981
  • Schnee und Schwefel, 1982
  • Der wilde Gesang der Kaiserin Elisabeth, 1982
  • Der Himalaya im Wintergarten, 1984
  • Die Kammer des schwarzen Lichts, 1984
  • Flaschenpost für Goethe,1985
  • Der König von Grönland, 1985
  • Bettines letzte Liebschaften, 1986
  • Der Parzival des Wolfram von Eschenbach, 1986
  • Neidhart aus dem Reuental, 1988
  • Beethoven und der schwarze Geiger, 1990
  • Die Minute eines Segelfalters, 1992
  • Das Heu, die Frau, das Messer,1993
  • Es fliegt ein Pferd ins Abendland, 1994
  • Clara Schumann, Klavier, 1996
  • Der fliegende König der Fische, 1996
  • Prinz Achmed und die Pferde des Sultans, 1996
  • Neidhart und das Reuental: Eine Lebensreise 1996
  • Der König von Grönland, 1997
  • Das Geheimnis der Delphinbucht, 1998
  • Goethe zieht in den Krieg. Eine biografische Skizze, 1999
  • Auf dem Weg zu Annemarie Böll,2000
  • Frau Merian!, 2002
  • Mit Flügelohren: Mein Hörspielbuch, 2003
  • Schillers Schreibtisch in Buchenwald, 2005
  • Geheimagent Marlowe, 2007
  • Gertrud Kolmar: Leben und Werk, Zeit und Tod, 2008
  • Ich war Hitlers Schutzengel. Fiktionen, 2010

ErreferentziakAldatu