Ireki menu nagusia

All-Ireland Senior Hurling Championship

All-Ireland Senior Hurling Championship Irlandan urtero antolatzen den hurling txapelketen artean garratzitsuena da. Irlandako Errepublika eta Ipar Irlandako konderri ezberdinak lehiatzen dira, bai eta Londresko (Erresuma Batua) eta New Yorkeko (AEB) talderen batzukere. Txapelketaren finala Dublingo Croke Park zelaian jokatzen da. Kilkenny GAA (36), Cork GAA (30) eta Tipperary GAA (27) dira txapelketa gehien irabazi dituzten taldeak.

All-Ireland Senior Hurling Championship
Antolatzailea Elkarte Atletiko Gaelikoa (GAA)
Sorrera 1887
Eremua  Irlanda
 Ipar Irlanda
 Ingalaterra
Taldeak 10
Garaipen gehien Kilkenny GAA (36)
Txapelduna Limerick GAA (2018)
Webgunea www.gaa.ie
Kilkenny GAA taldeak lortu ditu garaipen gehien.

HistoriaAldatu

Elkarte Atletiko Gaelikoa (GAA) 1884ean sortu zen Futbol gaelikoa eta hurlinga antolatzeko. Berehala eratu ziren kirol bakoitzerako txapelketak. Hurlingari dagokionez All-Ireland Hurling txapelketa 1887an sortu zen eta urtero jokatu izn da, 1888an salbu, orduan Estatu Batuetan bira bat egitea pentsatu baitzen kirol berria ezagutzera emateko.

Historikoki Munster, Leinster, Connacht eta Ulster probintzietako txapelketak jokatu izan ziren eta hauetako txapeldunen artean jokatzen zen All-Ireland txapelketa. 1891 arte probintzietako klubak beren izenean aritzen ziren eta 1892tik aurrera konderriaren izenean. 1997an sistema aldatzea erabaki zen eta probintzia bakoitzeko finalista izandakoek bigarren aukera bat zeukaten txapelketan sartzeko, beraien artean bi postu jokoan sartzen baitziren. 2005ean aldaketa berriak izan dira, baita 2008an ere, eta gaur egun talde gehiagok hartzen dute parte txapelketan.

Bi urtetan, 1905 eta 1908an, finala bi partidutara jokatu zen.

PalmaresaAldatu

Urtea Irabazlea Puntuak Finalista Puntuak
1887 Tipperary 1-1-1 Galway 0-0-0
1888 ez jokatua
1889 Dublin 5-4 Clare 1-6
1890 Cork 1-6 Wexford 2-2
1891 Kerry 2-3 Wexford 1-5
1892 Cork 2-4 Dublin 1-1
1893 Cork 6-8 Kilkenny 0-2
1894 Cork 5-20 Dublin 2-0
1895 Tipperary 6-8 Kilkenny 1-0
1896 Tipperary 8-14 Dublin 0-4
1897 Limerick 3-4 Kilkenny 2-4
1898 Tipperary 7-13 Kilkenny 3-10
1899 Tipperary 3-12 Wexford 1-4
1900 Tipperary 3-13 London 0-6
1901 London 1-5 Cork 0-4
1902 Cork 3-13 London 0-0
1903 Cork 3-16 London 0-1
1904 Kilkenny 1-9 Cork 1-8
1905 Kilkenny 3-12, 7-7 Cork 5-10, 2-9
1906 Tipperary 3-16 Dublin 3-8
1907 Kilkenny 3-12 Cork 4-8
1908 Tipperary 2-5, 3-15 Dublin 1-8, 1-5
1909 Kilkenny 4-6 Tipperary 0-12
1910 Wexford 7-0 Limerick 6-2
1911 Kilkenny 3-3 Tipperary 1-1
1912 Kilkenny 2-1 Cork 1-3
1913 Kilkenny 2-4 Tipperary 1-2
1914 Clare 5-1 Laois 1-0
1915 Laois 6-2 Cork 4-1
1916 Tipperary 5-4 Kilkenny 3-2
1917 Dublin 5-4 Tipperary 4-2
1918 Limerick 9-5 Wexford 1-3
1919 Cork 6-4 Dublin 2-4
1920 Dublin 4-9 Cork 4-3
1921 Limerick 8-5 Dublin 3-2
1922 Kilkenny 5-3 Tipperary 2-6
1923 Galway 7-3 Limerick 4-5
1924 Dublin 5-3 Galway 2-6
1925 Tipperary 5-6 Galway 1-5
1926 Cork 4-6 Kilkenny 2-0
1927 Dublin 4-8 Cork 1-3
1928 Cork 6-12 Galway 1-0
1929 Cork 4-9 Galway 1-3
1930 Tipperary 2-7 Dublin 1-3
1931 Cork 5-8 Kilkenny 3-4
1932 Kilkenny 3-3 Clare 2-3
1933 Kilkenny 1-7 Limerick 0-6
1934 Limerick 5-2 Dublin 2-6
1935 Kilkenny 2-5 Limerick 2-4
1936 Limerick 5-6 Kilkenny 1-5
1937 Tipperary 3-11 Kilkenny 0-3
1938 Dublin 2-5 Kilkenny 1-6
1939 Kilkenny 2-7 Cork 3-3
1940 Limerick 3-7 Kilkenny 1-7
1941 Cork 5-11 Dublin 0-6
1942 Cork 2-14 Dublin 3-4
1943 Cork 5-16 Antrim 0-4
1944 Cork 2-13 Dublin 1-2
1945 Tipperary 5-6 Kilkenny 3-6
1946 Cork 7-5 Kilkenny 3-8
1947 Kilkenny 0-14 Cork 2-7
1948 Waterford 6-7 Dublin 4-2
1949 Tipperary 3-11 Laois 0-3
1950 Tipperary 1-9 Kilkenny 1-8
1951 Tipperary 7-7 Wexford 3-2
1952 Cork 2-14 Dublin 0-7
1953 Cork 3-3 Galway 0-8
1954 Cork 1-9 Wexford 1-6
1955 Wexford 3-13 Galway 2-8
1956 Wexford 2-14 Cork 2-8
1957 Kilkenny 4-10 Waterford 3-12
1958 Tipperary 4-9 Galway 2-5
1959 Waterford 3-12 Kilkenny 1-10
1960 Wexford 2-15 Tipperary 0-11
1961 Tipperary 0-16 Dublin 1-12
1962 Tipperary 3-10 Wexford 2-11
1963 Kilkenny 4-17 Waterford 6-8
1964 Tipperary 5-13 Kilkenny 2-8
1965 Tipperary 2-16 Wexford 0-10
1966 Cork 3-9 Kilkenny 1-10
1967 Kilkenny 3-8 Tipperary 2-7
1968 Wexford 5-8 Tipperary 3-12
1969 Kilkenny 2-15 Cork 2-9
1970 Cork 6-21 Wexford 5-10
1971 Tipperary 5-17 Kilkenny 5-14
1972 Kilkenny 3-24 Cork 5-11
1973 Limerick 1-21 Kilkenny 1-14
1974 Kilkenny 3-19 Limerick 1-13
1975 Kilkenny 2-22 Galway 2-10
1976 Cork 2-21 Wexford 4-11
1977 Cork 1-17 Wexford 3-8
1978 Cork 1-15 Kilkenny 2-8
1979 Kilkenny 2-12 Galway 1-8
1980 Galway 2-15 Limerick 3-9
1981 Offaly 2-12 Galway 0-15
1982 Kilkenny 3-18 Cork 1-13
1983 Kilkenny 2-14 Cork 2-12
1984 Cork 3-16 Offaly 1-12
1985 Offaly 2-11 Galway 1-12
1986 Cork 4-13 Galway 2-15
1987 Galway 1-12 Kilkenny 0-9
1988 Galway 1-15 Tipperary 0-14
1989 Tipperary 4-24 Antrim 3-9
1990 Cork 5-15 Galway 2-21
1991 Tipperary 1-16 Kilkenny 0-15
1992 Kilkenny 3-10 Cork 1-12
1993 Kilkenny 2-17 Galway 1-15
1994 Offaly 3-16 Limerick 2-13
Urtea Irabazlea Puntuak Finalista Puntuak
1995 Clare 1-13 Offaly 2-8
1996 Wexford 1-13 Limerick 0-14
1997 Clare 0-20 Tipperary 2-13
1998 Offaly 2-16 Kilkenny 1-13
1999 Cork 0-13 Kilkenny 0-12
2000 Kilkenny 5-15 Offaly 1-14
2001 Tipperary 2-18 Galway 2-15
2002 Kilkenny 2-20 Clare 0-19
2003 Kilkenny 1-14 Cork 1-11
2004 Cork 0-17 Kilkenny 0-9
2005 Cork 1-21 Galway 1-16
2006 Kilkenny 1-16 Cork 1-13
2007 Kilkenny 2-19 Limerick 1-15
2008 Kilkenny 3-30 Waterford 1-13
2009 Kilkenny 2-22 Tipperary 0-23
2010 Tipperary 4-17 Kilkenny 1-18
2011 Kilkenny 2-17 Tipperary 1-16
2012 Kilkenny 3-22 Galway 3-11
2013 Clare 5-16 Cork 3-16
2014 Kilkenny 3-22 Tipperary 1-28
2015 Kilkenny 1-22 Galway 1-18
2016 Tipperary 2-29 Kilkenny 2-20
2017 Galway 0-26 Waterford 2-17
2018 Limerick 3-16 Galway 2-18
2019 Tipperary 3-25 Kilkenny 0-20

GaraipenakAldatu

TaldekaAldatu

Taldea Garaipenak Urteak
Kilkenny 36 1904, 1905, 1907, 1909, 1911, 1912, 1913, 1922, 1932, 1933, 1935, 1939, 1947, 1957, 1963, 1967, 1969, 1972, 1974, 1975, 1979, 1982, 1983, 1992, 1993, 2000, 2002, 2003, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2014, 2015
Cork 30 1890, 1892, 1893, 1894, 1902, 1903, 1919, 1926, 1928, 1929, 1931, 1941, 1942, 1943, 1944, 1946, 1952, 1953, 1954, 1966, 1970, 1976, 1977, 1978, 1984, 1986, 1990, 1999, 2004, 2005
Tipperary 28 1887, 1895, 1896, 1898, 1899, 1900, 1906, 1908, 1916, 1925, 1930, 1937, 1945, 1949, 1950, 1951, 1958, 1961, 1962, 1964, 1965, 1971, 1989, 1991, 2001, 2010, 2016, 2019
Limerick 8 1897, 1918, 1921, 1934, 1936, 1940, 1973, 2018
Dublin 6 1889, 1917, 1920, 1924, 1927, 1938
Wexford 6 1910, 1955, 1956, 1960, 1968, 1996
Galway 5 1923, 1980, 1987, 1988, 2017
Offaly 4 1981, 1985, 1994, 1998
Clare 4 1914, 1995, 1997, 2013
Waterford 2 1948, 1959
Kerry 1 1891
London 1 1901
Laois 1 1915

ProbintziakaAldatu

Probintzia Garaipenak Taldeak
Munster 73 Cork (30), Tipperary (28), Limerick (8), Clare (4), Waterford (2), Kerry (1)
Leinster 51 Kilkenny (34), Dublin (6), Wexford (6), Offaly (4), Laois (1)
Connacht 4 Galway (5)
Ulster 0 -

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu