Jenna Ortega

aktore estatubatuarra

Jenna Marie Ortega (Coachella harana, Kalifornia, 2002ko irailaren 27a) estatubatuar aktorea da, telebistan eta zineman aritutakoa.

Jenna Ortega
Jenna Ortega 2022 (cropped).jpg
(2022)
Bizitza
Jaiotzako izen-deiturakJenna Marie Ortega
JaiotzaCoachella harana2002ko irailaren 27a (20 urte)
Herrialdea Ameriketako Estatu Batuak
Hezkuntza
Hizkuntzakingelesa
gaztelania
Jarduerak
Jarduerakzinema aktorea, antzerki aktorea, idazlea eta aktorea
Pisua55 kilogramo
Altuera155 zentimetro
Lan nabarmenak
Jasotako sariak

IMDB: nm4911194 Allocine: 610427 Rottentomatoes: celebrity/jenna_ortega Allmovie: p743683
Facebook: Jenna0rtega Twitter: jennaortega Instagram: jennaortega TikTok: jenna0rtega Edit the value on Wikidata
Jenna Ortega signature.svg

Haur aktore gisa hasi zuen bere ibilbidea, The CW kateko Jane the Virgin (2014-2019) ekoitzitako komedia eta drama telesailean egindako lanagatik ospea jasoz. Disney Channelen Stuck in the Middle (2016-2018) telesailean Harley Diazen papera egin zuenean, ezagunago bilakatu zen.[1] Bikoizketako aktore gisa ere jardun du, Elena of Avalor telesail animatuan Elisabeth printzesari ahotsa emanez.

2019an Ellie Alvesen papera egin zuen Netflixek ekoitzitako You telesaileko bigarren denboraldian, eta 2021ean Yes Day konpainia berak ekoitzitako familiako filmaren protagonista izan zen. Kritikaren laudorioak jaso zituen The Fallout (2021) nerabeentzako draman egindako lanagatik, eta, X y Scream (2022koak biak) slasher generoko filmen protagonista izan zen, scream queen (euskaraz: «oihuaren erregina») gisa.[2]

FilmografiaAldatu

Urtea Filma Pertsonaia Oharra(k)
2013 Iron Man 3
Insidious: Chapter 2 Annie
2014 The Little Rascals Save the Day Mary Ann
2015 After Words Anna Chapa
2018 Saving Flora Dawn
2019 Wyrm Suzie
2020 The Babysitter: Killer Queen Phoebe Atwell
2021 Yes Day Katie Torres
The Fallout Vada Cavell
2022 Scream Tara Carpenter
Studio 666 Skye Willow
X Lorraine Day
American Carnage Camila Montes

TelebistaAldatu

Urtea Telesaila Pertsonaia Oharra(k)
2012 Rob Neska Atal 1
CSI: NY Aimee Moore Atal 1
2014 Rake Zoe Leon
2014–2019 Jane the Virgin Jane Villanueva (12 urte)
2015 Richie Rich Darcy
2016–2018 Stuck in the Middle Harley Diaz
2016–2020 Elena of Avalor Princess Isabel Ahotsa
2016 Elena and the Secret of Avalor Princess Isabel Ahotsa; telefilm
2018 Bizaardvark Izzy Atal 1
2019–egun Big City Greens Gabriella Espinosa Ahotsa
2019 You Ellie Alves
2020 Home Movie: The Princess Bride Princess Buttercup Atal 1
2020–2022 Jurassic World Camp Cretaceous Brooklynn Ahotsa
2022 Wednesday Wednesday Addams

ErreferentziakAldatu

  1. (Ingelesez) Lewis, Andy. (2016-3-3). «Sneak Peak: Disney's First Latina Princess Gets a Book» The Hollywood Reporter.
  2. (Ingelesez) Sippell, Margeaux. (2022-1-12). «Jenna Ortega's Journey From Disney Channel Star to Scream Queen» MovieMaker Magazine.

Kanpo estekakAldatu

  Artikulu hau Kaliforniako biografia baten zirriborroa da. Wikipedia lagun dezakezu edukia osatuz.