Ireki menu nagusia

Persiar Golkoko futbol liga

Irango futbol liga» orritik birbideratua)

Persiar Golkoko futbol liga edo 2006 urtetik aurrera Pertsiar Golkoko Pro Liga (persieraz: لیگ برتر خلیج فارس‎) Iranen jokatzen den futbol txapelketa nagusia da. Asiako Futbol Federazioaren barneko liga indartsuenetakoa da. Martxotik azarora jokatzen da.

Pertsiar Golkoko Pro Liga
لیگ برتر خلیج فارس
Antolatzailea فدراسیون فوتبال ایران‎
(Football Federation of the Islamic Republic of Iran)
Konfederazioa AFC
Sorrera 1970
Eremua  Iran
Taldeak 16
Maila 1
Jeitsiera ليگ آزادگان‎
(Azadegan League)
Garaipen gehien Persepolis (12 Liga)
Txapelduna Persepolis (2018-19)
Webgunea www.iranleague.ir

HistoriaAldatu

Hainbat fase izan ditu. 60. hamarkadan Teherango futbol txapelketak hasi ziren jokatzen eta 1970an Takht Jamshid Kopa antolatu zen herrialde osoko taldeek parte hartzeko eta 1978 arte iraun zuen. 80. hamarkadan etenaldi luzea izan zuen hasieran Iraultza Islamiarrarengatik et ondoren Irakekiko gerrarengatik. 1989an berrekin zitzaion Azadegan Liga izenarekin, izena irango gerra presoen omenez ezarri zen.

2001 urtean futbola profesionalizatu zen eta Iran Pro Liga izena hartu zuen, 2006an Pertsiar Golkoko Pro Liga bihurtuz.

PalmaresaAldatu

Takht Jamshid Kopa (1970-1978)Aldatu

Urtea Irabazlea Bigarrena
1970-71 Taj Pas Teheran
1971-72 Persepolis Pas Teheran
1972-73 ez jokatua
1973-74 Persepolis Taj
1974-75 Taj Persepolis
1975-76 Persepolis Homa
1976-77 Pas Teheran Persepolis
1977-78 Pas Teheran Persepolis

Azadegan Liga (1989-2001)Aldatu

Urtea Irabazlea Bigarrena
1989-90* Esteghlal Persepolis
1990-91 ez jokatua
1991-92 Pas Teheran Esteghlal
1992-93 Pas Teheran Persepolis
1993-94 Saipa Persepolis
1994-95 Saipa Esteghlal
1995-96 Persepolis Bahman
1996-97 Persepolis Bahman
1997-98 Esteghlal Pas Teheran
1998-99 Persepolis Esteghlal
1999-2000 Persepolis Esteghlal
2000-01 Esteghlal Persepolis
  • 1989-90 urteko ligak Quods Liga izan zuen izena.

XXI mendeaAldatu

Urtea Txapelduna Puntuak Bigarrena Puntuak Goleatzailea (golak)
2001-02 Persepolis 49 Esteghlal 48   Reza Enayati (17)
2002-03 Sepahan 52 Pas Teheran 45   Edmund Bezik (13)
2003-04 Pas Teheran 53 Esteghlal 51   Ali Daei (16)
2004-05 Foolad 64 Zob Ahan 58   Reza Enayati (20)
2005-06 Esteghlal 59 Pas Teheran 58   Reza Enayati (21)
2006-07 Saipa 56 Esteghlal Ahvaz 54   Mehdi Rajabzadeh (17),   Daniel Olerum (17)
2007-08 Persepolis 59 Sepahan 58   Mohsen Khalili (18)
2008-09 Esteghlal 66 Zob Ahan 66   Arash Borhani (20)
2009-10 Sepahan 67 Zob Ahan 61   Emad Mohammed (19)
2010-11 Sepahan 66 Esteghlal 65   Reza Norouzi (24)
2011-12* Sepahan 67 Tractor Sazi 66   Karim Ansarifard (21)
2012-13 Esteghlal 67 Tractor Sazi 65   Jalal Rafkhaei (19)
2013-14 Foolad 57 Persepolis 54   Karim Ansarifard (14)
2014-15* Sepahan 59 Tractor Sazi 58   Edinho (20)
2015-16 Esteghlal Khuzestan 57 Persepolis 57   Mehdi Taremi (16)
2016-17 Persepolis 66 Esteghlal 57   Mehdi Taremi (18)
2017-18 Persepolis 64 Zob Ahan 55   Ali Alipour (19)
2018-19 Persepolis 61 Sepahan 58   Luciano Pereira (16)
  Kiros Stanlley (16)
  • 2011-12ko ligan lehen hiru sailkatuak puntu bakarraren aldearekin gelditu ziren, Sepahan (67), Tractor Sazi (66) eta Esteghlal (66).
  • 2014-15eko ligan ere lehen hiru sailkatuak puntu bakarraren aldearekin gelditu ziren, Sepahan (59), Tractor Sazi (58) eta Naft Teheran (58).

GaraipenakAldatu

Taldea Garaipenak Urteak
Persepolis FC 12 1972, 1974, 1976, 1996, 1997, 1999, 2000, 2002, 2008, 2017, 2018, 2019
Taj, Esteghlal FC* 8 1971, 1975, 1990, 1998, 2001, 2006, 2009, 2013
Pas Teheran FC 5 1977, 1978, 1992, 1993, 2004
Sepahan FC 5 2003, 2010, 2011, 2012, 2015
Saipa FC 3 1994, 1995, 2007
Foolad FC 2 2005, 2014
Esteghlal Khuzestan 1 2016
  • Taj taldeak 1979an izena aldatu zuen Esteghlal bihurtuz.

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu