CONCACAF Urrezko Kopa

CONCACAF Urrezko Kopa
Antolatzailea CONCACAF
Lehen ekitaldia 1991
Eremua Ipar eta Erdialdeko Amerika
Parte hartzaileak 12
Garaipen gehien Urrezko Kopa: Mexiko Mexiko (8)
Txap. guztira: Mexiko Mexiko (11)
2019ko txapelduna Mexiko Mexiko

CONCACAF Urrezko Kopa (ingelesez CONCACAF Urrezko Kopa) CONCACAFek antolatzen duen selekzio nazionalen arteko txapelketa da. Bi urtetik behin jokatzen da eta Ipar Amerika, Erdialdeko Amerika eta Karibe aldeko herrialdeetako selekzioek hartzen dute parte.

HistoriaAldatu

Urrezko Kopa 1991an abiarazi zen baina aurretik ere izan ziren txapelketak, CONCACAF Txapelketa hain zuzen ere, zeina NAFC Txapelketa (Ipar Amerikako Futbol Kluben Txapelketa) eta CCCF Kopa (Erdialdeko Amerikako eta Karibeko Konfederazioaren Futbol Kopa), batzean sortu zen 1961ean eta 1989 arte iraun zuen.

Aurreko txapelketakAldatu

NAFC TxapelketaAldatu

Lau ekitaldi izan zituen. 1947 eta 1949 urteetan Kuba, Mexiko eta Estatu Batuen arteko txapelketa izan zen eta 1990 eta 1991ean talde gehiagok hartu zuten parte. Talde irabazleak honako hauek izan ziren:

CCCF TxapelketaAldatu

Erdialdeko Amerikako eta Karibeko selekzioek jokatu zuten 1941 eta 1961 artean eta Costa Ricako selekzioa izan zen nagusi:

CONCACAF TxapelketaAldatu

1963 eta 1989 artean 10 ekitaldi jokatu ziren. Hasieran txapelketa bi urtez behin jokatu zen, 1973tik aurrera ordea lau urtean behin jokatzen hasi zen, izan ere helburua Munduko Futbol Txapelketara sailkatzea baitzen, hori irabazleak bakarrik lortzen zuen.

Urtea Egoitza Irabazlea Bigarrena Hirugarrena
1963 El Salvador   Costa Rica   El Salvador   Holandarren Antillak
1965 Guatemala   Mexiko   Guatemala   Costa Rica
1967 Honduras   Guatemala   Mexiko   Honduras
1969 Costa Rica   Costa Rica   Guatemala   Holandarren Antillak
1971 Trinidad eta Tobago   Mexiko   Haiti   Costa Rica
1973 Haiti   Haiti   Trinidad eta Tobago   Mexiko
1977 Mexiko   Mexiko   Haiti   El Salvador
1981 Honduras   Honduras   El Salvador   Mexiko
1985 Ez zehatza   Kanada   Honduras   Costa Rica
1989 Ez zehatza   Costa Rica   Estatu Batuak   Trinidad eta Tobago

Txapeldunak

CONCACAF Urrezko KopaAldatu

Estatu Batuetan (batzutan Mexikon ere) jokatzen den txapelketa da. Bertan CONCACAFeko talde indartsuenek eta beste konfederaziotatik gonbidaturik datorren selekzio batek jokatzen duten txapelketa da. Gonbidatuen artean aipatzekoak dira Brasil eta Kolonbia (3 parte hartze) eta Hego Korea (2 parte hartze).

PalmaresaAldatu

Urtea Egoitza Irabazlea Emaitza Finalista
1991 Estatu Batuak   Estatu Batuak 0-0 (pen:4-3)   Honduras
1993 A.E.B. eta Mexiko   Mexiko 4 - 0   Estatu Batuak
1996 Estatu Batuak   Mexiko 2 - 0   Brasil
1998 Estatu Batuak   Mexiko 1 - 0   Estatu Batuak
2000 Estatu Batuak   Kanada 2 - 0   Kolonbia
2002 Estatu Batuak   Estatu Batuak 2 - 0   Costa Rica
2003 A.E.B. eta Mexiko   Mexiko 1 - 0   Brasil
2005 Estatu Batuak   Estatu Batuak 0-0 (pen:3-1)   Panama
2007 Estatu Batuak   Estatu Batuak 2 - 1   Mexiko
2009 Estatu Batuak   Mexiko 5 - 0   Estatu Batuak
2011 Estatu Batuak   Mexiko 4 - 2   Estatu Batuak
2013 Estatu Batuak   Estatu Batuak 1 - 0   Panama
2015 A.E.B. eta Kanada   Mexiko 3 - 1   Jamaika
2017 Estatu Batuak   Estatu Batuak 2 - 1   Jamaika
2019 A.E.B, Costa Rica eta Jamaika   Estatu Batuak 1 - 0   Estatu Batuak

GaraipenakAldatu

  • CONCACAF Urrezko Kopa
Selekzioa Garaipenak Urteak
  Mexiko 8 1993, 1996, 1998, 2003, 2009, 2011, 2015, 2019
  Estatu Batuak 6 1991, 2002, 2005, 2007, 2013, 2017
  Kanada 1 2000

Garaipenak guztiraAldatu

PodiumaAldatu

     
 
 
 
  Mexiko
11 Kopa
     
 
 
 
  AEB
6 Kopa
     
 
 
 
  Costa Rica
3 Kopa

GaraipenakAldatu

Selekzioa Garaipenak Urteak
  Mexiko 11 1965, 1971, 1977, 1993, 1996, 1998, 2003, 2009, 2011, 2015, 2019
  Estatu Batuak 6 1991, 2002, 2005, 2007, 2013, 2017
  Costa Rica 3 1963, 1969, 1989
  Kanada 2 1985, 2000
  Guatemala 1 1967
  Haiti 1 1973
  Honduras 1 1981

Kanpo estekakAldatu