Galiziako futbol txapelketa

Galiziako futbol txapelketa (galizieraz: Campionato de Galicia de fútbol) XX mendearen hasieran Galizian antolatu zen futbol txapelketa izan zen. Vigoko taldeak izan ziren nagusi.

HistoriaAldatu

1905-06 denboraldia izan zen lehen ekitaldia baina Galiziako Futbol Federakuntzak 1913an hartu zuen bere gain txapelketaren antolaketa eta aurreragoko ekitaldiak ez dira ofizialtzat hartzen. 1916an istiluak izan ziren eta Real Fortunak bere burua txapeldun izendatu bazuen ere beste taldeek beren txapelketa propioa jokatu zuten. Honen ondorioz denboraldi hartako garaile ofizialik ez dago.

1911an Vigo Foot-ball Club eta Sporting Club taldeek bat egin zuten eta Real Vigo Sporting Club eratu zen. 1923an Vigoko bi talde handiek (Real Club Fortuna de Vigo eta Real Vigo Sporting Club) bat egin zuten, Real Club Celta de Vigo sortu zuten.

1934-35 denboraldian Asturiarrekin batera Txapelketa Astur-Galiziarra antolatu zen. Bi urtetan jokatu zen. 1940an izan zen Galiziako txapelketaren azken ekitaldia, urte hartan Espainiako eskualdetako txapelketa guztiak debekatu baitziren.

PalmaresaAldatu

Ekitaldi ez ofizialak (1905-1912)Aldatu

Urtea Txapelduna Bigarrena
1905-06 Real Club Fortuna de Vigo Vigo FC
1906-07 Vigo FC Real Club Fortuna de Vigo
1907-08 Vigo FC Sporting Club (Vigo)
1908-09 Real Club Fortuna de Vigo Español FC (Vigo)
1909-10 Real Club Fortuna de Vigo ?
1910-11 Real Club Fortuna de Vigo Real Club Coruña¹
1911-12 Real Club Fortuna de Vigo Vigo FC

Ekitaldi ofizialak (1913-1940)Aldatu

Urtea Txapelduna Bigarrena
1913-14 Real Vigo Sporting Club Pontevedra Auténtico FC
1914-15 Real Club Fortuna de Vigo Real Vigo Sporting Club
1915-16 ez ofiziala
1916-17 Real Vigo Sporting Club Real Club Fortuna de Vigo
1917-18 Real Vigo Sporting Club
1918-19 Real Vigo Sporting Club Real Club Fortuna de Vigo
1919-20 Real Vigo Sporting Club RC Deportivo de La Coruña
1920-21 Real Club Fortuna de Vigo Real Vigo Sporting Club
1921-22 Real Club Fortuna de Vigo Pontevedra Auténtico FC
1922-23 Real Vigo Sporting Club Real Club Fortuna de Vigo
1923-24 RC Celta de Vigo Racing de Ferrol
1924-25 RC Celta de Vigo RC Deportivo de La Coruña
1925-26 RC Celta de Vigo RC Deportivo de La Coruña
1926-27 RC Deportivo de La Coruña RC Celta de Vigo
1927-28 RC Deportivo de La Coruña RC Celta de Vigo
1928-29 Racing de Ferrol RC Celta de Vigo
1929-30 RC Celta de Vigo RC Deportivo de La Coruña
1930-31 RC Deportivo de La Coruña RC Celta de Vigo
1931-32 RC Celta de Vigo RC Deportivo de La Coruña
1932-33 RC Deportivo de La Coruña Racing de Ferrol
1933-34 RC Celta de Vigo RC Deportivo de La Coruña
1934-35¹ Unión Sporting Club (Vigo) Club Lemos
1935-36¹ Club Lemos Club Coruña
1936-37 RC Deportivo de La Coruña RC Celta de Vigo
1937-38 Racing de Ferrol RC Celta de Vigo
1938-39 Racing de Ferrol RC Deportivo de La Coruña
1939-40 RC Deportivo de La Coruña Vigues FC
  • ¹ 1934-35 eta 1935-36 ekitaldietan talde handienek Txapelketa Astur-Galiziarra jokatu zuten, hura baitzen Errege Koparako sailkapena ematen zuena, eta ez ziren Galiziako txapelketan aritu.

Txapelketa Astur-Galiziarrak (1934-1936)Aldatu

Urtea Txapelduna Bigarrena
1934-35 RC Celta de Vigo RC Deportivo de La Coruña
1935-36 Oviedo FC ?

GaraipenakAldatu

Galiziako txapelketa ofizialakAldatu

  • Taldeka:
Taldea Garaipenak Urteak
RC Celta de Vigo 6 1924, 1925, 1926, 1930, 1932, 1934
RC Deportivo de La Coruña 6 1927, 1928, 1931, 1933, 1937, 1940
Real Vigo Sporting Club 5 1914, 1917, 1919,1920, 1923
Racing de Ferrol 3 1929, 1938, 1939
Unión Sporting Club 1 1935
Club Lemos 1 1936
  • Hirika:
Hiriak Garaipenak Taldeak
Vigo (Pontevedra) 15 Celta (6), Sporting (5), Fortuna (3), Unión (1)
Coruña (Coruña) 6 Deportivo (6)
Ferrol (Coruña) 3 Racing (1)
Monforte de Lemos (Lugo) 1 Club Lemos (1)

Txapelketa guztiakAldatu

Taldea Garaipenak Urteak
Real Club Fortuna de Vigo 8 1906, 1909, 1910, 1911, 1912, 1915, 1921, 1922
RC Celta de Vigo 7 1924, 1925, 1926, 1930, 1932, 1934, 1935
RC Deportivo de La Coruña 6 1927, 1928, 1931, 1933, 1937, 1940
Real Vigo Sporting Club 5 1914, 1917, 1919,1920, 1923
Racing de Ferrol 3 1929, 1938, 1939
Vigo Football Club 2 1907, 1908
Unión Sporting Club 1 1935
Club Lemos 1 1936

Kanpo estekakAldatu