Ireki menu nagusia

Txinako futbol liga edo Txinako Superliga (pinyinez: Zhōngguó Zúqiú Xiéhuì Chāojí Liánsài) Txinan jokatzen den futbol txapelketa nagusia da. Asiako Futbol Federazioaren barneko liga indartsuenetakoa da. Martxotik azarora jokatzen da.

Txinako Superliga
中国足球协会超级联赛
Zhōngguó Zúqiú Xiéhuì Chāojí Liánsài
Antolatzailea 中國足球協會
(Zhōngguó Zúqiú Xiéhuì)
Konfederazioa AFC
Sorrera 2004
Eremua  Txina
Taldeak 16
Maila 1
Jeitsiera 中国足球协会甲级联赛
(China League One)
Garaipen gehien Dalian Shide (8 Liga)
Guangzhou Evergrande (8 Liga)
Txapelduna Guangzhou Evergrande (2019)
Webgunea www.csl.sina.com.cn

HistoriaAldatu

Hainbat fase izan ditu. 1987an abiatu zen lehenengo liga semiprofesionala zen eta Liaoning FC izan zen ekitaldi guztiak irabazi zituena, 1989koa ezik. 1994an profesionalismoa iritsi zen eta Jia-A Liga abiatu zen eta bigarren fase honetan Dalian Shide izan zen nagusi. Azken birmoldaketa 2004koa da eta Txinako Superliga sortu zen, hasieran 12 partaiderekin eta gaur egun 16 taldek osatzen dute.

PalmaresaAldatu

Aro erdi-profesionala (1987-1993)Aldatu

  • Liaoning FC (6): 1987, 1988, 1990, 1991, 1992, 1993
  • Txina B (1): 1989

Jia-A Liga (1994-2003)Aldatu

Urtea Irabazlea Bigarrena
1994 Dalian Shide Guangzhou Apollo
1995 Shanghai Shenhua Beijing Guoan
1996 Dalian Shide Shanghai Shenhua
1997 Dalian Shide Shanghai Shenhua
1998 Dalian Shide Shanghai Shenhua
1999 Shandong Luneng Liaoning Fushun
2000 Dalian Shide Shanghai Shenhua
2001 Dalian Shide Shanghai Shenhua
2002 Dalian Shide Shenzhen Ping'an
2003 Shanghai International
  • ¹ 2003 urtean Shanghai Shenhua izan zen txapelduna baina partidu-erosketak leporatuta titulua kendu zioten.

XXI mendeaAldatu

Urtea Txapelduna Puntuak Bigarrena Puntuak Goleatzailea (golak)
2004 Shenzhen 42 Shandong Luneng 36   Kwame Ayew (17)
2005 Dalian Shide 65 Shanghai Shenhua 53   Branko Jelić (21)
2006 Shandong Luneng 69 Shanghai Shenhua 52   Li Jinyu (26)
2007 Changchun Yatai 55 Beijing Guoan 54   Li Jinyu (15)
2008 Shandong Luneng 63 Shanghai Shenhua 61   Éber Luís (14)
2009 Beijing Guoan 51 Changchun Yatai 50   Luis Ramírez (17)
  Hernán Barcos (17)
2010 Shandong Luneng 63 Tianjin Teda 50   Duvier Riascos (20)
2011 Guangzhou Evergrande 68 Beijing Guoan 53   Muriqui (16)
2012 Guangzhou Evergrande 58 Jiangsu Sainty 54   Cristian Dănălache (23)
2013 Guangzhou Evergrande 77 Shandong Luneng 59   Elkeson (24)
2014 Guangzhou Evergrande 70 Beijing Guoan 67   Elkeson (28)
2015 Guangzhou Evergrande 67 Shanghai SIPG 65   Aloísio (22)
2016 Guangzhou Evergrande 64 Jiangsu Suning 57   Ricardo Goulart (19)
2017 Guangzhou Evergrande 64 Shanghai SIPG 58   Eran Zahavi (27)
2018 Shanghai SIPG 68 Guangzhou Evergrande 63   Wu Lei (27)
2019 Guangzhou Evergrande 72 Beijing Guoan 70   Eran Zahavi (29)

GaraipenakAldatu

Taldea Garaipenak Urteak
Dalian Shide 8 1994, 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2002, 2005
Guangzhou Evergrande 8 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019
Shandong Luneng 4 1999, 2006, 2008, 2010
Shanghai Shenhua 1 1995
Shenzhen 1 2004
Changchun Yatai 1 2007
Beijing Guoan 1 2009
Shanghai SIPG 1 2018

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu