Ireki menu nagusia

La Orquesta Mondragón[1] 1976an Donostian sorturiko euskal musika taldea da. Taldearen burua eta kide ezagunena Javier Gurrutxaga delarik.

La Orquesta Mondragón
La Orquesta Mondragón llena de música y humor el baile de disfraces de Carnaval 03.jpg
Javier Gurrutxaga eta La Orquesta Mondragón taldea.
Datuak
Jatorria Euskal Herria Donostia, Euskal Herria
Musika mota Pop-Rock
Urteak 1976 - gaur egun arte
Taldekideak
Javier Gurrutxaga (ahotsa)
Popotxo Aiestaran (komikaria)
Informazio gehigarria
MusicBrainz 16088501-9f16-42ca-8c26-f3c0cdfed1f6
http://www.laorquestamondragon.com/

IzenaAldatu

Izena Arrasate udalerriaren gaztelaniazko izenetik datorkio. Gipuzkoan gaztelaniaz eta herri hizkeran norbait Arrasatera bidaltzea ("mandarte a Mondragón") automatikoki eroa edo txoratua dagoela esatea baita, udalerri honetan Santa Ageda bainutegia eta eroetxea baitago (1897an Canovas del Castillo espainiar politikaria erail zuten lekua).

IbilbideaAldatu

Euskal Herrian fusio musika eta antzerkia nahastu zituen talde aitzindarietako bat da. Bere hastapenetan taldeko bi zutabe nagusienak Javier Gurrutxaga (abeslaria, dibertigarria eta eszentrikoa) eta Popotxo Aiestaran ziren (azken hau, bere mimikaren bitartez abesti bakoitza umorezko gag bat bilakatzen zuen komikaria).

DiskografiaAldatu

  • Muñeca hinchable (EMI, 1979)
  • Bon voyage (EMI, 1980)
  • Bésame, tonta (banda sonora, EMI, 1982)
  • Cumpleaños feliz (EMI 1983)
  • ¡Es la guerra! (EMI 1984)
  • Rock & Roll Circus (doble LP en directo, EMI, 1985)
  • Ellos las prefieren gordas (1987)
  • Una sonrisa, por favor (1989)
  • El huevo de Colón (1992)
  • Memorias de una vaca (directo, 1995)
  • Tómatelo con calma (2000)
  • El maquinista de la general (2010)
  • Liverpool Suite (2013)
  • Anda suelto Satanás (duetos) (2016)

ErreferentziakAldatu

  1. http://www.laorquestamondragon.com/ Talde donostiarraren izena La Orquesta Mondragón da. Ikus bere webgunean.

Kanpo loturakAldatu