O. J. Simpson

Orenthal James Simpson (San Frantzisko, 1947ko uztailaren 9a), futbolari ohia eta aktorea, Buffalo Bills eta San Frantzisko 49ers-ko jokalaria. Espetxeratua Nicole Brown Simpson emazte ohiaren eta Ron Goldman lagunaren hilketengatik.[1][2][3][4][5]

O. J. Simpson
O.J. Simpson 1990 · DN-ST-91-03444 crop.JPEG
Bizitza
JaiotzaSan Frantzisko1947ko uztailaren 9a (75 urte)
Herrialdea Ameriketako Estatu Batuak
Talde etnikoaafro-amerikarra
Lehen hizkuntzaingelesa
Familia
Ezkontidea(k)Nicole Brown Simpson (en) Itzuli  (1985eko otsailaren 2a -  1992)
Hezkuntza
HeziketaGalileo Academy of Science and Technology (en) Itzuli
City College of San Francisco (en) Itzuli
Hegoaldeko Kaliforniako Unibertsitatea
Hizkuntzakingelesa
Jarduerak
Jarduerakaktorea, atleta, amerikar futboleko jokalaria, zinema aktorea eta kirol esataria
Posizio edo espezialitatearunning back (en) Itzuli
Pisua95 kilogramo
Altuera185 zentimetro
Jasotako sariak
KidetzaJuice Plus+ (en) Itzuli

IMDB: nm0001740 Allocine: 262326 Rottentomatoes: celebrity/oj_simpson Allmovie: p65865 TCM: 178182 TV.com: people/o-j-simpson
Twitter: TheRealOJ32 Edit the value on Wikidata
OJ Simpson signature (cropped).jpg

BiografiaAldatu

San Frantziskon jaioa, Kalifornian. Eunice, ospitaleko administratzailearen, eta Jimmy Lee Simpson sukaldari eta banku-zaintzailearen semea da. Aita drag queen ezaguna zen San Frantziskoko badian, urteetara homosexuala zela iragarri zuen eta 1986an HIESaz hil zen.[6]

San Frantziskoko Potrero Hill auzoko etxebizitza proiektuetan hazi zen.[7] Nerabezaroko lehen urteetan, Persian Warriors izeneko talde batean sartu zen eta gazteak zigortzeko zentro batean atxilotu zuten.[8]

Bere lagun bat Vietnamgo Gerran zauritu zuten eta horrek eragina izan zuen berarengan, San Frantziskoko City College-n inskribatu zen 1965ean. Bi noranzkoetan jokatu zuen futbolean, atzeraka eta defentsiban, eta Junior College All-American taldeko kide izendatu zuten, atzerako lasterketa gisa. Prune Bowl saria irabazi zuen Long Beach estatuaren aurka, eta ikastetxe askok Simpson bilatu zuten futbolerako transferentzia-ikasle gisa. [12]

Simpsonek Kaliforniako Hegoaldeko Unibertsitatera (USC) joatea aukeratu zuen, Utahko Unibertsitatean futbolzale gazte gisa eta atzera korrika egin zuen John McKay entrenatzailearentzat, 1967an eta 1968an.[9][10]

Lehen hautaketa, 1969 AFL–NFL Common Draft, AFLren bufalo-fakturek egin zuten, 1968an 1–12–1 amaitu ondoren. Simpson hartu zuten, baina orduan kirol-historia profesionaleko kontraturik handiena eskatu zuen: $650.000 bost urtean. Hori dela eta, Bill Ralph Wilsonen jabearekin haserretu zen, Simpsonek aktore izateko eta futbol profesionalean aritzeko mehatxua egin baitzuen. Azkenik, Simpsoni ordaintzea onartu zuen Wilsonek.'1972tik 1976ra, Simpsonek batez beste 1.540 lasterketa-txanda egin zituen (14 joko) denboraldiagatik, 5.1 yarda garraioagatik, eta NFL titulua lau aldiz irabazi zuen.[11] Simpson Pro Football Hall of Fame-n sartu zuten 1985ean, hautagarritasunaren lehen urtean.[12] 2019an, Futboleko Liga Nazionaleko Denbora Talde Osoko kide izendatu zuten.[13]

Playoff-eko joko bakar batean jokatu zuen Simpsonek 11-Hall of Fame lasterketan: 1974ko Divisional Round joko bat, Buffalo Bill eta Pittsburgh Steelers taldeen artean. Simpsonek 49 lasterketa-patio egin zituen hamabost urtean, eta hiru harreratan joan zen, 37 yardatarako, eta harremanetan jarri zen fakturak 32–14 galdu ahala.[14]

FilmografiaAldatu

Urtea Filma
1968 Ironside
Dragnet 1968
1969 Medical Center
The Dream of Hamish Mose
1971 Why?
1972 Cade´s County
1973 Here´s Lucy
1974 The Klansman
O. J. Simpson: Juice on the Loose
The Towering Inferno
1976 The Cassandra Crossing
Killer Force
1977 A Killing Affair
Roots (telesaila)
1978an Capricorn One
1979 Firepower
Goldie and the Boxer
1980 Detour to Terror
1981 Goldie and the Boxer Go to Hollywood
1983 Cocaine and Blue Eyes
1983 Hambone and Hillie
1985 – 91 1st & Ten
1987 Back to the Beach
Student Exchange
1988: The Naked Gun: From the Files of Police Squad!
1989 In the Heat of Night
1991 The Naked Gun 2: The Smell of Fear
1993 Adventures in Wonderland
CIA Code Name Alexa
For Goodness Sake
No Place to Hide
1994 Naked Gun 33: The Final Insult
Freogmen
2006 Juiced with O. J. Simpson
2011 Jail
2018 Who is America?

ErreferentziakAldatu

BibliografiaAldatu

Pablo Fenjves idatzi zuen If I Did It liburua 2007an, Simpsonekin izandako elkarrizketetan oinarritua. Beaufort Books-ek argitaratu zuen liburua. New York hiriko argitaletxe bat da, Kampmann & Company/Midpoint Trade Books enpresa matrizearena. [1] Liburuaren eskubide eta onura guztiak Ron Goldman hilketa-biktimaren familiari eman zitzaizkion.[2]

Kanpo estekakAldatu

  1. .
  2. .