Ireki menu nagusia

Nina Simone edo Eunice Kathleen Waymon (Tryon, Ipar Carolina, 1933ko otsailaren 21aCarry-le-Rouet, Bouches-du-Rhône, 2003ko apirilaren 21a) estatubatuar abeslari, konpositore, piano jotzaile eta giza eskubideen aldeko aktibista izan zen. Musika estilo mota ugari landu zituen, jazz, blues, rhythm and blues, gospel eta pop besteak beste.

Nina Simone
Nina Simone 1965.jpg
Bizitza
Izen osoa Eunice Kathleen Waymon
Jaiotza Tryon (Ipar Carolina)1933ko otsailaren  21a
Herrialdea  Ameriketako Estatu Batuak
Talde etnikoa afro-amerikarra
Heriotza Carry-le-Rouet2003ko apirilaren  21a (70 urte)
Heriotza modua berezko heriotza: bularreko minbizia
Familia
Seme-alabak
Hezkuntza
Heziketa Juilliard School Itzuli
Irakaslea(k) Vladimir Sokoloff Itzuli
Carl Friedberg Itzuli
Jarduerak
Jarduerak egile abeslaria, musikagilea, piano-jotzailea, jazz musikaria eta abeslaria
Jasotako sariak
Izengoitia(k) Nina Simone
Genero artistikoa soula
Ahots mota kontraltoa
Musika instrumentua pianoa
ahotsa
Diskoetxea Bethlehem Records
Charly Records
IMDb nm0800510
www.ninasimone.com
Abeslaria 1965ean.

Bere aita predikatzailea izan zen, eta bost ahizpa-neba eduki zuen. New Yorken musika ikasten hasi zuen, eta Philadelphian ikasketekin jarraitzen saiatu bazen ere, ezin izan zuen. Bere salaketaren arabera, afroamerikarra zelako.

"Nina Simone" izen artistikoa hartuta, Atlantic Cityn piano jotzaile eta abeslari moduan aldi berean ibili zen "nightclub" batean. Modu horretan ekin zion bere ibilbideari, eta bereziki 1958tik 1974 arte 40 album baino gehiago grabatu zituen.

70 urtez hil zen, bularreko minbiziak gaixorik, Frantzian.

Diskografia hautatuaAldatu

  • Nina Simone and Her Friends (1957)
  • Little Girl Blue (1958)
  • The Amazing Nina Simone eta Nina Simone at Town Hall [live] (1959)
  • Forbidden Fruit (1960)
  • Nina Simone at the Village Gate (1962)
  • Nina Simone at Carnegie Hall [live] (1963)
  • Nina Simone in Concert [live] (1964)
  • I Put a Spell on You (1965)
  • Nina Simone Sings the Blues eta High Priestess of Soul (1966)
  • High Priestess of Soul (1967)
  • To Love Somebody (1969)
  • Black Gold (1970)
  • Baltimore (1978)
  • A Single Woman (1993)

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu

  • (Ingelesez)[www.ninasimone.com Abeslariaren webgunea.]