Ireki menu nagusia

Marielle Labèque (Baiona, 1952ko martxoaren 6a) lapurtar piano-jotzailea da, Katia ahizparekin batera Labèque ahizpak duoa osatzen duena.

Marielle Labèque
Bizitza
Jaiotza Baiona1952ko martxoaren 6a (67 urte)
Herrialdea  Lapurdi, Euskal Herria
Familia
Anai-arrebak
Hezkuntza
Heziketa Parisko Kontserbatorioa
Hizkuntzak frantsesa
Jarduerak
Jarduerak piano-jotzailea
IMDb nm0479473

BiografiaAldatu

Ahizpen aita doktore, errugbilari ohia eta musikazalea izan zen eta Ada Cecchi ama, berriz, italiar musika irakaslea. 1968an Parisko Kontserbatorioan graduatu ziren eta 1980ko hamarkadatik aurrera ospetsu bilakatu ziren.

IbilbideaAldatu

Beste taldeen lanak ere ekoiztu dituzte: rock esperimentala (B for Bang DimensionX, Dream House, Red Velvet) edo euskal musika (Mayte Martin, Kalakan)[1]

2013an EOS-eko hainbat musikari eta OrekaTX-koekin Camille Saint Saens-en Animalien ihauteria obraren moldaketa egin zuten.[2][3][4]

2018an ahizpek Amoria lana kaleratu dute XVI. mendetik gaurdainoko euskal musikako egileak interpretatuz.[5][6]

DiskografiaAldatu

  • 1969 : Olivier Messiaen, Visions De L'Amen
  • 1970 : Bartok, Sonata for 2 Pianos and Percussion
  • 1972 : Rachmaninov, 24 Preludes & Suite No. 2
  • 1972 : Hindemith - Martinu
  • 1979 : Marius Constant : Psyche
  • 1980 : Gershwin, Rhapsody In Blue / Piano Concerto In F
  • 1981 : Brahms, Hungarian dances
  • 1981 : Gershwin's songs Barbara Hendricksekin
  • 1982 : Scott Joplin, Gladrags
  • 1983 : Liszt, Réminiscences de Don Juan
  • 1984 : Prokofiev, Peter and The Wolf and Saint Saëns, Le Carnaval des animaux Itzhak Perlman eta Israelgo Orkesta Filarmonikoarekin, Zubin Mehtak zuzendua
  • 1984 : Rossini, Petite messe solennelle
  • 1984 : Gershwin, An American in Paris
  • 1985 : Gershwin, Rhapsody in Blue Clevelandeko Orkestrarekin, Riccardo Chaillyk zuzendua
  • 1985 : Bizet, Fauré, Ravel
  • 1985 : Bartók, Sonata and Concerto Simon Rattlek zuzendua
  • 1987 : Stravinsky, Petrouchka / Concerto For 2 Pianos
  • 1987 : Gershwin, I got Rhythm - Music for Two Pianos
  • 1988 : Bernstein, Symphonic dances and songs from West Side Story
  • 1989 : Poulenc, Concerto for 2 Pianos Bostongo Orkesta Sinfonikoarekin, Seiji Ozawak zuzendua
  • 1989 : Mozart, Piano Concerti Berlingo Filarmonikarekin. Semion Bitxkovek zuzendua
  • 1990 : Mendelssohn / Bruch, Piano Concerti
  • 1990 : Love of colours
  • 1990 : Dvorak, Slavonic Dances Op. 46 & 72
  • 1991 : Encore !
  • 1993 : España !
  • 1994 : Tchaikovsky, Piano fantasy : music for two pianos
  • 1996 : En blanc et noir - Debussy Album
  • 1997 : Carnival Elton John, Madonna, Paul Simon, James Taylor, Sting, Tina Turner eta besteekin ...
  • 2001 : Brahms - Tchaikovsky - Debussy (compilation album)
  • 2003 : Piano Fantasy (bilduma - 6 CD)
  • 2006 : Maurice Ravel
  • 2007 : Stravinsky / Debussy
  • 2007 : Schubert / Mozart
  • 2008 : De fuego y de Agua Mayte Martinekin
  • 2009 : Erik Satie
  • 2010 : The New CD box
  • 2011 : Gershwin-Bernstein, Rhapsody in Blue - West Side Story
  • 2011 : Nazareno
  • 2013 : Minimalist Dream House
  • 2018 : Amoria (Deutsche Grammophone)

FilmografiaAldatu

ErreferentziakAldatu

  1. «Perkusio kantariak» Berria 2010-12-29.
  2. Berria.eus «'Animalien Ihauteria' emango dute Labeque ahizpek eta Oreka TXk» Berria . Noiz kontsultatua: 2018-08-28.
  3. «EOS, Oreka Tx eta Labeque ahizpak, Animalien ihauteria euskaldunean - GARA» gara.naiz.eus . Noiz kontsultatua: 2018-08-28.
  4. dantzancom «Animalien ihauteria» dantzan.eus . Noiz kontsultatua: 2018-08-28.
  5. Berria.eus ««'Amoria' ez da piano bakarlarien luzimendurako proiektu bat»» Berria . Noiz kontsultatua: 2018-08-28.
  6. Txantiloi:EU «“Amoria”: Katia eta Marielle Labèque / Carlos Mena / Eñaut Elorrieta...» www.quincenamusical.eus . Noiz kontsultatua: 2018-08-28.

Kanpo loturakAldatu