Malena Grisel Alterio Bacaicoa, ezagunagoa da Malena Alterio izenaz (Buenos Aires, 1974ko urtarrilaren 21a) eta argentinar aktorea da. Ezaguna da Aquí no hay quien viva eta La que se avecina telesailetan egindako Belén López pertsonaiagatik.

Malena Alterio

Bizitza
Jaiotzako izen-deiturakMalena Grisel Alterio
JaiotzaBuenos Aires1974ko urtarrilaren 21a (50 urte)
Herrialdea Argentina
 Espainia
Familia
AitaHéctor Alterio
Ezkontidea(k)Luis Bermejo Prieto (en) Itzuli
Anai-arrebak
Hezkuntza
Hizkuntzakgaztelania
Jarduerak
Jarduerakaktorea
Jasotako sariak

IMDB: nm0968559 Allocine: 227462 Allmovie: p393316
Instagram: malenaalterio_oficial Edit the value on Wikidata

Biografia aldatu

Héctor Alterio eta Ángela Bacaicoren alaba da.

Italiar jatorria du, bere aitona-amonak Carpinone, Molisen jaio ziren. Hilabete batzuk besterik ez zituenean, bere familiak Madrilera emigratu zuen bere aitak Argentinan jaso zituen heriotza-mehatxuen ondoren.

Cristina Rotarekin Interpretazioa ikasi zuen eta zineman debutatu zuen "El Palo" komedia dramatikoarekin (2001). Eva Lesmesek zuzendu zuen eta Adriana Ozores, Carmen Maura eta Maribel Verdú ditu protagonista.

Titulu honetan egindako lanagatik, emakumezko aktore berri onenaren Goya Saria irabazteko hautagaia izan zen[1].

Lan ibilbidea aldatu

Zineman izan zuen lehen aukera El palo (2000) izeneko komedia batekin, non lapur marjinala antzezten zuen. Hurrengo urtean, Emakumezko Aktore Berri Onenaren Goya Sarirako finalista izan zen lan horregatik.

Lan horri Torremolinos 73 (2003) eta Las voces de la noche (2004) filmetan egindakoak gehituko litzaizkioke. 2004an Ohorezko Goya eman zion aitari, anaiarekin batera[2]. Telebistan hasi zuen bere ibilbidea, Hermanas edo El comisario[3]. bezalako telesailetan parte hartuz.

Filmografia aldatu

Urtea Filma Papera
2011 Cinco metros cuadrados Virginia
2010 Nacidas para sufrir Marta
2009 Al final del camino Pilar
2008 Una palabra tuya Rosario
2007 La torre de Suso Marta
2007 Casual Day Bea
2007 Miguel y William Magadalena
2006 Días de cine Gloria
2006 Semen, una historia de amor Enfermera
2005 Entre nosotros Patricia
2003 Las voces de la Noche Julia
2003 Torremolinos 73 Vanessa
2002 Cásate conmigo, Maribel Nini
2002 El balancín de Iván Eva
2001 Mezclar es malísimo Julia
2001 El palo Violeta

Telebista aldatu

Antzerkia aldatu

  • "Musicantes" (1995) .. Zuzendaria: Daniel Lovecchio
  • "Náufragos" (1997) .. Zuzendaria: María Boto eta Jesús Amate
  • "Encierro" (1999) .. Zuzendaria: Andrés Lima
  • "La pastelera" (1999) .. Zuzendaria: Malena Alterio
  • "Rulos" (2001) .. Zuzendaria: Fernando Soto
  • "Séptimo cielo"—Zuzendaria: José Pascual
  • "Tío Vania" (2007) .. Zuzendaria: Carles Alfaro
  • "Madre Coraje y sus hijos" (2010) .. Zuzendaria: Gerardo Vera

Erreferentziak aldatu

  1. (Gaztelaniaz) «Malena Alterio: biografía y filmografía» AlohaCriticón 2017-08-21 (Noiz kontsultatua: 2023-12-11).
  2. (Gaztelaniaz) «Los hermanos Alterio: del exilio al éxito» www.bekia.es (Noiz kontsultatua: 2023-12-12).
  3. (Gaztelaniaz) Alcaraz, Maripaz. (2019-01-21). «De 'El comisario' a 'Señoras del (h)AMPA': La trayectoria televisiva de Malena Alterio» FormulaTV (Noiz kontsultatua: 2023-12-12).

Kanpo estekak aldatu