Mae West, izen osoa Mary Jane West, (Brooklyn, New York, Estatu Batuak, 1893ko abuztuaren 17a - Hollywood, Kalifornia, Estatu Batuak, 1980ko azaroaren 22a), Estatu Batuetako aktorea, gidoilaria, zuzendari eta enpresaria izan zen.

Mae West

Bizitza
Jaiotzako izen-deiturakMary Jane West
JaiotzaBrooklyn1893ko abuztuaren 17a
Herrialdea Ameriketako Estatu Batuak
Lehen hizkuntzaingelesa
HeriotzaLos Angeles1980ko azaroaren 22a (87 urte)
Hobiratze lekuaCypress Hills Cemetery (en) Itzuli
Heriotza moduaberezko heriotza: istripu zerebrobaskularra
Familia
Ezkontidea(k)Guido Deiro  (1914 -  1920ko uztailaren 14a)
Hezkuntza
Hizkuntzakingelesa
Jarduerak
Jarduerakantzerkigilea, telebista-aktorea, zinema aktorea, gidoilaria, abeslaria, idazlea, antzerki aktorea, komediantea, autobiografialaria eta aktorea
Jasotako sariak
Izengoitia(k)Jane Mast
Ahots motakontraltoa
Musika instrumentuaahotsa
DiskoetxeaDecca (en) Itzuli

IMDB: nm0922213 Allocine: 5148 Rottentomatoes: celebrity/mae_west Allmovie: p116467 103917 TV.com: people/mae-west IBDB: 7476
MySpace: therealmaewest Souncloud: maewestofficial Last fm: Mae+West Musicbrainz: 9cde9e3a-e8af-4659-9c59-bdbf96acb558 Songkick: 215266 Discogs: 237220 Allmusic: mn0000225176 Find a Grave: 1089 Edit the value on Wikidata

Biografia

aldatu

Ama kortse-modeloa zen eta aita boxeadorea. Gaztetan hasi zen antzokietan, Bert Savoy eta Julian Eltinge bezalako trabesti ezagunekin. New York Times-eko kritiko baten hitzen ondorioz egin zen famatu. Femme fatale irudia sustatu zuen, Sex bezalako obran adibidez, zeinak 10 eguneko atxiloketa balio izan zion "gazteen morala apurtzeagatik", espetxetik atera eta zer nolako kuleroak erabili izan zituen azaldu zen egunkarietan.[1]

Depresio Handiaren testuinguruan, Cary Grant akotearen karrera sustatu zuen eta Salvador Daliren hainbat obra inspiratu zituen.[1][2] Baina, 1934az geroztik, Will Hays errepublikarraren Kodearen zentsura zela eta bere gidoiek jada ez zuten arrakasta berdina izan.[3]

1955ean, Paul Novak-ekin ezkondu zen, bera baino hogeita hamar urte gazteagoa zena.[2]

Filmografia

aldatu
Urtea Filma Pertsonaia
1932 Night After Night Maudie Triplett
1933 She Done Him Wrong Lady Lou
I'm No Angel Tira
1934 Belle Of The Nineties Ruby Carter
1935 Goin' To Town Cleo Bordon
1936 Klondike Annie Rose Carlton
Go West, Young Man Mavis Arden
1938 Every Day's A Holiday Peaches O'Day
1940 My Little Chickadee Flower Belle Lee
1943 The Heat's On Fay Lawrence
1970 Myra Breckinridge Leticia Van Allen
1978 Sextette Marlo Manners

Irudi Galeria

aldatu

Erreferentziak

aldatu
  1. a b (Gaztelaniaz) «Las frases más descaradas de Mae West, una provocadora profesional» La Vanguardia 2022-06-27 (Noiz kontsultatua: 2022-07-29).
  2. a b (Gaztelaniaz) Madrid, Jose. (2020-11-22). «Mae West, la diosa del sexo y bestia negra de la censura que escandalizó a América» vanitatis.elconfidencial.com (Noiz kontsultatua: 2022-07-29).
  3. (Gaztelaniaz) MILLET, EVA. (2020-08-17). «10 curiosidades que tal vez no sabías de la polémica Mae West» Historia Hoy (Noiz kontsultatua: 2022-07-29).

Ikus, gainera

aldatu

Kanpo estekak

aldatu