Liam O'Flynn

musikari irlandarra

Liam O'Flynn edo Liam Óg Ó Floinn, irlanderaz (Kill, Kildare/Contae Chill Dara, Leinster, 1945eko apirilaren 15a - 2018ko martxoaren 14a) musikari irlandarra izan zen. Irlandako gaitaren ("Uilleann pipes") jotzailea izan zen, batez ere.

Liam O'Flynn
Liam O'Flinn.jpg
O'Flynn musikaria uilleann pipes gaita jotzen.Commons-logo.svg Irudi gehiago
Bizitza
Jaiotza Kill1945eko apirilaren 15a
Herrialdea  Irlandako Errepublika
Heriotza Dublin2018ko martxoaren 14a (72 urte)
Heriotza modua : birika-enfisema
Jarduerak
Jarduerak musikaria
Genero artistikoa Irlandako musika
Musika instrumentua bagpipes (en) Itzuli
Uilleann pipesa
IMDb nm2500771

Bestela, musika ibilbideari dagokionez, Christy Moore, Andy Irvine eta Dónal Lunny musikariekin batera Planxty taldeko kidea izan zen. Urteekin, hainbat artista eta talderekin egin zituen kolaborazioak. Shaun Daveyrekin batera bikote musikala osatu zuen, batik bat.

Euskal Herrian, 1996an jo zuen Getxon "Oskorri" taldearen 25. urteurrena zela-eta, "Gaztelugatxe" abestia hain zuzen ere.

DiskografiaAldatu

BakarkaAldatu

  • Liam O'Flynn (1988)
  • The Fine Art Of Piping (1991)
  • Out to an Other Side (1993)
  • The Given Note (1995)
  • The Piper's Call (1999)

Planxty-rekinAldatu

  • Planxty (1973)
  • The Well Below the Valley (1973)
  • Cold Blow and the Rainy Night (1974)
  • After the Break (1979)
  • The Woman I Loved So Well (1980)
  • Words and Music (1983)
  • Planxty (2004)

Shaun Davey-rekinAldatu

  • The Brendan Voyage (1980)
  • The Pilgrim (1983)
  • Granuaile (1985)
  • The Relief Of Derry Symphony (1990)
  • May We Never Have To Say Goodbye (2006)

Gaztelugatxe abestia OskorrirekinAldatu

1996an Oskorriren 25. urteurrenean Liam O'Flynn irlandar musikariak bigarren bertsoa gaelikoz kantatu zuen , E. Béhal eta S. ó H-Eochagaín-en bertsioa, honela.[1]

 
Oskorri taldea


Euskazko hitzak: Liam O'Flynn-ek gaeleraz:
Seirehun urte inguru

kosta aldean zen gertatu,

itsasgizon zahar batek

behintzat hala zidan kontatu,

enbat itzelak Gaztelugatxen

untzi eder bat zuen hondatzen,

euskaldunontzat barruan

altxor haundiak ei zekartzan.


Igaz udako goiz batez

eguzkiaren lehen printzez

jo nuen itsas barrena

bihotza dardara eginez,

murgildu nintzen ur gardenetan,

arakatu ongi hare-haitzetan,

han zegoen tinkaturik

goroldioak estalirik.


Indar guztioz bultzatzen

altxor kutxa zabaldu nuen,

atzera egin ninduen

uhin haundia altxatu zen,

inor ez zapaltzeko gogoa,

zapalduak ez izatekoa,

hau da gure urguilua

altxor guztien iturria.


Eta hau hola ez bazan

sar nazatela kalabazan,

ipui txit barregarriak

kontatu nizkizuen plazan.

.

.

.

.

.

.

.

.


Maidin Samraidh anuraidh

leis na cead solas don ghrian an lae,

isteach agus sios liom san uisce,

bhí mó chroí i mo bhéal agam.

Chuaigh mé tríd an uisce, geall, glan

a lorg tríd na clocha agus an graineamh

is ainsin a bhí sé leágtha ar bun,

cludaithe le dolusc na farraige


.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

.


.

Ikus, gaineraAldatu

  1. Oskorri & Liam O'Flynn. (1996). Gaztelugatxe. Oskorri & Liam O'Flynn (1996-09-13) (6'03). .