Juan Ramón Jiménez

Juan Ramón Jiménez (Moguer, Huelva, 1881eko abenduaren 23aSan Juan, Puerto Rico, 1958ko maiatzaren 29a) espainiar olerkaria izan zen.

Juan Ramón Jiménez
JRJimenez.JPG
Bizitza
JaiotzaMoguer1881eko abenduaren 23a
Herrialdea Espainia
HeriotzaSan Juan de Puerto Rico1958ko maiatzaren 29a (76 urte)
Familia
Ezkontidea(k)Zenobia Camprubí
Hezkuntza
HeziketaInstitución Libre de Enseñanza
Hizkuntzakgaztelania
Ikaslea(k)Claribel Alegría Vides (en) Itzuli
Jarduerak
Jarduerakpoeta eta idazlea
Enplegatzailea(k)Marylandeko Unibertsitatea
Jasotako sariak
Nominazioak
MugimenduaGeneration of 1914 (en) Itzuli
Genero artistikoaolerkigintza

fundacion-jrj.es
IMDB: nm0422983 Musicbrainz: 2993d785-f7d9-4140-a225-a8f15e121e48 Discogs: 1609073 IMSLP: Category:Jiménez,_Juan_Ramón Allmusic: mn0001603345 Find a Grave: 7533271 Edit the value on Wikidata
Firma de Juan Ramón Jiménez.jpg

Rubén Darío poeta nikaraguarrak eragin berezia eduki zuen berarengan. Bestela, Ramón María del Valle-Inclán, Jacinto Benavente, Antonio Machado eta Manuel Machado idazleekin harreman estua eduki zuen. Hiru garai desberdintzen dute bere lan poetikoan: Garai sentikorra (Platero y Yo, bere lanik ezagunena), intelektuala (Diario de un poeta recién casado) eta egiazkoa (Animal de fondo).

1936an erbesteratu behar izan zen, Espainiako Gerra Zibila zela kausa eta Ameriketako Estatu Batuetan, Kuban eta Puerto Ricon bizi izan zen. Azken herrialde hartan hil zen.

1956an Literaturako Nobel Saria lortu zuen: holakorik erdiesten 11 gaztelaniazko idazleen eta 5 espainiar idazleen artean dago.

Berak esanakAldatu

"Bakardadean ez da hara eramandakoa besterik aurkitzen".

BibliografiaAldatu

Garai sentikorraAldatu

  • Rimas (1902).
  • Arias tristes (1903).
  • Jardines lejanos (1904).
  • Elegías (1907).
  • La Soledad Sonora (1911).
  • Pastorales (1911).
  • Laberinto (1913).
  • Platero y yo (1914).
  • Estío (1916).

Garai intelektualaAldatu

  • Diario de un poeta recién casado edo Diario de poeta y mar (1916).
  • Primera antolojía poética (1917).
  • Eternidades (1918).
  • Piedra y cielo (1919).
  • Poesía (1917-1923).
  • Belleza (1917-1923).

Egiazko garaiaAldatu

  • En el otro costado (1936-1942).
  • Dios deseado y deseante (1948-1949).
  • Animal de fondo (1949).
  • Tercera antología poética (1957).

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Juan Ramón Jiménez