Jordi Savall

Jordi Savall (Igualada, Bartzelona, 1941eko abuztuaren 1a) kataluniar biola-jotzailea eta orkestra-zuzendaria da.

Jordi Savall
Jordi Savall a Medalla Or Generalitat 2014 6946.jpg
Bizitza
Izen osoaJordi Savall i Bernadet
JaiotzaIgualada1941eko abuztuaren 1a (80 urte)
Herrialdea Katalunia
Familia
Ezkontidea(k)Montserrat Figueras (en) Itzuli  (1968 -  2011ko azaroaren 23a)
Maria Bartels (en) Itzuli  (2017ko ekaina -
Seme-alabak
Hezkuntza
HeziketaConservatori Superior de Música del Liceu (en) Itzuli
Hizkuntzakgaztelania
katalana
frantsesa
Irakaslea(k)August Wenzinger (en) Itzuli
Jarduerak
Jarduerakmusikagilea, musikologoa, orkestra zuzendaria, viol player (en) Itzuli, irakaslea eta biolontxelista
Jasotako sariak
Genero artistikoaearly music (en) Itzuli
musika klasikoa
musika barrokoa
Musika instrumentuaviol (en) Itzuli
DiskoetxeaAlia Vox (en) Itzuli

IMDB: nm0767426 Spotify: 3faEZMpTmZFXpELU1EwWNL Musicbrainz: 9a4bb654-35c5-4c88-8460-39d5bb01aa57 Songkick: 281267 Discogs: 837875 Allmusic: mn0000676650 Deezer: 96756 Edit the value on Wikidata

Bartzelonako Kontserbatorioan ikasketak egin ondoren, antzinako musika eta antzinako tresnak (bereziki, viola da gamba deiturikoa) landu zituen Wieland Kujkenekin Bruselan eta August Wenzingerrekin Basilean. 1973an, irakasle gisa hasi zen bera Basilean. Antzinako musikako hainbat talde sortu ditu, hala nola Hesperion XX (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) eta Le Concert des Nations (1989). Talde horiek antzinako tresnak jotzen dituzte eta, batez ere, espainiar, frantses eta italiar maisuen antzinako lanak eta Bachenak lantzen dituzte. Jordi Savallek lan handia egin du musika barrokoa berritzen. Besteak beste, Alan Corneauren Tous les matins du monde(1991) filmeko musika zuzendu eta jo zuen. Lan horri esker, Marin Marais eta Jean de Sainte-Colombe musikagileen lanak ezagutarazi ziren.

FilmografiaAldatu

  • 1991 Tous les matins du monde (Alain Corneau, zuzendari)
  • 1993 El pájaro de la felicidad (Pilar Miró, zuz.)
  • 1994 Jeanne la Pucelle I - Les batailles (Jacques Rivette, zuz.)
  • 1994 Jeanne la Pucelle II - Les prisons (Jacques Rivette, zuz.)
  • 1997 Hosszú alkony (Attila Janisch, zuz.)
  • 1997 Marquise (Véra Belmont, zuz.)
  • 1998 Secret défense (Jacques Rivette, zuz.)

ErreferentziakAldatu

Kanpo estekakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Jordi Savall