Ireki menu nagusia

Zerrenda:Japoniako enperadoreak

Japoniako enperadoreen zerrenda» orritik birbideratua)
Japoniako enperadoreen kronologia

Hona hemen Japoniako enperadoreen zerrenda.[1] Erreinaldia zehazteko japoniar egutegi tradizionala erabiltzen dugu

Enperadoreen zerrenda (k. a. 660–egun)Aldatu

Zbk. Erreinaldia Irudia Hilondoko izena Izen propioa (imina) Oharra(k)
Elezaharretako enperadoreak (660 BC–269 AD)
1 K. a. 660–K. a. 585   Jimmu enperadorea Kan'yamato Iwarebiko Bere burua Amaterasuren ondorengotzat zuen, elezaharretakoa;[2][3]
2 K. a. 581–K. a. 549   Suizei enperadorea Kamu Nunagawamimi no Mikoto elezaharretakoa;[2]
3 K. a. 549–K. a. 511   Annei enperadorea Shikitsuhiko Tamademi no Mikoto elezaharretakoa;[2]
4 K. a. 510–K. a. 476   Itoku enperadorea Oho Yamatohiko Sukitomo no Mikoto elezaharretakoa[2]
5 K. a. 475–K. a. 393   Kōshō enperadorea Mimatsuhiko Kaeshine no Mikoto elezaharretakoa;[2]
6 K. a. 392–K. a. 291   Kōan enperadorea Oho Yamato Tarasihiko Kunioshi Hito no Mikoto elezaharretakoa;[2]
7 K. a. 290–K. a. 215   Kōrei enperadorea Oho Yamato Nekohiko Futoni no Mikoto elezaharretakoa;[2]
8 K. a. 214–K. a. 158   Kōgen enperadorea Oho Yamato Nekohiko Kuni Kuru no Mikoto elezaharretakoa;[2]
9 K. a. 157–K. a. 98   Kaika enperadorea Waka Yamato Nekohiko Oho Bibino no Mikoto elezaharretakoa;[2]
10 K. a. 97–K. a. 30   Sujin enperadorea Mimaki Irihiko Inie no Mikoto agian lehendabiziko enperadore historikoa;[2]
11 K. a. 29– K. o. 70   Suinin enperadorea Ikume Irihiko Isachi no Mikoto
12 71–130   Keikō enperadorea Oho Tarasihiko Osirowake no Mikoto
13 131–191   Seimu enperadorea Waka Tarasihiko
14 192–200   Chūai enperadorea Tarasi Nakatsuhiko no Mikoto
0145 201–269   Jingū enperatriza Okinaga Tarashihime no Mikoto Ōjinen erregeordea, ez dute enperadore moduan hartzen;[3]
Kofun Aroa (270–539)
15 270–310   Ōjin enperadorea Honda no Sumera-mikoto / Ōtomowake no Mikoto / Homutawake no Mikoto Hachiman izenaz jainkotzat hartua.
16 313–399   Nintoku enperadorea Ō Sazaki no Mikoto
17 400–405   Richū enperadorea Isaho Wake no Mikoto
18 406–410   Hanzei enperadorea Tajihi Mizuha Wake no Mikoto
19 411–453   Ingyō enperadorea Wo Asazuma Wakugo no Sukune
20 453–456   Ankō enperadorea Anaho no Mikoto
21 456–479   Yūryaku enperadorea Oho Hatsuse Wakatakeru no Mikoto
22 480–484   Seinei enperadorea Siraka Takehiro Kuni Osi Waka Yamato Neko no Mikoto
23 485–487   Kenzō enperadorea Ohoke no Mikoto
24 488–498   Ninken Ohosi(Ohosu) no Mikoto/ Simano Iratsuko
25 498–506   Buretsu enperadorea Wohatsuse Wakasazaki
26 507–531   Keitai Ōto/Hikofuto (Hikofuto no Mikoto/Ōdo no Sumera Mikoto)
27 531–535   Ankan enperadorea Hirokuni Oshitake Kanahi no Mikoto
28 535–539   Senka enperadorea Takeo Hirokuni Oshitate no Mikoto
Asuka Aroa (539–710)
29 539–571   Kinmei enperadorea Amekuni Oshiharuki Hironiwa no Sumera Mikoto
30 572–585   Bidatsu enperadorea Osada no Nunakura no Futotamashiki no Mikoto
31 585–587   Yōmei enperadorea Ooe/Tachibana no Toyohi no Sumera Mikoto
32 587–592   Sushun enperadorea Hatsusebe no (Wakasasagi) Mikoto
33 592–628   Suiko enperatriza Nukatabe/Toyomike Kashikiyahime Lehenengo enperatriz historikoa
34 629–641   Jomei enperadorea Tamura (Oki Nagatarashihi Hironuka no Sumera Mikoto)
35 642–645   Kōgyoku enperatriza Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) Lehenengo erreinaldia
36 645–654   Kōtoku enperadorea Karu (Ame Yorozu Toyohi no Sumera Mikoto)
37 655–661   Saimei enperatriza Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) Bigarren erreinaldia
38 661–672   Tenji enperadorea Katsuragi/Nakano-ooe (Ame Mikoto Hirakasuwake no Mikoto/Amatsu Mikoto Sakiwake no Mikoto)
39 672   Kōbun enperadorea Ōtomo
40 672–686   Tenmu enperadorea Ōama/Ohoshiama/Ōsama (Ame no Nunahara Oki no Mahito no Sumera Mikoto)
41 686–697   Jitō enperatriza Unonosarara (Takama no Harahiro no Hime no Sumera Mikoto)
42 697–707   Monmu enperadorea Karu (Ame no Mamune Toyoohoji no Sumera Mikoto)
43 707–715   Genmei enperatriza Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto)
Nara Aroa (710–794)
43 707–715   Genmei enperatriza Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto)
44 715–724   Genshō enperatriza Hidaka/Niinomi (Yamatoneko Takamizu Kiyotarashi Hime no Sumera Mikoto)
45 724–749   Shōmu enperadorea Obito (Ameshirushi Kunioshiharuki Toyosakurahiko no Sumera Mikoto)
46 749–758   Kōken enperatriza Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) lehenengo erreinaldia
47 758–764   Junnin enperadorea Ōi
48 764–770   Shōtoku enperatriza Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) bigarren erreinaldia
49 770–781   Kōnin enperadorea Shirakabe (Amemune Takatsugi no Mikoto)
0145 (hilondoko erreinaldia) Sawara printzea (Sudō-Tennō) Sawara-shinnō
50 781–806   Kanmu enperadorea Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto)
Heian Aroa (794–1185)
50 781–806   Kanmu enperadorea Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto)
51 806–809   Heizei enperadorea Ate (Yamatoneko Ameoshikuni Takahiko no Mikoto)
52 809–823   Saga enperadorea Kamino
53 823–833   Junna enperadorea Ōtomo
54 833–850   Ninmyō enperadorea Masara
55 850–858   Montoku enperadorea Michiyasu
56 858–876   Seiwa enperadorea Korehito
57 876–884   Yōzei enperadorea Sadaakira
58 884–887   Kōkō enperadorea Tokiyasu
59 887–897   Uda enperadorea Sadami
60 897–930   Daigo enperadorea Atsuhito
61 930–946   Suzaku enperadorea Yutaakira
62 946–967   Murakami enperadorea Nariakira
63 967–969   Reizei enperadorea Norihira
64 969–984   En'yū enperadorea Morihira
65 984–986   Kazan enperadorea Morosada
66 986–1011   Ichijō Yasuhito/Kanehito
67 1011–1016   Sanjō enperadorea Okisada/Iyasada
68 1016–1036   Go-Ichijō enperadorea Atsuhira
69 1036–1045   Go-Suzaku Atsunaga/Atsuyoshi
70 1045–1068   Go-Reizei enperadorea Chikahito
71 1068–1073   Go-Sanjō enperadorea Takahito
72 1073–1087   Shirakawa enperadorea Sadahito
73 1087–1107   Horikawa enperadorea Taruhito
74 1107–1123   Toba enperadorea Munehito
75 1123–1142   Sutoku enperadorea Akihito
76 1142–1155   Konoe enperadorea Narihito
77 1155–1158   Go-Shirakawa enperadorea Masahito
78 1158–1165   Nijō enperadorea Morihito
79 1165–1168   Rokujō enperadorea Yorihito
80 1168–1180   Takakura enperadorea Norihito
81 1180–1185   Antoku enperadorea Tokihito
Kamakura Aroa (1185–1333)
82 1183–1198   Go-Toba enperadorea Takahira
83 1198–1210   Tsuchimikado enperadorea Tamehito
84 1210–1221   Juntoku enperadorea Morihira/Morinari
85 1221   Chūkyō enperadorea Kanehira/Kanenari Hilondoan izendatua (1870)
86 1221–1232   Go-Horikawa enperadorea Yutahito
87 1232–1242   Shijō enperadorea Mitsuhito/Hidehito
88 1242–1246   Go-Saga enperadorea Kunihito
89 1246–1260   Go-Fukakusa enperadorea Hisahito
90 1260–1274   Kameyama enperadorea Tsunehito
91 1274–1287   Go-Uda enperadorea Yohito
92 1287–1298   Fushimi enperadorea Hirohito
93 1298–1301   Go-Fushimi enperadorea Tanehito
94 1301–1308   Go-Nijō enperadorea Kuniharu
95 1308–1318   Hanazono enperadorea Tomihito
96 1318–1339   Go-Daigo enperadorea Takaharu Hegoaldeko Gortea
Iparraldeko Gortea (1333–1392)
0961 1331–1333   Kōgon enperadorea Kazuhito
0962 1336–1348   Kōmyō enperadorea Yutahito
0962 1348–1351   Sukō enperadorea Okihito
0962 1351–1352 Interregno
0963 1352–1371   Go-Kōgon enperadorea Iyahito
0964 1371–1382   Go-En'yū enperadorea Ohito
0964 1382–1392   Go-Komatsu enperadorea Motohito 1392an gorteak uztartu zituen
Muromachi Aroa (1333–1573)
96 1318–1339   Go-Daigo enperadorea Takaharu Hegoaldeko gortea
97 1339–1368   Go-Murakami enperadorea Norinaga/Noriyoshi Hegoaldeko gortea
98 1368–1383   Chōkei enperadorea Yutanari Hegoaldeko gortea
99 1383–1392   Go-Kameyama enperadorea Hironari Hegoaldeko gortea
100 1392–1412   Go-Komatsu enperadorea Motohito Gorteak uztartu zituen
101 1412–1428   Shōkō enperadorea Mihito
102 1428–1464   Go-Hanazono enperadorea Hikohito
103 1464–1500   Go-Tsuchimikado enperadorea Fusahito
104 1500–1526   Go-Kashiwabara enperadorea Katsuhito
105 1526–1557   Go-Nara enperadorea Tomohito
106 1557–1586   Ōgimachi enperadorea Michihito
Azuchi-Momoyama Aroa (1573–1603)
106 1557–1586   Ōgimachi enperadorea Michihito
107 1586–1611   Go-Yōzei enperadorea Kazuhito/Katahito
Edo Aroa (1603–1867)
107 1586–1611   Go-Yōzei enperadorea Kazuhito/Katahito
108 1611–1629   Go-Mizunoo enperadorea
(Go-Minoo)
Kotohito
109 1629–1643   Meishō enperatriza Okiko
110 1643–1654   Go-Kōmyō enperadorea Tsuguhito
111 1655–1663   Go-Sai enperadorea Nagahito
112 1663–1687   Reigen enperadorea Satohito
113 1687–1709   Higashiyama enperadorea Asahito
114 1709–1735   Nakamikado enperadorea Yasuhito
115 1735–1747   Sakuramachi enperadorea Teruhito
116 1747–1762   Momozono enperadorea Toohito
117 1762–1771   Go-Sakuramachi enperatriza Toshiko
118 1771–1779   Go-Momozono enperadorea Hidehito
119 1780–1817   Kōkaku enperadorea Tomohito
120 1817–1846   Ninkō enperadorea Ayahito
121 1846–1867   Kōmei enperadorea Osahito
Egungo Japonia (Inperio eta gerra ondokoa) (1867–egun)
122 1867–1912   Meiji enperadorea Mutsuhito Japoniar Inperioaren lehendabiziko enperadorea.
123 1912–1926   Taishō enperadorea Yoshihito Hirohito erregeordea izan zen 1921 eta 1926 artean.
124 1926–1989   Shōwa enperadorea Hirohito
125 1989–2019   "Jōkō" enperadorea
(emeritua)
Akihito
126 2019-   "Kinjō" enperadorea
(egungoa)
Naruhito

ErreferentziakAldatu

  1. Nussbaum, Louis Frédéric (2005) Traditional Order of Tennō Japan Encyclopedia 962 or..
  2. a b c d e f g h i j Titsingh, Isaac (1834) Annales des empereurs du japon 1-9 or..
  3. a b Brown, Delmer M. (1979) Gukanshō 249 or..