Idir

egile abeslari aljeriarra

Idir, benetako izenez Amid Cheriet, (Beni Yenni, Kabilia[1], 1949ko urriaren 25a - Paris, 2020ko maiatzaren 2a) Aljeriako kantautore amatzigha izan zen. "A vava Inouva" da bere abesti ospetsuena[2].

Idir
Idir Hamid Cheriet.JPG
Bizitza
Jaiotzako izen-deiturakEl Hamid Cheriet, Ḥamid Ceryat
JaiotzaLarbaâ Nath Irathen (en) Itzuli1945eko urriaren 25a
Herrialdea Aljeria
HeriotzaParisko 18. barrutia2020ko maiatzaren 2a (74 urte)
Hobiratze lekuaPère Lachaise hilerria
Heriotza moduaberezko heriotza: pneumopatia
Hezkuntza
Hizkuntzakkabiliera
euskera
Jarduerak
Jarduerakegile abeslaria
Genero artistikoaBerber music (en) Itzuli
folk musika
world musica
Musika instrumentuagitarra
Txirula
darbuka (en) Itzuli
DiskoetxeaWrasse Records (en) Itzuli

idir-officiel.fr
IMDB: nm1216765 Facebook: IdirOfficiel Spotify: 73LjFn4z6WTV7MevyPxrRc Last fm: Idir Musicbrainz: e6e4079d-ecf9-477f-8ac2-25b4ce17709b Songkick: 338965 Discogs: 182283 Allmusic: mn0000770600 Edit the value on Wikidata

DiskografiaAldatu

  • A Vava Inouva (1976)
  • Ay Arrac Nagh (1979)
  • Le Petit village
  • Les Chasseurs de lumière (1993)
  • Identités (1999)
  • Deux rives un rêve (2002)
  • Entre scène et Terre (CD+DVD)

ErreferentziakAldatu

  1. Kabiliako musika: IDIR Algeriako herriari omenaldia, Mila Garziarena.
  2. Idir, una voz bereber Jasmina Sopova, Correo de la UNESCO.

Kanpo estekakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Idir