Ireki menu nagusia

Galiziako Traineruen Liga

Galiziako Traineruen Liga (galizieraz Liga Galega de Traíñeiras, gaztelaniaz Liga Gallega de Traineras) edo Ipar-mendebaldeko Traineruen Liga (galizieraz Liga Noroeste de Traíñas, gaztelaniaz Liga Noroeste de traineras) Galiziako arraun klubek osaturiko liga da. Lehenengo bi sailkatuek TKE ligarako sailkapen estropadan parte hartzeko aukera dute, nahiz eta lehenengo ekitaldietan aukera horri uko egin izan zioten hainbat elkarteek.

Galiziako Traineruen Liga
Sorrera 2003
Antolatzailea Ipar-mendebaldeko Ligaren Elkartea
Garaipen gehien Gizonezkoak:
Galizia Samertolameu (7)
Emakumezkoak:
hainbat (2)
Azken ekitaldia 2019
Irabazlea(k) A Liga:
Galizia Ares
B Liga:
Galizia A Cabana
Emakumezkoak:
Galizia Mecos-Coruxo
Webgunea Webgune ofiziala
Samertolameu da garaipen gehien lortu dituen taldea.

HistoriaAldatu

2003. urtean sortu zen eta Moañako S.D. Samertolameu izan da dominatzaile nagusia, zazpi garaipenekin, Amegrovek lau liga irabazi ditu. Liga honek lehen lau ekitaldietan Ipar-mendebaldeko Traineruen Liga izena izan zuen, galiziar traineruez gain Asturiasko Castropolek ere parte hartzen zuelako. 2007 urtean ordea izena aldatu zioten eta gaur egun Galiziako Traineruen Liga bezala ezagutzen da.

Aurreneko lau ligak Samertolameuk irabazi zituen eta 2007an bigarrena izan zen Tiránen atzetik. 2008an ere liderra zen baina azken estropadak TKErako play-offarekin koinziditzen zuen eta horregatik ez zen aurkeztu. Náutico de Vigok eta Chapelak aurrea hartu zioten. 2009an Cabo da Cruz-ek TKE Ligari uko egin eta Galiziako Ligan hartu zuen parte, aisa irabaziz. Hurrengo urteetan dominatzaile berri bat azaldu zen, Amegrove, liga hiru urtez jarraian irabaziz.

2012ko denboraldian aldaketa nabarmen bat izan zen. Bi Liga osatzea erabaki zen eta beraz 17 traineruek bi multzo osatu zituzten. Zortzi onenek A Ligan hartu zuten parte eta gainontzeko bederatziek B Ligan eta igoera-jeitsiera sistemak ezarri ziren bi multzoen artean. Hurrengo denboraldietan Samertolameu eta Amegrove izan dira txapeldunak. Bi talde handi hauen nagusitasuna hautsi zuen bakarra C.R. Ares izan zen 2016an.

Taldeen kopurua handitu egin da azken urteetan eta 2016rako birmoldaketa berria egin zen: A ligak hamabi talde izango zituen eta B Ligak zortzi, baina azken unean liga bakoitzean baja bana izan zen, A ligan Mugardos eta B ligan Cesantes. 2017an ere 11 traineru izan ziren A Ligan eta zazpi B Ligan. Emakumezkoak aldiz gehiago izan ziren, bost hain zuzen ere. 2018ko Ligan 12 traineru izango dira A mailan eta bederatzi B mailan.

PalmaresaAldatu

A Liga

Urtea Txapelduna Bigarrena Hirugarrena TKE Ligara igoera
2003      Samertolameu Náutico de Vigo ? ez
2004      Samertolameu Amegrove Náutico de Vigo ez
2005      Samertolameu Amegrove Perillo ez
2006      Samertolameu Amegrove Náutico de Vigo ez
2007      Tirán Samertolameu Náutico de Vigo      Tirán
2008¹      Náutico de Vigo Chapela Samertolameu      Samertolameu
2009      Cabo da Cruz Náutico de Vigo Chapela ez
2010      Amegrove Samertolameu Cabo da Cruz ez
2011      Amegrove Chapela Cabo da Cruz ez
2012²      Amegrove Chapela Samertolameu ez
2013      Samertolameu Cabo da Cruz Chapela      Cabo da Cruz
2014      Samertolameu Amegrove Mugardos      Samertolameu
2015      Amegrove C.R. C.M. Mugardos C.R. Ares ez
2016      Ares Samertolameu Puebla      Ares
2017
Gehiago
     Samertolameu Puebla Mecos ez
2018
Gehiago
     Samertolameu Ares Mecos ez
2019
Gehiago
     Ares Tirán Mecos      Ares
  • ¹ 2008. urtean S.D. Samertolameu zen nagusi, baina TKE Ligarako igoera fasea jokatzearren azken bi estropadetan ez zuen parte hartu eta hirugarren postuan gelditu zen.
  • ² 2012. urtean lehenengo biak 87 puntutan berdinduta gelditu ziren, baina estropada gehiago irabazi izanak eman zion garaipena Amegroveri.

B Liga

Urtea Txapelduna Bigarrena Hirugarrena
2012      Mecos Perillo Puebla
2013      Ares Cabo da Cruz B Puebla
2014      Coruxo Bueu Perillo
2015      Mecos Castropol Chapela
2016      Rianxo Náutico Boiro (Cabo B) A Cabana-Ferrol
2017
Gehiago
     Mariñeiro de Mera Mugardos Muros
2018
Gehiago
     Cabo da Cruz B Muros A Cabana-Ferrol
2019
Gehiago
     A Cabana-Ferrol Esteirana Coruxo

GaraipenakAldatu

A Liga

Elkartea Garaipenak Urteak
     Samertolameu 8 2003, 2004, 2005, 2006, 2013, 2014, 2017, 2018
     Amegrove 4 2010, 2011, 2012, 2015
     Ares 2 2016, 2019
     Tirán 1 2007
     Náutico de Vigo 1 2008
     Cabo da Cruz 1 2009

B Liga

Elkartea Garaipenak Urteak
     Mecos 2 2012, 2015
     Ares 1 2013
     Coruxo 1 2014
     Rianxo 1 2016
     Mariñeiro de Mera 1 2017
     Cabo da Cruz B 1 2018
     A Cabana-Ferrol 1 2019

EstropadakAldatu

Estropada aipagarrienakAldatu

Ekitaldi kopuru handiena duten estropadak dira eta garai batean sona handia izan zutenak. Gaur egun herriko trainerua dagoen ligaren araberako partaidetza izaten dute.

Urtea Teresa Herrera Moaña O Grove Vigo Boiro Cangas Redondela Ares
2003 Samertolameu Samertolameu TKE Liga Samertolameu TKE Liga ? ? -
2004 Samertolameu Samertolameu ? Samertolameu TKE Liga ? Amegrove -
2005 Perillo Amegrove Amegrove Samertolameu TKE Liga Samertolameu Amegrove -
2006 Amegrove Samertolameu Samertolameu Samertolameu TKE Liga Samertolameu Samertolameu -
2007 Tirán Tirán Ligaz kanpo Tirán TKE Liga Tirán Tirán -
2008 Samertolameu Samertolameu Chapela Náutico de Vigo TKE Liga Samertolameu Chapela Samertolameu
2009 Mecos TKE Liga Cabo da Cruz Náutico de Vigo Mecos Náutico de Vigo Mecos Náutico de Vigo
2010 Cabo da Cruz Amegrove Samertolameu Samertolameu Cabo da Cruz Samertolameu Amegrove Samertolameu
2011 Amegrove Amegrove Amegrove Amegrove Amegrove - Amegrove Amegrove
2012 Amegrove Amegrove Amegrove Robaleira (B Liga) Amegrove - Amegrove Chapela
2013 Samertolameu Samertolameu Samertolameu Ares (B Liga) Cabo da Cruz Ares (B Liga) Cabo da Cruz Ares (B Liga)
2014 Samertolameu Samertolameu Amegrove Coruxo (B Liga) TKE Liga Bueu (B Liga) Samertolameu Samertolameu
2015 Amegrove TKE Liga Amegrove Amegrove TKE Liga Mecos (B Liga) Mecos (B Liga) Amegrove
2016 Tirán Puebla Ares Coruxo TKE Liga Rianxo (B Liga) Samertolameu Ares
2017 Ligaz kanpo Samertolameu Puebla Samertolameu TKE Liga Mera (B Liga) Puebla TKE Liga
2018 Ligaz kanpo Samertolameu Samertolameu Mecos TKE Liga Cabo Cruz B (B Liga) Samertolameu Ares
2019 Ares Ares Ares A Cabana (B Liga) TKE Liga A Cabana (B Liga) A Cabana (B Liga) Ares

Irabazitako estropadakAldatu

2019ko datuak barne.

# A Ligakoak Estropadak
1 Samertolameu 88
2 Amegrove 51
3 Ares 18
4 Tirán 15
5 Chapela 9
6 Náutico de Vigo 7
7 Cabo da Cruz 6
Mecos 6
9 Perillo 4
Puebla 4
11 Mugardos 3
Coruxo 3
# B Ligakoak Estropadak
1 Mecos 16
2 Náut. Boiro (Cabo B) 13
3 Ares 8
A Cabana-Ferrol 8
5 Perillo 7
6 Mera 6
Coruxo 6
8 Rianxo 5
9 Muros 3
10 Robaleira 2
Bueu 2
Esteirana 2
13 Mugardos 1
Virxe da Guía 1

2019ko traineruakAldatu

A LigaAldatu

Taldea Herria Entrenatzailea Patroia Trainerua
     Amegrove C.R. O Grove (Pontevedra) Diego Cabaleiro Estela Fieiro Pabliño
     C.R. Ares Ares (Coruña) Agustín Fernández Alejandro Permuy Santa Olalla de Lubre
     C.M. Bueu Bueu (Pontevedra) José Ferral Sergio Sousa Maruxia
     C.R. Cabo Cruz B Boiro (Coruña) Daniel Vázquez Martín Leborán Cabo da Cruz
     C.D. Mariñeiro de Mera Oleiros (Coruña) Jose Pelaez Botas Javier García A Mariñeira
     C.R. Mecos O Grove (Pontevedra) Francisco González Félix Duarte Mequiña
     C.R. Muros Muros (Pontevedra) Daniel Canosa Gabriel Fernández Muradana
     C.R. Rianxo Rianxo (Coruña) Alberto Hermo Carme Veiga Concello de Rianxo
     S.D. Samertolameu Moaña (Pontevedra) Daniel Pérez Lázaro Jacobo Gayo A Terca
     S.D. Tirán Moaña (Pontevedra) Benjamín Vázquez Pablo Hervés Mar do Con
     C.R. Vilaxoan Vilagarcía de Arousa (Pontevedra) Rogelio Tarrío Joaquín Conde A Revenida

B LigaAldatu

Taldea Herria Entrenatzailea Patroia Trainerua
     A Cabana Ferrol (Coruña) Brais López Noemi Abella Albatros
     C.M. Castropol Castropol (  Asturias) José Quintana Rubén Villa Ría del Eo
     C.R. Cedeira Cedeira (Coruña) José Mª Hermida Jose Garrote Gundín Candieira
     C.C.D. Cesantes Cesantes, Redondela (Pontevedra) San Pedro
     C.R. Chapela Redondela (Pontevedra) Marco Antonio Castelao Iago Vidal Arealonga
     C.R. Coruxo Vigo (Pontevedra) Benjamín Vázquez Aitor Cancela Fontaíña
     A.D. Esteirana Esteiro, Muros (Pontevedra) Bruno Rodriguez Alberto Figueiras Esteirana
     C.M. Mugardos Mugardos (Coruña) Jorge Hermida Hugo Rascado Bestarruza
     C.R. Perillo Oleiros (Coruña) Alejandro Alvedro Mario Fernandez Santa Leocadia
     C.R. Vila de Cangas Cangas (Pontevedra) Vicente Parcero Sara González Balea

Emakumezkoen ligaAldatu

Sakontzeko, irakurri: «Emakumezkoen Galiziako Traineru Liga»
 
Galiziako emakumezkoen arraun taldeak Kontxako sailkapen estropadan, 2018an:
Perillo (zuria), Náutico Riveira (urdina eta beltza),
A Pobra-Cabo (gorria) eta Mugardos (berdea)

2009an izan zuen lehen edizioaziren lehian.Hiru taldek hartu zuten parte. 2010 urtean ere hiru izan ziren lehian, baina hurrengo urtean ezin izan zen ligarik osatu, talde bakarra izan baitzen uretan. 2014an antolatu zen berriz ere liga eta 2017an bost traineru izan ziren lehian.

PalmaresaAldatu

Urtea Txapelduna Bigarrena Hirugarrena
2009      Rias Baixas Mecos Artabria
2010      Rias Baixas Artabria O Grove
2011-
2013
ez ziren jokatu
2014      Samertolameu Cabo da Cruz Tirán
2015      Cabo da Cruz San Martiño (Mecos) Chapela
2016      Cabo da Cruz Chapela A Cabana-Ferrol
2017          Mecos-Náutico de Riveira A Cabana-Ferrol Chapela
2018      Náutico de Riveira A Pobra-Cabo Perillo
2019          Mecos-Coruxo Cabo da Cruz Perillo

GaraipenakAldatu

Taldea Garaipenak Urteak
     Rias Baixas 2 2009, 2010
     Cabo da Cruz 2 2015, 2016
     Náutico de Riveira 2 2017, 2018
     Mecos 2 2017, 2019
     Samertolameu 1 2014
     Coruxo 1 2019

PatroiakAldatu

Patroia Garaipenak Urteak
Natalia Tubío 4 2015, 2016, 2017, 2018
Laura Hermo 2 2009, 2010
María López 1 2014
Laura Romero 1 2019

Ikus gaineraAldatu

Kanpo estekakAldatu