Fitxategi:Vojtěchovská rozhledna (EU-CZ).jpg

Bereizmen handikoa((2.950 × 3.948 pixel, fitxategiaren tamaina: 4,04 MB, MIME mota: image/jpeg))

Fitxategi hau Wikimedia Commonsekoa da. Hango deskribapen orriko informazioa behean duzu.
Commons gordailu bat da, lizentzia askea duten multimedia fitxategiena. Lagun dezakezu.

Fitxategi hau Wikimedia Commonsekoa da

Laburpena

Deskribapena
English: "Vojtěchovská" lookout tower is one of the lookout towers in the Iron Mountains. It is built on the ridge above the village, in the cadastral territory of Vojtěchov in the Chrudim district belonging to the Pardubice Region. Naming derived from the name of the municipality. Photo location: Czechia, Pardubice Region, villages Vojtěchov.
Čeština: Vojtěchovská rozhledna je jednou z rozhleden v Železných horách. Je postavena na vyvýšenině nad obcí, na katastrálním území Vojtěchov v okrese Chrudim náležejícím do Pardubického kraje. Pojmenování rozhledny pochází od názvu obce. Foto lokace: Česko, Pardubický kraj, obec Vojtěchov.
Data
Jatorria Norberak egina
Egilea Josef Kreuz (PEPan)
Faktografie

Vojtěchovská rozhledna je kovové konstrukce, ve spodní části zalitá do betonu a zvenčí obložená kamenem, vyhlídková část je kombinací ocelových nosníků a dřevěného obložení. U rozhledny je vybudováno venkovní odpočinkové sezení s kamenným stolem, uvnitř objektu je pokladna s prodejem upomínkových předmětů. Situovaná je na hranici katastrů obcí Vojtěchov a Kladno, na vyvýšenině s loukami nad Vojtěchovem v nadmořské výšce 589,9 m a dne 10. července 2010 byla otevřená veřejnosti. Stavbu financovala obec Vojtěchov spolu s Pardubickým krajem. Polovinou kamenná rozhledna vysoká 16,5 m se třemi vyhlídkovými ochozy stojí v oblasti Železných hor, nedaleko silnice I/34 v úseku Hlinsko – Krouna u odbočující silnice do Vojtěchova. Nejvyšší vyhlídková plošina je ve výšce 11,7 m a je vybavená dalekohledem, schodiště k ní má 59 schodů. Výhled je zejména severním až východním a západním směrem do Pardubického kraje s městy Chrudim a Pardubice a také na Kunětickou horu, hlavní dominantu Pardubického kraje. Při dobré viditelnosti a za použití dalekohledu lze spatřit město Hradec Králové a další obce, z pohoří jsou deklarovány například Krkonoše, Orlické hory a Králický Sněžník. V jižním až západním směru se nad rozhlednou táhne zalesněný hřeben Železných hor, od vrcholu Medkovy kopce (638 m n. m.) nad Hlinskem k vrchu Čertovina (655 m n. m.) a Dědovský kopec (676 m n. m.) v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Jihovýchodním směrem je z rozhledny vidět zalesněný vrchol Kořenného kopce (666 m n. m.) nad Krounou a východněji Velké Paseky (713 m n. m.) v oblasti František u silnice I/34 ve směru na Poličku. V minulosti stávala na vrcholu Velké Paseky jedna z hlavních triangulačních věží určených pro zeměměřičské práce v českých zemích. Z rozhledny též viditelná částečně rozhledna Terezka (626 m n. m.) nad Toulovcovými Maštalemi u Proseče a rozhledna Borůvka nad Šilinkovým dolem a hradem Rychmburk u Předhradí. V severním směru lze přehlédnout oblast kamenolomů kolem Skutče a veřejné letiště nad kamenolomem Humperky, dále za ním zřícenina hradu Košumberk a Hamzova léčebna v Luži, viditelná také přírodní rezervace Střemošická stráň. Ve foto-záběru jihozápadní strana rozhledny dne 4. května 2011, zeměpisné souřadnice: 49°46'48.645"N, 15°58'47.118"E

Externí odkazy

Lizentzia

Nik, lan honen egileak, argitaratzen dut ondorengo lizentzia pean:
w:eu:Creative Commons
eskuduntza berdin partekatu
Fitxategi hau Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported lizentziapean dago.
Askea zara:
  • partekatzeko – lana kopiatzeko, banatzeko eta bidaltzeko
  • birnahasteko – lana moldatzeko
Ondorengo baldintzen pean:
  • eskuduntza – Egiletza behar bezala aitortu behar duzu, lizentzia ikusteko esteka gehitu, eta ea aldaketak egin diren aipatu. Era egokian egin behar duzu hori guztia, baina inola ere ez egileak zure lana edo zure erabilera babesten duela irudikatuz.
  • berdin partekatu – Lan honetan oinarrituta edo aldatuta berria eraikitzen baduzu, emaitza lana hau bezalako lizentzia batekin argitaratu behar duzu.

Irudi-oineko testuak

Add a one-line explanation of what this file represents

Fitxategi honetan agertzen diren itemak

honako hau irudikatzen du

4 maiatza 2011

exposure time ingelesa

0,0025 segundo

f-number ingelesa

7,4

6,2 milimetro

ISO speed ingelesa

100

MIME type ingelesa

image/jpeg

Fitxategiaren historia

Data/orduan klik egin fitxategiak orduan zuen itxura ikusteko.

Data/OrduaIruditxoaNeurriakErabiltzaileaIruzkina
oraingoa12:43, 21 iraila 201112:43, 21 iraila 2011 bertsioaren iruditxoa2.950 × 3.948 (4,04 MB)PEPan

Hurrengo orrialdeek dute fitxategi honetarako lotura:

Fitxategiaren erabilera orokorra

Hurrengo beste wikiek fitxategi hau darabilte:

Metadatuak