Fernando Marías

Fernando Marías Amondo (Bilbo, 1958ko ekainaren 13a - Madril, 2022ko otsailaren 5a) idazle bizkaitarra izan zen. Luis Marías zinema gidoigilea anai txikia izan zen.

Fernando Marías
Fernando Marias Amondo.jpg
Bizitza
Jaiotzako izen-deiturakFernando Marías Amondo
JaiotzaBilbo1958ko ekainaren 13a
Herrialdea Bizkaia, Euskal Herria
HeriotzaMadril2022ko otsailaren 5a (63 urte)
Familia
Anai-arrebak
Hezkuntza
Hizkuntzakgaztelania
Jarduerak
Jarduerakidazlea eta gidoilaria
Jasotako sariak
Genero artistikoaeleberria
fernandomarias.com
IMDB: nm1093711 Edit the value on Wikidata

BiografiaAldatu

1975an Madrilera joan zen zinema ikastera, eta harrezkero Madrilen bizi izan zen. Bideo ekoiztetxe bat sortu zuen, publizitatean lan egin zuen, eta telesailetarako gidoiak idatzi zituen, eleberrigintzan buru-belarri hasi baino lehen. Bere lehen eleberriarekin, Luz Prodigiosa (1990) izenburukoarekin, Barbastro Hiria saria jaso zuen. Horrek idazten jarraitzera animatu zuen. Sari asko irabazitakoa izan zen: Nadal (2001), Dulce Chacón (2004), Sevillako Ateneoa (2005) eta Haur eta gazte literaturako Sari Nazionala (2006), besteak beste.

BibliografiaAldatu

  • La luz prodigiosa (1990)
  • Esta noche moriré (1992)
  • Páginas ocultas de la historia (1997), Juan Bas idazle bilbotarrekin batera idatzia.
  • Los fabulosos hombres película (1998)
  • El niño de los coroneles (2001)
  • La batalla de Matxitxako (2001)
  • La mujer de las alas grises (2003)
  • Invasor (2004)
  • Cielo abajo (2005)
  • El mundo se acaba todos los días (2005)
  • Zara y el librero de Bagdad (2008)
  • Todo el amor y casi toda la muerte (2010)
  • El silencio se mueve (2010)
  • La isla del padre (2015)
  • Arde este libro, (2021)

Zinerako gidoiakAldatu

ErreferentziakAldatu

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo estekakAldatu