Fernando Aramburu

Fernando Aranburu» orritik birbideratua)

Fernando Aramburu Irigoyen[1] (Donostia, 1959 -) gaztelaniaz idazten duen olerkari, eleberrigile eta saiakeragile gipuzkoarra da.

Fernando Aramburu
Fernando aranburu 001.jpg
Bizitza
Izen osoa Fernando Aramburu Irigoyen
Jaiotza Donostia1959ko urtarrilaren 4a (62 urte)
Herrialdea  Gipuzkoa, Euskal Herria
Hezkuntza
Heziketa Zaragozako Unibertsitatea 1983) lizentzia : Spanish philology (en) Itzuli
Hizkuntzak gaztelania
alemana
Jarduerak
Jarduerak idazlea, itzultzailea eta irakaslea
Lantokia(k) Alemania
Enplegatzailea(k) El Mundo  (2017 -  2019)
Lan nabarmenak Patria
Los ojos vacíos
Jasotako sariak
Genero artistikoa olerkigintza
eleberria
saiakera
ipuina
haur literatura
Aforismoa
IMDB: nm2031353 Edit the value on Wikidata

BiografiaAldatu

Zaragozako Unibertsitatean filologia hispanikoa ikasi zuen. 1985z geroztik, Alemaniako Ipar Renania-Westfalian bizi da.

1997ko Ramon Gomez de la Serna, 2001eko Euskadi eta 2007ko Dulce Chacón sariak lortu ditu. 2011ko Tusquest saria irabazi zuen Años Lentos eleberriarekin.

Bere Patria eleberriaren 940.000 kopia baino gehiago saldu ditu[2].

Beste euskal idazleek ETArekiko izandako jarrerak kritikatu izan ditu.[3] Euskal abertzaletasuna eta kataluniar nazionalismoaren aurka ere azaldu da.[4]

BibliografiaAldatu

EleberriakAldatu

  • Fuegos con limón (1996)
  • Los ojos vacíos (2000)
  • El trompetista del Utopía (2003)
  • Vida de un piojo llamado Matías (2004)
  • Bami sin sombra (2005)
  • Viaje con Clara por Alemania (2010)
  • Años lentos (2012).
  • Patria (Aberria) (2016).

Kontakizun liburuakAldatu

  • No ser no duele (1997)
  • El artista y su cadáver (2002)
  • Los peces de la amargura (2007)
  • El vigilante del fiordo (2011)

Olerki liburuakAldatu

  • El librillo (1981, haurrentzako poesia)
  • Ave Sombra/Itzal Hegazti (1981, argitalpen elebiduna, euskaraz eta gaztelaniaz).
  • Bruma y conciencia/Lambroa eta kontzientzia (1977-1990). Euskal Herriko Unibertsitatea, Argitalpen zerbitzua, 1993 (Olerki bilduma. Argitalpen elebiduna, euskaraz eta gaztelaniaz)
  • El librillo , Hiperión, Madrid, 1995. (Haurrentzako poesia).
  • Yo quisiera llover, Ed. Demipage, Madrid, 2010 (Juan Manuel Díaz de Guereñuk egindako olerki hautaketa).

SariakAldatu

  • 2017 Euskadi Literatura saria, Patria lanagatik (Tusquets, 2016)[5]

ErreferentziakAldatu

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo estekakAldatu