Euskadiko Aizkolari Txapelketa

Gizonezkoen Euskadiko aizkolari txapelketa nagusia

Euskadiko Aizkolari Txapelketa Euskal Herriko aizkolarien artean jokatzen den txapelketa nagusia da.

Euskadiko Aizkolari Txapelketa
Kirola aizkora proba
Antolatzailea Euskadiko Herri Kirol Federazioa
Sorrera 1967 (Vasco-Navarro)
1977 (Euskadiko Txapelketa)
2020 (Sherpa."ai" Aizkolari Txapelketa Nagusia)
Eremua  Euskal Herria
Tokia aldakorra
Lana 1985-etik:
4 kanaerdiko
4 60 ontzako
4 72 ontzako
Errekorra 29:57 (Anjel Arrospide, 1993)
Garaipen gehien Mikel Mindegia (9)
Txapelduna Iker Vicente (2020)

HistoriaAldatu

Lehenbiziko Txapelketa Nagusia, Espainiako Aizkolari Txapelketa izenarekin, Donostian jokatu zen, 1950eko martxoaren 5ean, Atletismo Federazioak antolaturik. Zortzi aldiz egin zen izen horrekin.[1] 1965ean jokatu zen bigarrena, eta ordutik aurrera urtero 1969 arte, eta baita 1971n ere. 1967an, 1968an eta 1970ean beste txapelketa bat ere izan zen Vasco-Navarro izenekoa;[1] hori Euskadiko Txapelketaren barnean hartzen da gaur egun. 1977an antolatu ziren Espainiako azken txapelketa eta Euskadiko lehenbizikoa. 2020an, Euskadiko Herri Kirol Federazioarekin hautsi, eta aizkolariek berek antolatu zuten txapelketa nagusia, Sherpa.ai enpresak babesturik. Txapelketa "Sherpa."ai" Aizkolari Txapelketa Nagusi" bezala izendatu zuten. [2]

PalmaresaAldatu

Urtea Eguna Lekua Lana Txapelduna Bigarrena
1967[3] Maiatzaren 14a Donostia 3 kanaerdiko, 3 72 ontzako
3 80 ontzako
Migel Berakoetxea (53´29´´) Ramon Latasa (53´34´´)
1968 Azaroaren 24a Leitza 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
2 72 ontzako, 2 80 ontzako
Patxi Astibia (48´28´´) Migel Berakoetxea (49´38´´)
1970 Abenduaren 13a Doneztebe 6 45 ontzako, 6 kanaerdiko
4 60 ontzako
Arria II.a (35´19´´) Mikel Mindegia (37´53´´)
1977 Irailaren 4a Donostia 6 45 ontzako, 4 kanaerdiko
2 60 ontzako, 2 72 ontzako
Arria II.a (40´03´´) Mikel Mindegia (43´27´´)
1978 Ekainaren 4a Azpeitia 5 kanaerdiko, 5 60 ontzako
5 72 ontzako
Arria II.a (45´29´´) Mikel Mindegia (46´48´´)
1979 Ekainaren 10a Leitza 4 kanaerdiko, 2 60 ontzako
2 72 ontzako, 80 ontzako 1
Arria II.a (30´02´´) Jose Mari Mendizabal (33´05´´)
1980 Azaroaren 9a Tolosa 3 kanaerdiko, 3 72 ontzako
3 80 ontzako
Mikel Mindegia (34´16´´) Arria II.a (35´02´´)
1981 Azaroaren 8a Tolosa 6 60 ontzako, 6 72 ontzako Mikel Mindegia (45´28´´) Arria II.a (46´31´´)
1983 Azaroaren 13a Tolosa 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Mikel Mindegia () Jose Mari Mendizabal ()
1984 Azaroaren 25a Tolosa 6 kanaerdiko, 6 72 ontzako Mikel Mindegia (37´52´´) Donato Larretxea (38´33´´)
1985 Urriaren 13a Basauri 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Mikel Mindegia (42´27´´) Donato Larretxea (42´57´´)
1986 Azaroaren 23a Gasteiz 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Mikel Mindegia (34´11) Jose Mari Mendizabal (´35´14´´)
1987 Azaroaren 8a Donostia 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Mikel Mindegia (32´14´´) Joxe Mari Olasagasti (32´49´´)
1988 Azaroaren 13a Bilbo 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Mikel Mindegia (36´06´´) Joxe Mari Olasagasti (37´58´´)
1989 Urriaren 1a Agurain 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Mikel Mindegia (36´08´´) Donato Larretxea (36´55´´)
1990 Urriaren 12a Basauri 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Anjel Arrospide (33´25´´) Joxe Mari Olasagasti (34´07´´)
1991 Azaroaren 3a Zumarraga 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Anjel Arrospide (36´10´´) Donato Larretxea (37´31´´)
1992 Urriaren 11a Araia 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Anjel Arrospide (32´06´´) Joxe Mari Olasagasti (33´47´´)
1993 Urriaren 12a Basauri 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Anjel Arrospide (29´57´´) Joxe Mari Olasagasti (31´37´´)
1994 Urriaren 9a Leaburu 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Anjel Arrospide (32´09´´) Joxe Mari Olasagasti (33´32´´)
1995 Urriaren 8a Doneztebe 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Anjel Arrospide (33´37´´) Donato Larretxea (35´08´´)
1996 Urriaren 27a Oion 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Joxe Mari Olasagasti (34´24´´) Donato Larretxea (35´01´´)
1997 Urriaren 5a Getxo 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Donato Larretxea (36´54´´) Joxemiel Peñagarikano (38´08´´)
1998 Urriaren 11a Tolosa 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Joxe Mari Olasagasti (35´17´´) Donato Larretxea (35´43´´)
1999 Urriaren 10a Doneztebe 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Joxe Mari Olasagasti (35´37´´) Mikel Mindegia (36´39´´)
2000 Urriaren 29a Oion 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Joxemiel Peñagarikano (35´27´´) Floren Nazabal (35´36´´)
2001 Urriaren 28a Getxo 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Joxe Mari Olasagasti (39´21´´) Donato Larretxea (40´47´´)
2002 Urriaren 20a Mendaro 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Floren Nazabal (34´56´´) Donato Larretxea (35´44´´)
2003 Urriaren 26a Doneztebe 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Donato Larretxea (35´51´´) Floren Nazabal (36´33´´)
2004 Urriaren 9a Agurain 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Floren Nazabal (39´16´´) Donato Larretxea (40´21´´)
2005 Urriaren 23a Durango 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Joxe Mari Olasagasti (43´54´´) Floren Nazabal (46´10´´)
2006 Urriaren 22a Tolosa 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Donato Larretxea (39´53´´) Joxe Mari Olasagasti (44´15´´)
2007[4] Urriaren 14a Doneztebe 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Floren Nazabal (39´12´´) Unai Otaño (41´20´´)
2008 Azaroaren 23a Amurrio 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Floren Nazabal (38´45´´) Joxe Mari Olasagasti (41´06´´)
2009[5] Abenduaren 20a Arbizu 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Floren Nazabal (37´20´´) Juan José López (40´25´´)
2010[6][7] Azaroaren 21a Asteasu 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Joxe Mari Olasagasti (35´11´´) Floren Nazabal (37´07´´)
2011[8] Azaroaren 6a Elizondo 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Iñaki Azurmendi (46´50´´) Floren Nazabal (46´56´´)
2012[9] Azaroaren 18a Arbizu 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Floren Nazabal (39´13´´) Joxe Mari Olasagasti (40´47´´)
2013[10] Abenduaren 8a Elgoibar 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Iñaki Azurmendi (38´03´´) Aitzol Atutxa (40´25´´)
2014[11] Urriaren 26a Beasain 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Aitzol Atutxa (40´58´´) Iñaki Azurmendi (43´05´´)
2015[12] Urriaren 12a Basauri 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Aitzol Atutxa (42´36´´) Jon Irazu (46´35´´)
2016[13] Urriaren 23a Bilbo 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Aitzol Atutxa (44´47´´) Joseba Otaegi (48´25´´)
2017[14] Urriaren 15a Donostia 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Aitzol Atutxa (40´53´´) Iker Vicente (41´11´´)
2018[15] Urriaren 28a Iruñea 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Aitzol Atutxa (37´29´´) Iker Vicente (37´48´´)
2019[16] Urriaren 27a Gasteiz 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Iker Vicente (37´36´´) Mikel Larrañaga (41´55´´)
2020[oh 1][17] Abenduaren 13a Bilbo 4 kanaerdiko, 4 60 ontzako
4 72 ontzako
Iker Vicente (38´48´´) Mikel Larrañaga (40´05´´)

GaraipenakAldatu

 
Mikel Mindegia da txapelketa gehien irabazi duen aizkolaria.
Aizkolaria Garaipenak Urteak
Mikel Mindegia 9 1980, 1981, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989
Anjel Arrospide 6 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995
Jose Mari Olasagasti 6 1996, 1998, 1999, 2001, 2005, 2010
Floren Nazabal 6 2002, 2004, 2007, 2008, 2009, 2012
Aitzol Atutxa 5 2014, 2015, 2016, 2017, 2018
Arria II.a 4 1970, 1977, 1978, 1979
Donato Larretxea 3 1997, 2003, 2006
Iñaki Azurmendi 2 2011, 2013
Iker Vicente 2 2019, 2020
Migel Berakoetxea 1 1967
Patxi Astibia 1 1968
Joxemiel Peñagarikano 1 2000

OharrakAldatu

  1. Aizkolariek berek antolatu zuten, Euskadiko Herri Kirol Federaziotik kanpo, Sherpa.ai enpresaren babesarekin.

ErreferentziakAldatu

  1. a b Espelosin, Antton (2009) Aizkora apostuak eta txapelketak.
  2. Amezti. Ikuskizun baten inportantzia. ZuZeu, 2020ko abenduak 14, zuzeu.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-15.
  3. I Campeonato vasco-navarro de "aizcolaris". La Vanguardia Española, 1967ko uztailak 11, hemeroteca.lavanguardia.es Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  4. Floren Nazabal cumplió y Unai Otaño se convierte en un rayo de esperanza. El Diario Vasco, 2007ko urriak 15, diariovasco.com Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  5. Nazabalen bosgarrena, nagusitasun osoz. Guaixe, 2009ko abenduak 21, guaixe.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  6. Ezustekoa emanda Olasagasti txapeldun. Guaixe, 2010eko azaroak 22, guaixe.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  7. Olasagasti destroza los pronósticos. Diario de Noticias, 2010eko azaroak 22, guaixe.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  8. Iñaki Azurmendik irabazi du Euskal Herriko aizkolari txapelketa nagusia. Ttipi-Ttapa, 2011ko azaroak 7, erran.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  9. Aizkolari handienen pare jarri da Floren Nazabal. Berria, 2012ko azaroak 20, berria.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  10. Azurmendik itzalean utzi ditu denak, Nazabal tartean. Berria, 2013ko abenduak 9, berria.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  11. Aitzol Atutxa, lehen aldiz lehen mailako txapela lortu duen aizkolari bizkaitarra bilakatu da. kirolak.gipuzkoa.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  12. Zubeldia, Unai. Aurkariak aurkitu ezinik. Berria, 2015eko urriak 13, berria.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  13. Hirugarrenez irabazi du Aitzol Atutxak Euskal Herriko aizkolari txapelketa. Naiz, 2016ko urriak 23, naiz.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  14. Laugarren txapela jarraian Atutxa II.arentzat. Berria, 2017ko urriak 15, berria.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-7.
  15. Berria. «Aitzol Atutxak bosgarren txapela eskuratu du jarraian» Berria Noiz kontsultatua: 2018-10-29.
  16. Berria. «Iker Vicente da Euskal Herriko aizkora txapeldun berria» Berria Noiz kontsultatua: 2019-10-31.
  17. Ttipi-Ttapa. Iker Vicentek irabazi du igande eguerdian Bilbao Arenan jokatu den Aizkolari Txapelketa Nagusia. Ttipi-Ttapa, 2020ko abenduak 13, erran.eus Noiz kontsultatua: 2020-12-15.

Kanpo estekakAldatu