Ireki menu nagusia

Europako hirigune nagusien zerrenda

Wikimediako zerrenda artikulua
Europako satelite bidezko ikuspegia gauez. Hirigune eta hirien argiak nabarmen ikus daitezke.

Honako hau hiru iturrien datuen araberako Europako hirigune nagusien zerrenda da. Zerrendak milioi bat biztanletik gora dituzten hiriguneak barne hartzen ditu.

Zerrendak ESPON, Eurostat, Nazio Batuak, ELGA eta "CityPopulation Studies" erakundeek eskeinitako datuak bakarrik kontutan hartzen ditu. Honenbestez, zenbait hirigune, Genovako Hirigunea kasu ("CityRailway" erakundeko Txosten Ofizialaren arabera 2012an 1.510.000 biztanle baina gehiago zituen), beste estatistika institutuen inkesten datuen arabera zerrendatik kanpo gelditzen dira.

HiriguneakAldatu

     Europar Batasunaren barnean

Europako hirigune nagusiak (1.000.000 biztanletik gora)
Hirigunea Herrialdea ESPON 1.4.3 Urban Audit UN WUP ELGA Citypopulation.de Beste iturri batzuk
01 01 04 03 Londresko Hirigunea (Londres Handia)   Erresuma Batua 15.160.021 14.997.751 8.631.000 7.400.000 12.500.000 7.278.251
7.240.000
02 02 03 04 Parisko Hirigunea   Frantzia 14.960.000 14.900.000 10.485.000 11.200.000 10.500.000 12.089.098
11.638.000
d/g d/g 01 d/g 01 Moskuko Hirigunea   Errusia 14.445.132 14.018.000 10.550.000 14.800.000
03 05 d/g 07 Ruhr eskualdea (EssenBochumDortmund)   Alemania 13.325.591 13.000.000 13.400.000 4.650.000 5.036.000
5.317.565
04 04 05 05 Madrilgo Hirigunea   Espainia 7.895.162 7.500.000 5.851.000 5.600.000 5.400.000 6.194.640
4.072.000
d/g d/g 07 d/g 06 San Petersburg   Errusia 7.100.167 4.575.000 4.775.000
05 11 11 08 Milango Hirigunea   Italia 6.980.000 3.115.392 7.400.000 4.575.000 8.123.020
06 07 06 09 Bartzelonako Hirigunea   5.450.091 5.083.000 4.900.000 4.500.000 5.226.944
07 06 08 10 Berlingo Hirigunea   Alemania 5.110.000 3.450.000 6.000.000 4.325.000 3.337.000
08 08 10 12 Atenas   Grezia 4.980.000 3.257.000 3.900.000 3.775.000 3.103.000
09 20 14 17 Mendebaldeko Midlandseko konurbazioa (Birmingham)   Erresuma Batua 4.218.120 2.302.000 2.600.000 2.650.000
10 09 09 13 Erromako Hirigunea   Italia 4.110.000 3.362.000 3.700.000 3.300.000
11 35 d/g Iparraldea-Rhin (Düsseldorf-Neuss)   Alemania 3.980.000 13.400.000 1.220.000
12 27 54 Rin-Sur[1] (Koloniako eskualdea/Bonn)   Alemania 3.886.465 1.898.438 1.001.000 13.400.000 1.900.000
13 13 d/g d/g Goi Silesiako Hirigunea (Katowice)   Polonia 3.810.000 2.710.397 2.450.000 5.294.000
14 10 21 19 Hamburgoko Hirigunea   Alemania 3.801.000 3.187.338 1.786.000 4.600.000 2.625.000 3.134.620
15 23 15 11 Napoliko Hirigunea   Italia 3.746.091 2.239.330 2.276.000 3.100.000 4.150.000 3.012.000
d/g d/g 13 d/g 14 Kieveko Hirigunea   Ukraina 3.711.000 2.805.000 3.225.000
16 12 22 Varsoviako Hirigunea   Polonia 3.665.091 2.726.829 1.712.000 3.000.000 2.225.000
17 17 d/g Rhin-Main eskualdea/Fráncfort del Meno   Alemania 3.600.000 2.531.970 5.600.000 1.940.000
18 15 32 Munich   Alemania 3.500.000 2.644.807 1.349.000 6.100.000 2.025.000
19 28 19 Brusela-Hiriburua eskualdea   Belgika 3.441.261 1.885.319 1.904.000 3.800.000 1.910.000
20 19 12 20 Lisboako Hirigunea   Portugal 3.403.000 2.467.484 2.824.000 2.700.000 2.575.000
21 22 24 Viena   Armenia 3.200.000 2.285.988 1.706.000 2.200.000 2.025.000
22 16 16 18 Manchester Handia   Erresuma Batua 3.118.261 2.580.000 2.253.000 2.500.000 2.625.000
23 18 23 Budapesteko Hirigunea   Hungaria 3.004.462 2.475.737 1.706.000 2.800.000 2.525.000
24 36 46 Amsterdamgo Hirigunea   Herbehereak 3.001.998 1.443.258 1.049.000 7.500.000 1.970.000
25 21 27 Mendebaldeko Yorkshire (Bradford eta Leeds)   Erresuma Batua 3.000.950 2.393.300 1.547.000 2.100.000 2.250.000
26 14 d/g Stuttgarteko Hirigunea   Alemania 2.918.864 2.674.527 2.700.000 1.980.000
27 37 64 d/g Liverpool (Merseyside)   Erresuma Batua 2.900.000 1.350.200 819.000 1.350.000
28 26 33 Stockholmeko Hirigunea   Suedia 2.458.061 1.981.263 1.285.000 2.200.000 2.075.000
29 24 18 d/g Bukaresteeko Hirigunea   Errumania 2.450.000 2.176.117 1.934.000 2.075.000
d/g d/g 17 d/g Baku   Azerbaijan 2.411.199 1.972.000 1.940.000
30 46 50 16 Roterdam   Herbehereak 2.401.192 1.186.818 1.010.000 7.500.000 2.900.000
31 29 37 Kopenhageko Hirigunea   Danimarka 2.401.001 1.822.569 1.186.000 2.400.000 1.420.000
d/g d/g 20 d/g Minsk   Bielorrusia 2.100.000 1.852.000 1.860.000
32 32 29 Lyon   Frantzia 2.018.000 1.748.271 1.468.000 1.600.000 1.470.000
d/g d/g 26 d/g Belgrad   2.001.091 1.617.000 1.750.000
33 25 39 Praga   Txekia 1.980.000 2.099.282 1.162.000 2.300.000 1.390.000
34 48 40 Zuricheko Hirigunea   Suitza 1.911.190 1.160.687 1.150.000 2.500.000 1.180.000
35 30 25 Turingo Hirigunea   Italia 1.780.061 1.773.747 1.665.000 2.200.000 1.690.000
36 52 60 d/g Newcastle upon Tyne-Sunderland   Erresuma Batua 1.710.000 1.067.400 891.000 1.110.000
37 39 d/g d/g Hegoaldeko Yorkshire (Sheffield)   Erresuma Batua 1.701.192 1.308.600 1.330.000
38 60 d/g d/g d/g Portsmouth-Southampton   Erresuma Batua 1.700.908 506.800
39 58 d/g d/g d/g Nottingham-Derby   Erresuma Batua 1.689.798 856.900
40 d/g 28 d/g Marseilla   Frantzia 1.680.091 1.469.000 1.470.000
41 34 34 Dublingo Hirigunea   Irlandako Errepublika 1.680.001 1.534.426 1.274.000 1.800.000 1.100.000
d/g d/g 30 d/g Kharkiv   Ukraina 1.654.400 1.453.000 1.590.000
42 41 d/g d/g Nurenberg   Alemania 1.650.900 1.299.016 1.060.000
43 56 58 d/g d/g Anberes   Belgika 1.611.182 938.904 965.000
44 55 d/g 15 Haga   Herbehereak 1.604.449 978.161 7.500.000 2.900.000
45 33 65 Valentziako Hirigunea   Espainia 1.600.000 1.670.682 814.000 2.300.000 1.780.000
46 31 38 d/g Glasgow Handia   Eskozia 1.597.764 1.755.300 1.170.000 1.430.000
47 45 48 Lille-Kortrijk-Tournai   Frantzia/
  Belgika
1.580.000 1.223.173 1.033.000 2.600.000 1.240.000
48 42 44 Helsinkiko Hirigunea   Finlandia 1.571.194 1.279.685 1.115.000 1.800.000 1.120.000
d/g d/g 35 d/g Nizhniy Novgorod   Errusia 1.511.190 1.267.000 1.760.000
49 50 31 d/g Portoko Hirigunea   Portugal 1.500.000 1.109.990 1.355.000 1.240.000
50 43 66 d/g Krakoviako Hirigunea   Polonia 1.481.194 1.276.438 756.000 2.100.000
51 53 d/g s/d d/g Riga   Letonia 1.440.000 1.003.949
52 40 d/g d/g Sevilla   Espainia 1.435.584 1.307.097 1.340.000
53 38 36 d/g Sofia   Bulgaria 1.431.190 1.334.782 1.196.000 1.260.000
54 49 d/g d/g d/g Lodz   Polonia 1.422.290 1.139.405
d/g d/g 41 d/g Kazán   Errusia 1.420.991 1.140.000 1.140.000
d/g d/g 42 d/g Samara   Errusia 1.411.998 1.131.000 1.270.000
d/g d/g 43 d/g Tiflis   Georgia 1.404.000 1.120.000 1.220.000
d/g d/g 45 d/g Erevan   Armenia 1.399.995 1.112.000 1.230.000
d/g d/g 52 d/g Odesa   Ukraina 1.312.097 1.009.000 1.070.000
55 d/g d/g d/g d/g Zagreb   Kroazia 1.301.190
56 59 d/g d/g d/g Sarrebruck - Forbach   Alemania/
  Frantzia
1.280.000 832.617
57 57 d/g d/g d/g Cardiff eta Hegoaldeko Galesko Haranak   Gales 1.275.462 861.400
58 d/g 59 d/g d/g Niza   Frantzia 1.270.000 941.000
59 44 d/g d/g d/g Bremen   Alemania 1.218.192 1.247.139
60 54 62 d/g d/g Salonikako Hirigunea   Grezia 1.205.564 995.766 837.000
d/g d/g 47 d/g Rostov Don   Errusia 1.200.000 1.046.000 1.190.000
61 51 d/g d/g d/g Bristol Handia   Erresuma Batua 1.144.462 1.071.000
d/g d/g 49 d/g Ufa   Errusia 1.135.591 1.023.000 1.040.000
d/g d/g 53 d/g Dnipro   Ukraina 1.115.564 1.004.000 1.360.000
62 47 61 d/g Oslo Handia   Norvegia 1.098.787 1.162.255 888.000 1.700.000
d/g d/g 55 d/g Perm   Errusia 1.071.164 982.000 1.040.000
d/g d/g 57 d/g Donetsk   Ukraina 1.067.161 966.000 1.450.000
d/g d/g 56 d/g Volgograd   Errusia 1.060.000 977.000 1.360.000
d/g d/g 63 d/g Saratov   Errusia 1.012.098 822.000 1.070.000

Europar Batasuneko Hirigune polizentrikoakAldatu

Postua Eremua Herrialdea Biztanleria
1 Londres   Erresuma Batua 15.160.021
2 Paris   Frantzia 14.960.000
3 Rhin-Ruhr   Alemania 13.325.591
4 Randstad   Herbehereak 8.892.061
5 Madril   Espainia 7.895.162
6 Milan   Italia 6.980.000
7 Bartzelona   Katalunia 5.450.091
8 Rhin-Mein eskualdea/Frankfurt am Main   Alemania 5.400.000
9 Berlingo Hirigunea   Alemania 5.110.000
10 Atenas   Grezia 4.980.000

ErreferentziakAldatu

  1. Hirigune polizentrikoa.