Ireki menu nagusia
EuroBasket
Antolatzailea FIBA
Sorrera 1935
Eremua Europa mailakoa
Parte hartzaileak 24
Garaipen gehien Sobietar Errepublika Sozialisten Batasuna Sobietar Batasuna (14)
2017ko Txapelduna Eslovenia Eslovenia
Webgune ofiziala

EuroBasket edo FIBA Europako Saskibaloi Txapelketa bi urtean behin eta gizonezkoen artean Europan egiten den saskibaloi txapelketarik garrantzitsuena da. FIBAk antolatzen du.

1935ean antolatu zuten lehenengo edizioa, eta 1947tik bi urtetik behin jokatzen dute. Olinpiar Jokoak eta Munduko Saskibaloi Txapelketarako sailkatzeko ere balio du.

SESBeko saskibaloi selekzio nazionala historia osoan zehar titulu gehien (14) eskuratu dituena da. Azken 5 ekitaldietatik hiru Espainiako selekzioak irabazi ditu.

Eduki-taula

EgituraAldatu

Sei taldetako lau multzo egiten dira eta beraien arteko ligaxka jokatzen da. Ondoren play-off egituran kanporaketak jokatzen dira. Azkenengo egunean hirugarren posturako partida eta finala jokatzen dira.

PalmaresaAldatu

Urtea Egoitza Txapelduna Emaitza Txapeldunordea Hirugarrena Emaitza Laugarrena
1935 Suitza   Letonia 24-18   Espainia   Txekoslovakia 25-23   Suitza
1937 Letonia   Lituania 24-23   Italia   Frantzia 27-24   Polonia
1939 Lituania   Lituania ligaxka   Letonia   Polonia ligaxka   Frantzia
1946 Suitza   Txekoslovakia 34-32   Italia   Hungaria 38-32   Frantzia
1947 Txekoslovakia   Sobietar Batasuna 56-37   Txekoslovakia   Egipto 50-48   Belgika
1949 Egipto   Egipto ligaxka   Frantzia   Grezia ligaxka   Turkia
1951 Frantzia   Sobietar Batasuna 45-44   Txekoslovakia   Frantzia 55-52   Bulgaria
1953 SESB   Sobietar Batasuna ligaxka   Hungaria   Frantzia ligaxka   Txekoslovakia
1955 Hungaria   Hungaria ligaxka   Txekoslovakia   Sobietar Batasuna ligaxka   Bulgaria
1957 Bulgaria   Sobietar Batasuna ligaxka   Bulgaria   Txekoslovakia ligaxka   Hungaria
1959 Turkia   Sobietar Batasuna 83-72   Txekoslovakia   Frantzia 62-60   Hungaria
1961 Jugoslavia   Sobietar Batasuna 60-53   Jugoslavia   Bulgaria 55-46   Frantzia
1963 Polonia   Sobietar Batasuna 60-53   Polonia   Jugoslavia 89-61   Hungaria
1965 SESB   Sobietar Batasuna 58-49   Jugoslavia   Polonia 86-70   Italia
1967 Finlandia   Sobietar Batasuna 89-77   Txekoslovakia   Polonia 80-76   Bulgaria
1969 Italia   Sobietar Batasuna 81-72   Jugoslavia   Txekoslovakia 77-75   Polonia
1971 Mendebaldeko Alemania   Sobietar Batasuna 69-64   Jugoslavia   Italia 85-67   Polonia
1973 Katalunia   Jugoslavia 78-67   Espainia   Sobietar Batasuna 90-58   Txekoslovakia
1975 Jugoslavia   Jugoslavia ligaxka   Sobietar Batasuna   Italia ligaxka   Espainia
1977 Belgika   Jugoslavia 74-61   Sobietar Batasuna   Txekoslovakia 91-81   Italia
1979 Italia   Sobietar Batasuna 98-76   Israel   Jugoslavia 99-92   Txekoslovakia
1981 Txekoslovakia   Sobietar Batasuna 84-76   Jugoslavia   Txekoslovakia 101-90   Espainia
1983 Frantzia   Italia 105-96   Espainia   Sobietar Batasuna 105-70   Herbehereak
1985 Mendebaldeko Alemania   Sobietar Batasuna 120-89   Txekoslovakia   Italia 102-90   Espainia
1987 Grezia   Grezia 103-101   Sobietar Batasuna   Jugoslavia 98-87   Espainia
1989 Jugoslavia (Kroazia)   Jugoslavia 98-77   Grezia   Sobietar Batasuna 104-76   Italia
1991 Italia   Jugoslavia 88-73   Italia   Espainia 101-83   Frantzia
1993 Alemania   Alemania 71-70   Errusia   Kroazia 99-59   Grezia
1995 Grezia   Jugoslavia* 96-90   Lituania   Kroazia 73-68   Grezia
1997 Katalunia   Jugoslavia* 61-49   Italia   Errusia 97-77   Grezia
1999 Frantzia   Italia 64-56   Espainia   Jugoslavia* 74-62   Frantzia
2001 Turkia   Jugoslavia* 78-69   Turkia   Espainia 99-90   Alemania
2003 Suedia   Lituania 93-84   Espainia   Italia 69-67   Frantzia
2005 Serbia eta Montenegro   Grezia 78-62   Alemania   Frantzia 98-68   Espainia
2007 Espainia   Errusia 60-59   Espainia   Lituania 78-69   Grezia
2009 Polonia   Espainia 85-63   Serbia   Grezia 57-56   Eslovenia
2011 Lituania   Espainia 98-85   Frantzia   Errusia 72-68   Ipar Mazedoniako Errepublika
2013 Eslovenia   Frantzia 80-66   Lituania   Espainia 92-66   Kroazia
2015 Alemania, Frantzia,
Kroazia eta Letonia
  Espainia 80-63   Lituania   Frantzia 81-68   Serbia
2017 Finlandia, Israel,
Errumania eta Turkia
  Eslovenia 93 - 85   Serbia   Espainia 93 - 85   Errusia

GaraipenakAldatu

Selekzioa Garaipenak Urteak
  Sobietar Batasuna 14 1947, 1951, 1953, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971, 1979, 1981 eta 1985
  Jugoslavia* 8 1973, 1975, 1977, 1989, 1991, 1995, 1997 eta 2001
  Lituania 3 1937, 1939 eta 2003
  Espainia 3 2009, 2011 eta 2015
  Italia 2 1983 eta 1999
  Grezia 2 1987 eta 2005
  Letonia 1 1935
  Txekoslovakia 1 1946
  Egipto 1 1949
  Hungaria 1 1955
  Alemania 1 1993
  Errusia 1 2007
  Frantzia 1 2013
  Eslovenia 1 2017

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: EuroBasket