Eskoziako futbol liga

Eskoziako Futbol Liga (ingelesez Scottish Premiership) Eskoziako futbol txapelketa nagusia da. 1891ean abiatu zen eta garaile nagusiak Glasgowko bi handiak izan dira, Rangers FC (54 liga) eta Celtic FC (46 liga). 1986tik aurrerako liga guztiak beraien artean banatu dituzte gainera.

Eskoziako futbol liga
Scottish Premiership
Antolatzailea Eskoziako Futbol Liga Profesionala
Konfederazioa UEFA
Sorrera 1891
1998 (Premier League)
2013 (Premiership)
Eremua  Eskozia
Taldeak 12
Maila 1
Jeitsiera Scottish Championship
Garaipen gehien Rangers FC (54 Liga)
Txapelduna Celtic FC (2019-20)
Webgunea www.spfl.co.uk
Celtic FC, 1914an Liga eta Kopa irabazi zituen taldea.
Rangerseko zaleak.
Motherwellgo jokalariak gola ospatzen.

HistoriaAldatu

1891an sortu zenez munduko hirugarren liga zaharrena da, Ingalaterrako Liga eta Irlandako Ligaren ondoren atzetik. Irlandakoa (oarin Ipar Irlandakoa dena), Eskoziakoa baino astebete lehenago eratu zen. 1998an talde nagusiek Ingalaterran bezala Liga utzi eta Premier Division antolatu zuten.

2013an Scottish Premier League eta Scottish Football League-k bat egin zuten eta Scottish Premiership liga eratu da. Hamabi taldek jokatzen dute Liga eta ondoren sei lehenek beraien arteko ligaxka berria jokatzen dute (itzuli bakarrera). Fase bietako puntuak batzen dira sailkapena eratzeko.

PodiumaAldatu

     
 
 
 
Rangers
54 Liga
     
 
 
 
Celtic
51 Liga
     
 
 
 
Hibernian
4 Liga

Palmaresa guztiraAldatu

Urtea Txapelduna
1891 Dumbarton FC *¹eta
Rangers FC
1892 Dumbarton FC
1893 Celtic FC
1894 Celtic FC
1895 Heart of Midlothian FC
1896 Celtic FC
1897 Heart of Midlothian FC
1898 Celtic FC
1899 Rangers F.C.
1900 Rangers F.C.
1901 Rangers F.C.
1902 Rangers F.C.
1903 Hibernian FC
1904 Third Lanark FC
1905 Celtic FC
1906 Celtic FC
1907 Celtic FC
1908 Celtic FC
1909 Celtic FC
1910 Celtic FC
1911 Rangers F.C.
1912 Rangers F.C.
1913 Rangers F.C.
1914 Celtic FC
1915 Celtic FC
1916 Celtic FC
1917 Celtic FC
1918 Rangers F.C.
1919 Celtic FC
1920 Rangers F.C.
1921 Rangers F.C.
1922 Celtic FC
1923 Rangers F.C.
1924 Rangers F.C.
1925 Rangers F.C.
1926 Celtic FC
1927 Rangers F.C.
1928 Rangers F.C.
1929 Rangers F.C.
1930 Rangers F.C.
1931 Rangers F.C.
1932 Motherwell FC
1933 Rangers F.C.
1934 Rangers F.C.
1935 Rangers F.C.
Urtea Txapelduna
1936 Celtic FC
1937 Rangers F.C.
1938 Celtic FC
1939 Rangers F.C.
1940-
1946
ez zen jokatu
1947 Rangers F.C.
1948 Hibernian FC
1949 Rangers F.C.
1950 Rangers F.C.
1951 Hibernian FC
1952 Hibernian FC
1953 Rangers F.C.
1954 Celtic FC
1955 Aberdeen FC
1956 Rangers F.C.
1957 Rangers F.C.
1958 Heart of Midlothian FC
1959 Rangers F.C.
1960 Heart of Midlothian FC
1961 Rangers F.C.
1962 Dundee FC
1963 Rangers F.C.
1964 Rangers F.C.
1965 Kilmarnock FC
1966 Celtic FC
1967 Celtic FC
1968 Celtic FC
1969 Celtic FC
1970 Celtic FC
1971 Celtic FC
1972 Celtic FC
1973 Celtic FC
1974 Celtic FC
1975 Rangers F.C.
1976 Rangers F.C.
1977 Celtic FC
1978 Rangers F.C.
1979 Celtic FC
1980 Aberdeen FC
1981 Celtic FC
1982 Celtic FC
1983 Dundee United FC
1984 Aberdeen FC
1985 Aberdeen FC
1986 Celtic FC
Urtea Txapelduna
1987 Rangers F.C.
1988 Celtic FC
1989 Rangers F.C.
1990 Rangers F.C.
1991 Rangers F.C.
1992 Rangers F.C.
1993 Rangers F.C.
1994 Rangers F.C.
1995 Rangers F.C.
1996 Rangers F.C.
1997 Rangers F.C.
1998 Celtic FC
1999 Rangers F.C.
2000 Rangers F.C.
2001 Celtic FC
2002 Celtic FC
2003 Rangers F.C.
2004 Celtic FC
2005 Rangers F.C.
2006 Celtic FC
2007 Celtic FC
2008 Celtic FC
2009 Rangers F.C.
2010 Rangers F.C.
2011 Rangers F.C.
2012 Celtic FC
2013 Celtic FC
2014 Celtic FC
2015 Celtic FC
2016 Celtic FC
2017 Celtic FC
2018 Celtic FC
2019 Celtic FC
2020 Celtic FC
  • ¹ 1890-91 Txapelketaren garailea erabakitzeko partiduan 2ra berdindu ondoren elkarbanatutako titulua.

GaraipenakAldatu

TaldekaAldatu

Taldeak Garaipenak Urteak
Rangers FC
54
1891, 1899, 1900, 1901, 1902, 1911, 1912, 1913, 1918, 1920, 1921, 1923, 1924, 1925, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1933, 1934, 1935, 1937, 1939, 1947, 1949, 1950, 1953, 1956, 1957, 1959, 1961, 1963, 1964, 1975, 1976, 1978, 1987, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2000, 2003, 2005, 2009, 2010, 2011
Celtic FC
51
1893, 1894, 1896, 1898, 1905, 1906, 1907, 1908, 1909, 1910, 1914, 1915, 1916, 1917, 1919, 1922, 1926, 1936, 1938, 1954, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1977, 1979, 1981, 1982, 1986, 1988, 1998, 2001, 2002, 2004, 2006, 2007, 2008, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020
Hibernian FC
4
1903, 1948, 1951, 1952
Heart of Midlothian FC
4
1895, 1897, 1958, 1960
Aberdeen FC
4
1955, 1980, 1984, 1985
Dumbarton FC
2
1891, 1892
Third Lanark FC
1
1904
Motherwell FC
1
1932
Dundee FC
1
1962
Kilmarnock FC
1
1965
Dundee United FC
1
1983

HirikaAldatu

Hiria Garaipenak Taldeak
Glasgow
106
Rangers (54), Celtic (51), Third Lanark (1)
Edinburgh
8
Hibernian (4), Heart of Midlothian (4)
Aberdeen
4
Aberdeen FC (4)
Dumbarton
2
Dumbarton FC (2)
Dundee
2
Dundee FC (1), Dundee United (1)
Motherwell
1
Motherwell FC (1)
Kilmarnock
1
Kilmarnock FC (1)

1998tik aurrerako denboraldiakAldatu

Premier League
Urtea Irabazlea Puntuak Bigarrena Puntuak Goleatzailea/k (golak)
1998-99 Rangers FC 77 Celtic FC 71   Henrik Larsson (29)
1999-2000 Rangers FC 90 Celtic FC 69   Mark Viduka (25)
2000-01 Celtic FC 97 Rangers FC 82   Henrik Larsson (35)
2001-02 Celtic FC 103 Rangers FC 85   Henrik Larsson (29)
2002-03 Rangers FC 97 Celtic FC 97   Henrik Larsson (28)
2003-04 Celtic FC 98 Rangers FC 81   Henrik Larsson (30)
2004-05 Rangers FC 93 Celtic FC 92   John Hartson (25)
2005-06 Celtic FC 91 Heart of Midlothian FC 74   Kris Boyd (32)
2006-07 Celtic FC 84 Rangers FC 72   Kris Boyd (20)
2007-08 Celtic FC 89 Rangers FC 86   Scott McDonald (25)
2008-09 Rangers FC 86 Celtic FC 82   Kris Boyd (27)
2009-10 Rangers FC 87 Celtic FC 81   Kris Boyd (23)
2010-11 Rangers FC 93 Celtic FC 92   Kenny Miller (21)
2011-12 Celtic FC 93 Rangers FC 73   Gary Hooper (24)
2012-13 Celtic FC 79 Motherwell FC 63   Michael Higdon (26)
Premiership
2013-14 Celtic FC 99 Motherwell FC 70   Kris Commons (27)
2014-15 Celtic FC 92 Aberdeen FC 75   Adam Rooney (18)
2015-16 Celtic FC 86 Aberdeen FC 71   Leigh Griffiths (31)
2016-17 Celtic FC 106 Aberdeen FC 76   Liam Boyce (23)
2017-18 Celtic FC 82 Aberdeen FC 73   Kris Boyd (18)
2018-19 Celtic FC 87 Rangers FC 78   Alfredo Morelos (18)
2019-20¹ Celtic FC 80 (2,67) Rangers FC 67 (2,31)   Odsonne Édouard (22)
  • ¹ 2020ko martxoan COVID-19 pandemiaren erruz Liga bertan behera gelditu zen eta une horretan zegoen sailkapena ofizial bihurtu zen. Taldeek jardunaldi kopuru desberdinak jokaturik ziotuztenez puntuen batazbestekoak erabaki zuen azken sailkapena.

Garaipenak (1998- )Aldatu

Taldea Garaipenak Urteak
Celtic FC
15
2001, 2002, 2004, 2006, 2007, 2008, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020
Rangers FC
6
1999, 2000, 2003, 2005, 2010, 2011

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo estekakAldatu