Eskoziako futbol liga

Eskoziako Futbol Liga (ingelesez Scottish Premiership) Eskoziako futbol txapelketa nagusia da. 1891ean abiatu zen eta garaile nagusiak Glasgowko bi handiak izan dira, Rangers FC eta Celtic FC. 1986tik aurrerako liga guztiak beraien artean banatu dituzte gainera.

Eskoziako futbol liga
Scottish Premiership
Antolatzailea Eskoziako Futbol Liga Profesionala
Konfederazioa UEFA
Sorrera 1891
1998 (Premier League)
2013 (Premiership)
Eremua  Eskozia
Taldeak 12
Maila 1
Jeitsiera Scottish Championship
Garaipen gehien Rangers FC (55 Liga)
Txapelduna Rangers FC (2020-21)
Webgunea www.spfl.co.uk
Celtic FC, 1914an Liga eta Kopa irabazi zituen taldea.
Rangerseko zaleak.
Motherwellgo jokalariak gola ospatzen.

HistoriaAldatu

1891an sortu zenez munduko hirugarren liga zaharrena da, Ingalaterrako Liga eta Irlandako Ligaren ondoren atzetik. Irlandakoa (oarin Ipar Irlandakoa dena), Eskoziakoa baino astebete lehenago eratu zen. 1998an talde nagusiek Ingalaterran bezala Liga utzi eta Premier Division antolatu zuten.

2013an Scottish Premier League eta Scottish Football League-k bat egin zuten eta Scottish Premiership liga eratu da. Hamabi taldek jokatzen dute Liga eta ondoren sei lehenek beraien arteko ligaxka berria jokatzen dute (itzuli bakarrera). Fase bietako puntuak batzen dira sailkapena eratzeko.

PodiumaAldatu

     
 
 
 
Rangers
55 Liga
     
 
 
 
Celtic
51 Liga
     
 
 
 
Hibernian
4 Liga

Palmaresa guztiraAldatu

Urtea Txapelduna
1891 Dumbarton *¹eta
Rangers
1892 Dumbarton
1893 Celtic
1894 Celtic
1895 Heart of Midlothian
1896 Celtic
1897 Heart of Midlothian
1898 Celtic
1899 Rangers
1900 Rangers
1901 Rangers
1902 Rangers
1903 Hibernian
1904 Third Lanark
1905 Celtic
1906 Celtic
1907 Celtic
1908 Celtic
1909 Celtic
1910 Celtic
1911 Rangers
1912 Rangers
1913 Rangers
1914 Celtic
1915 Celtic
1916 Celtic
1917 Celtic
1918 Rangers
1919 Celtic
1920 Rangers
1921 Rangers
1922 Celtic
1923 Rangers
1924 Rangers
1925 Rangers
1926 Celtic
1927 Rangers
1928 Rangers
1929 Rangers
1930 Rangers
1931 Rangers
1932 Motherwell
1933 Rangers
1934 Rangers
1935 Rangers
Urtea Txapelduna
1936 Celtic
1937 Randers
1938 Celtic
1939 Rangers
1940-
1946
ez zen jokatu
1947 Rangers
1948 Hibernian
1949 Rangers
1950 Rangers
1951 Hibernian
1952 Hibernian
1953 Rangers
1954 Celtic
1955 Aberdeen
1956 Rangers
1957 Rangers
1958 Heart of Midlothian
1959 Rangers
1960 Heart of Midlothian
1961 Rangers
1962 Dundee
1963 Rangers
1964 Rangers
1965 Kilmarnock
1966 Celtic
1967 Celtic
1968 Celtic
1969 Celtic
1970 Celtic
1971 Celtic
1972 Celtic
1973 Celtic
1974 Celtic
1975 Rangers
1976 Rangers
1977 Celtic
1978 Rangers
1979 Celtic
1980 Aberdeen
1981 Celtic
1982 Celtic
1983 Dundee United
1984 Aberdeen
1985 Aberdeen
1986 Celtic
Urtea Txapelduna
1987 Rangers
1988 Celtic
1989 Rangers
1990 Rangers
1991 Rangers
1992 Rangers
1993 Rangers
1994 Rangers
1995 Rangers
1996 Rangers
1997 Rangers
1998 Celtic
1999 Rangers
2000 Rangers
2001 Celtic
2002 Celtic
2003 Rangers
2004 Celtic
2005 Rangers
2006 Celtic
2007 Celtic
2008 Celtic
2009 Rangers
2010 Rangers
2011 Rangers
2012 Celtic
2013 Celtic
2014 Celtic
2015 Celtic
2016 Celtic
2017 Celtic
2018 Celtic
2019 Celtic
2020 Celtic
2021 Rangers
  • ¹ 1890-91 Txapelketaren garailea erabakitzeko partiduan 2ra berdindu ondoren elkarbanatutako titulua.

GaraipenakAldatu

TaldekaAldatu

Taldeak Garaipenak Urteak
Rangers FC
55
1891, 1899, 1900, 1901, 1902, 1911, 1912, 1913, 1918, 1920, 1921, 1923, 1924, 1925, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1933, 1934, 1935, 1937, 1939, 1947, 1949, 1950, 1953, 1956, 1957, 1959, 1961, 1963, 1964, 1975, 1976, 1978, 1987, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2000, 2003, 2005, 2009, 2010, 2011, 2021
Celtic FC
51
1893, 1894, 1896, 1898, 1905, 1906, 1907, 1908, 1909, 1910, 1914, 1915, 1916, 1917, 1919, 1922, 1926, 1936, 1938, 1954, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1977, 1979, 1981, 1982, 1986, 1988, 1998, 2001, 2002, 2004, 2006, 2007, 2008, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020
Hibernian FC
4
1903, 1948, 1951, 1952
Heart of Midlothian FC
4
1895, 1897, 1958, 1960
Aberdeen FC
4
1955, 1980, 1984, 1985
Dumbarton FC
2
1891, 1892
Third Lanark AC
1
1904
Motherwell FC
1
1932
Dundee FC
1
1962
Kilmarnock FC
1
1965
Dundee United FC
1
1983

HirikaAldatu

Hiria Garaipenak Taldeak
Glasgow
107
Rangers (55), Celtic (51), Third Lanark AC (1)
Edinburgh
8
Hibernian (4), Heart of Midlothian (4)
Aberdeen
4
Aberdeen FC (4)
Dumbarton
2
Dumbarton FC (2)
Dundee
2
Dundee FC (1), Dundee United (1)
Motherwell
1
Motherwell FC (1)
Kilmarnock
1
Kilmarnock FC (1)

1998tik aurrerako denboraldiakAldatu

Premier League
Urtea Irabazlea Puntuak Bigarrena Puntuak Goleatzailea/k (golak)
1998-99 Rangers 77 Celtic 71   Henrik Larsson (29)
1999-2000 Rangers 90 Celtic 69   Mark Viduka (25)
2000-01 Celtic 97 Rangers 82   Henrik Larsson (35)
2001-02 Celtic 103 Rangers 85   Henrik Larsson (29)
2002-03 Rangers 97 Celtic 97   Henrik Larsson (28)
2003-04 Celtic 98 Rangers 81   Henrik Larsson (30)
2004-05 Rangers 93 Celtic 92   John Hartson (25)
2005-06 Celtic 91 Heart of Midlothian 74   Kris Boyd (32)
2006-07 Celtic 84 Rangers 72   Kris Boyd (20)
2007-08 Celtic 89 Rangers 86   Scott McDonald (25)
2008-09 Rangers 86 Celtic 82   Kris Boyd (27)
2009-10 Rangers 87 Celtic 81   Kris Boyd (23)
2010-11 Rangers 93 Celtic 92   Kenny Miller (21)
2011-12 Celtic 93 Rangers 73   Gary Hooper (24)
2012-13 Celtic 79 Motherwell 63   Michael Higdon (26)
Premiership
2013-14 Celtic 99 Motherwell 70   Kris Commons (27)
2014-15 Celtic 92 Aberdeen 75   Adam Rooney (18)
2015-16 Celtic 86 Aberdeen 71   Leigh Griffiths (31)
2016-17 Celtic 106 Aberdeen 76   Liam Boyce (23)
2017-18 Celtic 82 Aberdeen 73   Kris Boyd (18)
2018-19 Celtic 87 Rangers 78   Alfredo Morelos (18)
2019-20¹ Celtic FC 80 (2,67) Rangers 67 (2,31)   Odsonne Édouard (22)
2020-21 Rangers 102 Celtic 77   Odsonne Édouard (18)
  • ¹ 2020ko martxoan COVID-19 pandemiaren erruz Liga bertan behera gelditu zen eta une horretan zegoen sailkapena ofizial bihurtu zen. Taldeek jardunaldi kopuru desberdinak jokaturik zituztenez puntuen batazbestekoak erabaki zuen azken sailkapena.

Garaipenak (1998- )Aldatu

Taldea Garaipenak Urteak
Celtic FC
15
2001, 2002, 2004, 2006, 2007, 2008, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020
Rangers FC
7
1999, 2000, 2003, 2005, 2010, 2011, 2021

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo estekakAldatu