Elfriede Jelinek

Elfriede Jelinek (Mürzzuschlag, Austria, 1946ko urriaren 20a) idazle feminista da. Aita judutarra dauka, eta senide asko Holokaustoaren biktimak izan ziren. Hainbat musika tresna jotzen ikasi zuen, eta Vienako Unibertsitatean Artearen historia eta drama ikasi zuen.

Elfriede Jelinek
Elfriede jelinek 2004 small.jpg
(2004)
Bizitza
JaiotzaMürzzuschlag (en) Itzuli1946ko urriaren 20a (75 urte)
Herrialdea Austria
Lehen hizkuntzaalemana
Familia
AitaFriedrich Jelinek
Ezkontidea(k)Gottfried Hüngsberg (en) Itzuli  (1974ko ekainaren 12a -
Familia
Hezkuntza
HeziketaPamer
Konservatorium Wien (en) Itzuli
Hizkuntzakalemana
Jarduerak
Jarduerakidazlea, antzerkigilea, gidoilaria, poeta, itzultzailea, eleberrigilea, autorea, libretista eta literatura-kritikaria
Lantokia(k)Munich eta Viena
Lan nabarmenakThe Piano Teacher (en) Itzuli
Women as Lovers (en) Itzuli
The Children of the Dead (en) Itzuli
Jasotako sariak
KidetzaAlemaniako hizkuntza eta literatura akademia
Musika instrumentuaorganoa
pianoa
recorder (en) Itzuli
gitarra
biolina
Sinesmenak eta ideologia
Alderdi politikoaAustriako Alderdi Komunista

elfriedejelinek.com
IMDB: nm0420548 Allocine: 76131 Allmovie: p317087
Musicbrainz: 1ef80b92-535f-43ad-9fce-8484ea85863c Discogs: 730314 Edit the value on Wikidata
Elfriede Jelinek signature.svg

Eleberriak, antzezlana eta olerkiak idatzi ditu. Ulrike Ottingerrek, antzerki eta zinema zuzendaria, antzerti lan batzuk egin ditu Jelineken idazlan batzuekin.

2004an Literaturako Nobel saria jaso zuen.

BibliografiaAldatu

EleberriakAldatu

  • Wir sind lockvögel baby! ,1970.
  • Michael. Ein Jugendbuch für die Infantilgesellschaft ,1972.
  • Die Liebhaberinnen ,1975.
  • Bukolit. hörroman ,1979.
  • Die Ausgesperrten ,1980.
  • Die Klavierspielerin ,1983.
  • Oh Wildnis, oh Schutz vor ihr ,1985.
  • Lust ,1989.
  • Die Kinder der Toten ,1997.
  • Gier ,2000.

AntzezlanakAldatu

  • Was geschah, nachdem Nora ihren Mann verlassen hatte, 1977.
  • Clara S. ,1981.
  • Burgtheater ,1983.
  • Krankheit oder Moderne Frauen ,1984.
  • Präsident Abendwind ,1987.
  • Wolken.Heim ,1988.
  • Totenauberg ,1991.
  • Raststätte, 1994.
  • Stecken, Stab und Stangl ,1996.
  • Ein Sportstück ,1998.
  • er nicht als er ,1998.
  • In den Alpen ,2002.
  • Das Werk ,2003.
  • Prinzessinnendramen, 2003.
  • Bambiland ,2003.
  • Babel, 2005.

ItzulpenakAldatu

  • Die Enden der Parabel Thomas Pynchon; 1976
  • Herrenjagd Georges Feydeau; 1983
  • Floh im Ohr Georges Feydeau; 1986
  • Der Gockel Georges Feydeau; 1986
  • Die Affaire Rue de Lourcine Eugène Labiche; 1988
  • Die Dame vom Maxim Georges Feydeau; 1990
  • Der Jude von Malta Christopher Marlowe; 2001
  • Ernst sein ist alles Oscar Wilde; 2004
  • Lyrik und Kurzgeschichten (latein-)amerikanischer

Opera librettoAldatu

  • Lost Highway David Lynch-en pelikularen adaptazioa ;2003

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Elfriede Jelinek