Dorothy Malone

Dorothy Malone (Chicago, Illinois, 1924ko urtarrilaren 30a - Dallas, Texas, 2018ko urtarrilaren 19a), sortzez Dorothy Eloise Maloney, estatubatuar antzezlea izan zen.

Dorothy Malone
Dorothy Malone - Written on the Wind - Studio Publicity Photo.jpg
(1956)
Bizitza
JaiotzaChicago1924ko urtarrilaren 30a
Herrialdea Ameriketako Estatu Batuak
Lehen hizkuntzaingelesa
HeriotzaDallas2018ko urtarrilaren 19a (93 urte)
Heriotza moduaberezko heriotza
Familia
Ezkontidea(k)Jacques Bergerac  (1959ko ekainaren 28a -  1964ko abenduaren 8a)
Robert Tomarkin (en) Itzuli  (1969 -  1969)
Charles Huston Bell (en) Itzuli  (1971 -  1974)
Hezkuntza
HeziketaSouthern Methodist University (en) Itzuli
Highland Park High School (en) Itzuli
Hizkuntzakingelesa
Jarduerak
Jarduerakaktorea, telebista-aktorea eta zinema aktorea
Enplegatzailea(k)Warner Bros.
Jasotako sariak

IMDB: nm0540416 Allocine: 1651 Rottentomatoes: celebrity/dorothy_malone Allmovie: p44892 TCM: 120556 Metacritic: person/dorothy-malone TV.com: people/dorothy-malone
iTunes: 258695336 Musicbrainz: 9edeff7f-25e3-428c-b8e0-67bb45ab1d97 Edit the value on Wikidata

1943an hasi zuen aktore ibilbidea. Lehenbiziko urteetan, paper txikiak antzeztu zituen, batez ere B serieko filmetan; 1946ko The Big Sleep izan zen salbuespena. 1950eko hamarkadan, ordea, irudi glamurosoa bereganatu zuen, batik bat Written on the Wind-eko (1956) rolaren ondoren. Taldeko emakumezko aktore onenaren Oscar saria jaso zuen film horretan egindako lanarengatik.[1]

BizitzaAldatu

Mary Dorothy Maloney 1924ko urtarrilaren 29an jaio zen Chicagon, Illinoisen, Esther Emma "Eloise" Smithen eta Robert Ignatius Maloneyren bost umeetako bat izan zen. Haren bi ahizpak poliomielitisaren konplikazioen ondorioz hil ziren.

Sei hilabete zituenean, haren familia Dallasera (Texas) joan zen bizitzera. Dallasko Ursuline Akademian, Highland Park High Schoolen, Hockaday Junior Collegen eta, geroago, Southern Methodist Universityn ikasi zuen; erizain izatea zen haren asmoa. Bestalde, oso gazterik hasi zen modelo lanetan, Neiman Marcus saltegi handian.

18 urte zituelarik, RKO Picturesek kontratatu zuen. Gildersleeve on Broadway (1943) filmean debuta egon eta gero, urte berean paper txiki bat egin zuen The Falcon and the Co-eds-en. Frank Sinatra, Michèle Morgan eta Jack Haley protagonista zituen Higher & Higher musikalean ere lan egin zuen. 1944an, kontratu garrantzitsua sinatu zuen Warner Brothersekin.

Hasierako film gehienak B serieko westernak izan ziren, maila artistiko txikikoak. Hala ere, rol gogoangarri batzuk antzeztu zituen, hala nola, liburu arraroen dendako saltzailearena, Howard Hawksek zuzendutako The Big Sleep-en (1946) eta Dean Martinekin maitemindurik dagoen emakumearena, Artists and models komedia musikalean (1955). 1956an, ilehori platino bihurtu eta neska onaren irudia alde batera utzi zuen Written on the Wind melodraman, Douglas Sirken aginduetara, eta Rock Hudson, Lauren Bacall eta Robert Stacken alboan; taldeko emakumezko aktore onenaren Oscar saria jaso zuen lan horrengatik.[2]

Arrakasta horren ostean, bestelako paperak eskaini zizkioten. Diana Barrymore hezurmamitu zuen Too Much, Too Soon-en, Errol Flynnen alboan, Man of a Thousand Faces-en James Cagneyrekin lan egin zuen, Henry Fonda eta Richard Widmarkekin Warlock-en, Rock Hudson eta Robert Stackekin The Tarnished Angels-en, Robert Stackekin The Last Voyage-en, eta Rock Hudsonekin berriro ere The Last Sunset-en.

Telebistarako lanek ere ospe handia eman zioten. 1964tik 1968ra, Peyton Place ABCren telesaileko protagonista izan zen, eta Irene Goodwinena egin zuen 1976ko Rich Man, Poor Man-ean. 1992an agertu zen hondarreko aldiz zineman , Basic Instinct filmean.

2018ko urtarrilaren 19an hil zen, 93 urte zituela.[1]

Bizitza pertsonalaAldatu

Alderdi Demokratako kidea zen, eta Adlai Stevensonen aldeko kanpaina egin zuen 1952ko presidentziarako hauteskundeetan.

1959ko ekainaren 28an, Jacques Bergerac lapurtar aktorearekin ezkondu zen, Hong Kongen, non The Last Voyage filmatzen ari baitzen. Bi alaba izan zituzten, Mimi (1960an jaioa) eta Diane (1962an jaioa), eta 1964ko abenduaren 8an dibortziatu ziren.

1969ko apirilaren 3an, Robert Tomarkin New Yorkeko enpresaburu eta brokerrarekin ezkondu zen, Las Vegasko Silver Bells kaperan. Geroago, ezkontza baliorik gabe gelditzea lortu zuen, Tomarkin haren diruagatik bakarrik ezkondu zela argudiatu baitzuen.

1971ko urriaren 2an, Charles Huston Bell Dallasko motel kate bateko exekutiboarekin ezkondu zen; hiru urteren buruan dibortziatu ziren.

1971 aldean, Kaliforniako hegoaldetik Dallasko aldirietara eraman zituen alabak, berak haurtzaroa igaro zuen tokira, hain zuzen ere.

FilmografiaAldatu

Urtea Izenburua[3] Rola Oharrak
1943 Gildersleeve on Broadway Modeloa Kredituetan agertu gabe
1943 The Falcon and the Co-eds Dorothy Co-ed Dorothy Maloney kredituetan
1943 Higher and Higher Ohorezko dama Kredituetan agertu gabe
1944 Seven Days Ashore Betty – Pianista Kredituetan agertu gabe
1944 Show Business Chorine Kredituetan agertu gabe
1944 Step Lively Telefonista Kredituetan agertu gabe
1944 Youth Runs Wild Kabinako neska Kredituetan agertu gabe
1944 One Mysterious Night Eileen Daley Kredituetan agertu gabe
1944 Hollywood Canteen Junior Hostess Kredituetan agertu gabe
1945 Too Young to Know Mary
1946 Janie Gets Married Spud Lee sarjentua
1946 Night and Day Nancy
1946 The Big Sleep Acme Book Shop-eko jabea
1948 To the Victor Miriam
1948 Two Guys from Texas Joan Winston
1948 One Sunday Afternoon Amy Lind
1949 Flaxy Martin Nora Carson
1949 South of St. Louis Deborah Miller
1949 Colorado Territory Julie Ann Winslow
1950 The Nevadan Karen Galt
1950 Convicted Kay Knowland
1950 The Killer That Stalked New York Alice Lorie
1950 Mrs. O'Malley and Mr. Malone Lola Gillway
1951 Saddle Legion Dr. Ann F. Rollins
1951 The Bushwackers Cathy Sharpe
1952 Torpedo Alley Lt. Susan Peabody
1953 Scared Stiff Rosie
1953 Law & Order Jeannie
1953 Jack Slade Virginia Maria Dale
1953 Omnibus Elizabeth "The Horn Blows at Midnight" atala
1953 Four Star Playhouse Marie Roberts "Moorings" atala
1954 Young at Heart Fran Tuttle
1954 Loophole Ruthie Donovan
1954 The Lone Gun Charlotte Downing
1954 Pushover Ann Stewart
1954 Private Hell 36 Francey Farnham
1954 Security Risk Donna Weeks
1954 Four Star Playhouse Ella "A Study in Panic" atala
1955 Battle Cry Mrs. Elaine Yarborough
1955 The Fast and the Furious Connie Adair
1955 Five Guns West Shalee
1955 Tall Man Riding Corinna Ordway
1955 Sincerely Yours Linda Curtis
1955 Artists and Models Abigail 'Abby' Parker
1955 At Gunpoint Martha Wright
1955 Fireside Theater Marion Carney "Mr. Onion" atala
1955 Lux Video Theatre "The Hunted" atala
1955 G.E. True Theater Eva Balto Kelly "The Clown" atala
1956 Tension at Table Rock Lorna Miller
1956 Pillars of the Sky Calla Gaxton
1956 Written on the Wind Marylee Hadley
1956 The Loretta Young Show May Hadley "A Ticket for May" atala
1957 Quantez Chaney
1957 Man of a Thousand Faces Cleva Creighton Chaney
1957 Tip on a Dead Jockey Phyllis Tredman
1957 The Tarnished Angels LaVerne Shumann
1958 Too Much, Too Soon Diana Barrymore
1958 Cimarron City Nora Arkins "A Respectable Girl" atala
1959 Warlock Lily Dollar
1960 The Last Voyage Laurie Henderson
1960 Alcoa Theatre Ann St. Martin atala
1961 The Last Sunset Belle Breckenridge
1961 Route 66 Christina Summers "Fly Away Home" atala
1961 Checkmate Lorna Shay "The Heat of Passion" atala
1961 The Dick Powell Show Elena Shay "Open Season" atala
1961 G.E. True Theater Ellen Rogers "A Little White Lye" atala
1962 Dr. Kildare Rena Ladovan "The Administrator" atala
1962 The Untouchables Kitty Edmonds "The Floyd Gibbons Story" atala
1962 G.E. True Theater Ruth Hammond "Somebody Please Help Me!" atala
1963 Beach Party Marianne
1964 The Greatest Show on Earth Jeannie Gilbert "Where the Wire Ends" atala
1964 Fate Is the Hunter Lisa Bond Kredituetan agertu gabe
1964 Arrest and Trial Lois Janeway "Modus Operandi" atala
1964–1968 Peyton Place Constance MacKenzie
Constance MacKenzie Carson
342 atal
1967 Insight Edith Stein "The Edith Stein Story" atala
1969 Carnal Circuit Vanessa Brighton
1969 The Pigeon Elaine Hagen Telefilma
1972 The Bold Ones: The New Doctors Ruth McLayne "Is This Operation Necessary?" atala
1973 Ironside Agatha Mott "Confessions: From a Lady of the Night" atala
1975 The Man Who Would Not Die Paula Stafford
1975 Abduction Mrs. Prescott
1976 Ellery Queen Carol Franklin "The Adventure of the Electric Engineer" atala
1976 Rich Man, Poor Man Irene Goodwin "Part VII: Chapters 10" atala
"Part VIII: Chapters 11 and 12" atala
1976 The Streets of San Francisco Julia Desmond "Child of Anger" atala
1977 Golden Rendezvous Mrs. Skinner
1977 Little Ladies of the Night Maggie Telefilma
1977 The November Plan Dawn Archer Telefilma
1977 Murder in Peyton Place Constance MacKenzie Telefilma
1978 The Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries Mrs. Blain "The House on Possessed Hill" atala
1978 High Hopes Mrs. Herzog
1978 Vega$ Mrs. Gardner "Love, Laugh, and Die" atala
1978 Flying High Jane "A Hairy Yak Plays Musical Chairs Eagerly" atala
1978 Katie: Portrait of a Centrefold Myrtle Cutler Telefilma
1979 The Day Time Ended Ana Williams
1979 Good Luck, Miss Wyckoff Mildred
1979 Winter Kills Emma Kegan
1979 The Greatest Heroes of the Bible Nagar "Sodom and Gomorrah" atala
1980 The Littlest Hobo Elena "Guardian Angle" atala
1980 Condominium Molly Denniver Telefilma
1982 Off Your Rocker Shelley Delaine
1983 The Being Marge Smith
1984 He's Not Your Son Dr. Sullivan Telefilma
1985 Peyton Place: The Next Generation Constance Carson
1987 Descanse en Piezas/Rest in Pieces
1992 Basic Instinct Hazel Dobkins

SariakAldatu

Urtea Kategoria Filma Emaitza
1957 Taldeko emakumezko aktore onenaren Oscar Saria Written on the Wind Irabazlea

ErreferentziakAldatu

  1. a b SensaCine. «Muere a los 92 años Dorothy Malone, la actriz ganadora del Oscar por 'Escrito sobre el viento'» SensaCine.com (Noiz kontsultatua: 2020-04-20).
  2. The 29th Academy Awards: 1957. oscars.org (Noiz kontsultatua: 2022-5-7).
  3. Dorothy Malone. imdb.com (Noiz kontsultatua: 2022-5-7).

Kanpo estekakAldatu