Ireki menu nagusia

John Birks "Dizzy" Gillespie (Cheraw, Hego Carolina, 1917ko urriaren 21aEnglewood, New Jersey, 1993ko urtarrilaren 6a) jazz musikari afroamerikarra izan zen, batik bat tronpeta-jotzailea izan zena.

Dizzy Gillespie
Dizzy Gillespie playing horn 1955.jpg
Bizitza
Izen osoa John Birks Gillespie
Jaiotza Cheraw (Hego Carolina)1917ko urriaren  21a
Herrialdea  Ameriketako Estatu Batuak
Talde etnikoa afro-amerikarra
Heriotza Englewood (New Jersey)1993ko urtarrilaren  6a (75 urte)
Hobiratze lekua Flushing Cemetery Itzuli
Heriotza modua berezko heriotza: pankreako minbizia
Hezkuntza
Heziketa Laurinburg Institute Itzuli
Hizkuntzak ingelesa
Jarduerak
Jarduerak piano-jotzailea, musikagilea, tronpeta-jotzailea, musika-talde gidaria, orkestra zuzendaria, jazz musikaria eta abeslaria
Jasotako sariak
Influentziak Charlie Shavers Itzuli eta Louis Armstrong
Kidetza Ameriketako Estatu Batuetako Arte eta Letren Akademia
Genero artistikoa jazza
Bebopa
Afro-Cuban jazza Itzuli
Musika instrumentua tronpeta
ahotsa
Diskoetxea Pablo Records Itzuli
RCA Records
Savoy Records Itzuli
Verve Records Itzuli
Capitol Records
Sinesmenak eta ideologia
Erlijioa Bahá'í fedea
IMDb nm0318926
www.dizzygillespie.com/

Charlie Parkerrekin batera "bebop" eta jazz modernoaren bultzatzaile nagusia izan zen.

Eduki-taula

Musika afro-kubatarraAldatu

1940ko hamarkadaren amaieran, Gillespie "musika afro-kubatarra" mugimenduaren barruan ibili zen, "Manteca" eta "Tin Tin Deo" abestiak izanda bere kontribuzio nagusiak. George Russell, Chano Pozo eta Arturo Sandoval musikariekin lan egin zuen, besteak beste.

Diskografia hautatuaAldatu

  • 1950 - "Bird & Diz"
  • 1952"Dee Gee Days - The Savoy Sessions"
  • 1953"Jazz At Massey Hall"
  • 1953 - "Diz & Getz"
  • 1954 - "Afro"
  • 1957 - "Sittin' In"
  • 1957 - "At Newport"
  • 1957 - "Sonny Side Up"
  • 1959 - "Have Trumpet, Will Excite"
  • 1960 - "A Portrait Of Duke Ellington"
  • 1961 - "An Electrifying Evening with the Dizzy Gillespie Quintet"
  • 1963 - "Dizzy Gillespie & The Double Six of Paris"
  • 1964 - "Jambo Caribe"
  • 1967 - "Swing Low, Sweet Cadillac"
  • 1971 - "Blues People"
  • 1977 - "The Gifted Ones"
  • 1981 - "Digital at Montreux, 1980"
  • 1985"New Faces"
  • 1989"Live at the Royal Festival Hall London July 10, 1989"
  • 1990 - "The Winter in Lisbon"
  • 2001"Ken Burns Jazz"

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Dizzy Gillespie  


  Artikulu hau Hego Carolinako biografia baten zirriborroa da. Wikipedia lagun dezakezu edukia osatuz.