Dizzy Gillespie

John Birks "Dizzy" Gillespie (Cheraw, Hego Carolina, 1917ko urriaren 21aEnglewood, New Jersey, 1993ko urtarrilaren 6a) jazz musikari afroamerikarra izan zen, batik bat tronpeta-jotzailea izan zena.

Dizzy Gillespie
Dizzy Gillespie playing horn 1955.jpg
Bizitza
Izen osoaJohn Birks Gillespie
JaiotzaCheraw (Hego Carolina)1917ko urriaren 21a
Herrialdea Ameriketako Estatu Batuak
Talde etnikoaafro-amerikarra
HeriotzaEnglewood (New Jersey)1993ko urtarrilaren 6a (75 urte)
Hobiratze lekuaFlushing Cemetery (en) Itzuli
Heriotza moduaberezko heriotza: pankreako minbizia
Hezkuntza
HeziketaLaurinburg Institute (en) Itzuli
Hizkuntzakingelesa
Irakaslea(k)Charlie Shavers (en) Itzuli
Mario Bauzá Cárdenas (en) Itzuli
Mary Lou Williams
Jarduerak
Jarduerakpiano-jotzailea, musikagilea, tronpeta-jotzailea, musika-talde gidaria, orkestra zuzendaria, jazz musikaria, abeslaria, estudioko musikaria eta musikaria
Jasotako sariak
InfluentziakCharlie Shavers (en) Itzuli eta Louis Armstrong
KidetzaAmeriketako Estatu Batuetako Arte eta Letren Akademia
Genero artistikoajazza
Bebopa
Afro-Cuban jazz (en) Itzuli
Musika instrumentuatronpeta
ahotsa
kantua
Musugitarra
DiskoetxeaPablo
RCA Records
Savoy Records (en) Itzuli
Verve Records (en) Itzuli
Capitol Records
Dee Gee Records (en) Itzuli
Sinesmenak eta ideologia
ErlijioaBahá'í fedea

dizzygillespie.com
IMDB: nm0318926 IBDB: 83656
Musicbrainz: e9ba8ccb-505f-4e5c-b909-65998d0d35b5 Songkick: 116665 Discogs: 64694 Allmusic: mn0000162677 Find a Grave: 3998 Edit the value on Wikidata

Charlie Parkerrekin batera "bebop" eta jazz modernoaren bultzatzaile nagusia izan zen.

Musika afro-kubatarraAldatu

1940ko hamarkadaren amaieran, Gillespie "musika afro-kubatarra" mugimenduaren barruan ibili zen, "Manteca" eta "Tin Tin Deo" abestiak izanda bere kontribuzio nagusiak. George Russell, Chano Pozo eta Arturo Sandoval musikariekin lan egin zuen, besteak beste.

Diskografia hautatuaAldatu

  • 1950 - "Bird & Diz"
  • 1952"Dee Gee Days - The Savoy Sessions"
  • 1953"Jazz At Massey Hall"
  • 1953 - "Diz & Getz"
  • 1954 - "Afro"
  • 1957 - "Sittin' In"
  • 1957 - "At Newport"
  • 1957 - "Sonny Side Up"
  • 1959 - "Have Trumpet, Will Excite"
  • 1960 - "A Portrait Of Duke Ellington"
  • 1961 - "An Electrifying Evening with the Dizzy Gillespie Quintet"
  • 1963 - "Dizzy Gillespie & The Double Six of Paris"
  • 1964 - "Jambo Caribe"
  • 1967 - "Swing Low, Sweet Cadillac"
  • 1971 - "Blues People"
  • 1977 - "The Gifted Ones"
  • 1981 - "Digital at Montreux, 1980"
  • 1985"New Faces"
  • 1989"Live at the Royal Festival Hall London July 10, 1989"
  • 1990 - "The Winter in Lisbon"
  • 2001"Ken Burns Jazz"

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Dizzy Gillespie  


  Artikulu hau Hego Carolinako biografia baten zirriborroa da. Wikipedia lagun dezakezu edukia osatuz.