Charlie Parker

Charlie Parker, "The Bird" (Kansas City, Kansas, 1920ko abuztuaren 29aNew York, 1955eko martxoaren 12a) jazz musikaria izan zen, saxofoi jolea. "Bebop" estiloan nabarmendu zen, Dizzy Gillespierekin batera.

Charlie Parker
Portrait of Charlie Parker in 1947.jpg
Bizitza
JaiotzaKansas City1920ko abuztuaren 29a
Herrialdea Ameriketako Estatu Batuak
Talde etnikoaafro-amerikarra
HeriotzaNew York1955eko martxoaren 12a (34 urte)
Heriotza moduaberezko heriotza: pneumonia
ultzera zulatua
pneumonia lobarra
Familia
Ezkontidea(k)Chan Parker (en) Itzuli  (1950 -  1989ko martxoaren 12a)
Hezkuntza
HeziketaLincoln High School (en) Itzuli
Lincoln College Preparatory Academy (en) Itzuli
Hizkuntzakingelesa
Jarduerak
Jardueraksaxofoi-jotzailea, jazz musikaria, musikaria eta musikagilea
Jasotako sariak
Nominazioak
InfluentziakBuster Smith (en) Itzuli
Genero artistikoajazza
Bebopa
Musika instrumentuaalto saxophone (en) Itzuli
saxofoia
DiskoetxeaVerve Records (en) Itzuli
Savoy Records (en) Itzuli
Mercury Records (en) Itzuli
Dial Records (en) Itzuli
Sinesmenak eta ideologia
Erlijioaateismoa

charliebirdparker.com
IMDB: nm0662127 Facebook: charlieparkermusic Twitter: CharlieParkerKC Instagram: charliebirdparkerofficial Spotify: 4Ww5mwS7BWYjoZTUIrMHfC iTunes: 284786497 Last fm: Charlie+Parker Musicbrainz: c7356af9-9ea6-4a78-a55b-c73775716312 Discogs: 75617 Allmusic: mn0000211758 Find a Grave: 1426 Deezer: 2692 Edit the value on Wikidata

Gazte hil zen, 34 urterekin, alkoholismoak jota.

Diskografia hautatuaAldatu

  • Live at Townhall w. Dizzy (1945)
  • Bird and Diz Carnegie Hall (1947)
  • Bird on 52nd Street (1948)
  • Jazz at the Philharmonic (1949)
  • Charlie Parker All Stars Live at the Royal Roost (1949)
  • Charlie Parker with Strings (1950)
  • One Night in Birdland (1950)
  • Bird at the High Hat (1953)
  • Charlie Parker at Storyville (1953)
  • Jazz at Massey Hall (1953)

ZinemaAldatu

Ikus, gaineraAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Charlie Parker