Ireki menu nagusia

Charles Aznavour (Paris, Frantzia, 1924ko maiatzaren 22aMouriès, 2018ko urriaren 1a), jatorri armeniarreko abeslari frantsesa izan zen. Bere jaiotza izena Shahnourh Varinag Aznavourian (Շահնուր Վաղինակ Ազնավուրյան) zen.

Charles Aznavour
2014.06.23. Charles Aznavour Fot Mariusz Kubik 03.jpg
Ambassador-at-Large

Bizitza
Izen osoa Shahnour Vaghenag Aznavourian
Jaiotza Paris1924ko maiatzaren 22a
Herrialdea  Frantzia
 Armenia
 Suitza
Talde etnikoa Armeniarra
Lehen hizkuntza frantsesa
Heriotza Mouriès2018ko urriaren 1a (94 urte)
Familia
Seme-alabak
Familia
Hezkuntza
Hizkuntzak frantsesa
alemana
italiera
armeniera
Jarduerak
Jarduerak abeslaria, diplomazialaria, idazlea, egile abeslaria, gidoilaria, zinema aktorea, kanta-idazlea, musikagilea, poeta eta aktorea
Altuera 161 zentimetro
Jasotako sariak
Genero artistikoa popular musica
chansona
jazza
Diskoetxea EMI
Mercury Records
Polydor Records
Sinesmenak eta ideologia
Erlijioa Armeniar apostolu-eliza
IMDb nm0002198
https://aznavourfoundation.org/

2008ko abenduan armeniar nazionalitatea eskuratu zuen Armeniako enbaxadore izendatua izan ondoren.[1],[2].

Charles Aznavourrek, 70 urteko ibilbide artistikoan, mila berrehun abesti baino gehiago konposatu zituen eta zortzi hizkuntza desberdinetan kantatu izan zuen.[3] Guztira, 180 milioi diskotik gora saldu ditu mundu osoan zehar. [4][5][6]

Eduki-taula

BizitzaAldatu

Charles Aznavour 1924ko maiatzaren 22an artisten familia batean jaio zen, Parisko 6. barrutiko Monsieur-le-Prince kalean. Aita, Micha Aznavourian, Akhaltsikhé-n, Georgian jaiotako armeniarra zen. Ama, Knar Baghdassarian, Turkiako armeniar merkatari familia batekoa zen. Ospitale erlijiosoko emaginak Shahnourh edo Chahnour izena ahoskatzeko zailtasunak zituenez, umeari Charles izena jartzea erabaki zuen. [7].

DiskografiaAldatu

Frantsesezko diskakAldatu

  • 1953 Charles Aznavour chante Charles Aznavour, n° 1 (Ducretet-Thomson)
  • 1955 Charles Aznavour chante Charles Aznavour, n° 2 (Ducretet-Thomson)
  • 1956 Charles Aznavour chante Charles Aznavour, n° 3 (Ducretet-Thomson)
  • 1957 Bravos du Music-Hall (Ducretet-Thomson)
  • 1958 Believe in me! (Ducretet-Thomson)
  • 1958 C'est ça (Ducretet-Thomson)
  • 1960 Les deux guitares (Barclay)
  • 1960 Je m'voyais déjà (Barclay)
  • 1961 Il faut savoir (Barclay)
  • 1962 Alléluia (Barclay)
  • 1963 Qui? (Barclay)
  • 1963 La mamma (Barclay)
  • 1964 Charles Aznavour, vol. 1 Versions nouvelles (Columbia)
  • 1964 Charles Aznavour, vol. 2 Versions nouvelles (Columbia)
  • 1964 Que c'est triste Venise (Barclay)
  • 1964 Charles Aznavour, vol. 3 Versions nouvelles (Columbia)
  • 1965 Aznavour 65 (Barclay)
  • 1966 La bohème (Barclay)
  • 1966 De t'avoir aimée (Barclay)
  • 1967 Entre deux rêves (Barclay)
  • 1968 Face au public (Live, Olympia 19-01-1968) (Barclay)
  • 1968 J'aime Charles Aznavour, vol. 4 Versions nouvelles (Columbia)
  • 1969 Désormais (Barclay)
  • 1969 Aznavour sings Aznavour, vol. 1 (Barclay)
  • 1970 Aznavour sings Aznavour, vol. 2 (Barclay)
  • 1971 Non, je n'ai rien oublié (Barclay)
  • 1972 Idiote je t'aime (Barclay)
  • 1973 Aznavour chez lui, à Paris (Barclay)
  • 1973 Ce soir là, Aznavour. Son passé au présent (Live, Olympia 12-12-72) (Barclay)
  • 1974 Visages de l'amour (Barclay)
  • 1975 Hier encore Versions nouvelles, orchestrations de Del Newman (Barclay)
  • 1976 Voilà que tu reviens (Barclay)
  • 1976 Plein feu sur Aznavour (Live, Olympia 21-02-76) (Barclay)
  • 1978 Je n'ai pas vu le temps passer (Barclay)
  • 1978 Guichets fermés (Barclay)
  • 1978 Un enfant est né (Barclay)
  • 1980 Autobiographie (Barclay)
  • 1981 Charles Aznavour est à l'Olympia (Live, Olympia 1980) (Barclay)
  • 1982 Je fais comme si (Barclay)
  • 1982 Une première danse (Barclay)
  • 1983 Charles chante Aznavour et Dimey (Barclay)
  • 1986 Aznavour (Embrasse-moi) (Tréma)
  • 1987 Aznavour (Je bois) (Tréma)
  • 1987 Récital Aznavour (Live, Palais des congrès 1987) (Tréma)
  • 1989 L'éveil Nouveaux enregistrements (Tréma)
  • 1989 L'élan Nouveaux enregistrements (Tréma)
  • 1989 L'envol Nouveaux enregistrements (Tréma)
  • 1991 Aznavour 92 (Tréma)
  • 1994 Toi et moi (Musarm)
  • 1995 Aznavour – Minnelli au Palais des Congrès de Paris
  • 1995 Palais des Congrès 1994 (Live) (EMI)
  • 1996 Roche et Aznavour (EMI)
  • 1996 Charles Aznavour au Carnegie Hall (Live, juin 1995) (EMI)
  • 1997 Plus bleu (EMI)
  • 1998 Jazznavour (EMI)
  • 1999 Palais des congrès 97/98 (Live) (EMI)
  • 2000 Aznavour 2000 (EMI)
  • 2001 Palais des congrès 2000 (Live) (EMI)
  • 2003 Je voyage (EMI)
  • 2005 Bon anniversaire Charles – Palais des congrès 2004 (Live) (EMI)
  • 2005 Insolitement vôtre (EMI)
  • 2007 Colore ma vie (EMI)

Ingelesezko diskakAldatu

  • 1958 Believe in me! (Ducretet-Thomson)
  • 1962 The time is now (Mercury)
  • 1965 Charles Aznavour – His love songs in English (Reprise)
  • 1965 The world of Charles Aznavour – All about love (Reprise)
  • 1969 Of flesh and soul (Monument)
  • 1970 A man’s life (Monument)
  • 1972 I have lived (MGM)
  • 1974 A tapestry of dreams (Barclay)
  • 1975 I sing for... you (Barclay)
  • 1978 Esquire (Mam)
  • 1978 A private christmas (Mam)
  • 1983 In times to be (Barclay)
  • 1995 You and me (EMI)

ErreferentziakAldatu

  1. (Frantsesez)  «Charles Aznavour nommé ambassadeur d'Arménie en Suisse», Le Monde, 2009-2-13, http://www.lemonde.fr/europe/article/2009/02/13/charles-aznavour-nomme-ambassadeur-d-armenie-en-suisse_1155220_3214.html. Noiz kontsultatua: 2016-3-15 .
  2. (Ingelesez) « Aznavour Granted Armenian Citizenship », Dave Itzkoff, The New York Times, www.nytimes.com webgunean - 2008ko abenduaren 26a.
  3. Charles Aznavourrek hizkuntza hauetan grabatu zuen: frantsesa, ingelesa, italiera, gaztelera, alemana, armeniera (Yes kou rimet'n tchim kidi, La goutte d'eau eta Sirerk), napoliera (Napule amica mia) eta errusiera (Vetchnai lioubov), Grabazio-katalagoa, www.goplanete.com webgunean - 2014ko abenduaren 7a.
  4. (Frantsesez)  «“Aznavour, Sa jeunesse” : l’hommage de la jeune génération», Universal Musique France, http://www.universalmusic.fr/2478-aznavour-sa-jeunesse-l-hommage-de-la-jeune-generation.html. Noiz kontsultatua: 2016-3-16 .
  5. (Frantsesez)  «L'hommage de la jeune génération à Charles Aznavour», Zikeo.net, http://www.zikeo.net/francaise/4521-aznavour-hommage-jeune-generation/. Noiz kontsultatua: 2016-3-16 .
  6. (Frantsesez)  «AZNAVOUR, SA JEUNESSE», Suramps, http://www.sauramps.com/aznavour-sa-jeunesse-3838274.html. Noiz kontsultatua: 2016-3-16 .
  7.   Gérard Bardy (1977), Aznavour : "sur ma vie", Éditions Pygmalion, 14. orrialdea  .

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Charles Aznavour