Club Joventut de Badalona: berrikuspenen arteko aldeak

Ezabatutako edukia Gehitutako edukia
No edit summary
41. lerroa:
[[1960ko hamarkada]]ren amaieran lehenenego aldiz irabazi zuten [[ACB Liga|Espainiako Liga]]. Bigarrena 11 urte geroago erdietsi zuten, 49 partida jarraian irabazi ostean. Tarte horretan, beste birritan Kopako txapeldun gelditu ziren.
 
[[1980ko hamarkada]]ren hasieran lehendabiziko titulu europarra iritsi zen Kataluniara, [[Korać Kopa]], [[Pallacanestro Venezia]]ren aurka irabazitakoa, eta 9 urte ondoren bigarrena lortu zuten, [[Scavolini Pesaro]]ren aurka. [[1990]]eko hamarkadaren hasieran, hirugarren eta laugarren Ligak erreskadan lortu zituzten. [[1992ko Udako Olinpiar Jokoak|Bartzelonako 1992ko Olinpiar Jokoetatik]] taldeak partidak [[Palau Municipal d'Esports de Badalona|Pavelló Olímpic-en]] jokatzen ditu, 12.500 ikus-entzulerentzat edukia daukana. [[Euroleague|Euroligan]] ere, txapeldunordeak izan eta gero, [[1994]]an europar garaikur nagusia altxatu zuten, [[Olimpiakos BC]] gainditu eta gero [[Tel Aviv]]en. HistoriakoLa Penya-ko historiako talderik onena izan zen, Obradovic entrenatzailearen gidartitzapean: Villacampa, Jofresa anaiak, Thompson, Morales, F. Martínez eta abar.
 
Arrakasta eta gero, sarritan gertatzen den moduan, krisialdi ekonomikoak kluba astindu zuen. Ausiàs March pabilioia Badalonako Udalari saldu behar izan zioten eta jokalari onenak saldu. [[1997]]an azken aurreko opKa, amb Genís Llamas a la presidència, Alfred Julbe com a entrenador, i amb una tripleta de bons americans: Turner, Toolson i Beard, es va guanyar la Copa del Rei i es va arribar a les semifinals de la lliga.
A la temporada 1997-98 es va produir la retirada de Jordi Villacampa i la seva samarreta amb el número 8. L'equip va arribar a la final de la Copa però va perdre davant el Pamesa de València, i a la lliga va caure a quarts de final. Les quatre temporades següents van ser esportivament molt dolentes. Durant aquests anys van sortir del planter dos jugadors de molt talent: Raül López, que més tard seria el primer jugador sortit del planter verd-i-negre en jugar a l'NBA, i Àlex Mumbrú. La temporada 2001-02 seria la darrera d'aquesta època en què l'equip no es va classificar pels playoffs, sent a més el primer amb el patrocini de DKV assegurances, que acompanyaria durant 10 anys el nom del club.
L'era Aíto-Rudy (2003-08)[modifica]
A la temporada 2003-04 Aíto torna a ser l'entrenador del Joventut, i el jove escorta del planter Rudy Fernández puja al primer equip. Seria la primera temporada de les cinc amb Aíto a la banqueta i Rudy a l'equip. La Penya es classificà per la Copa del Rei i contra tot pronòstic arribaria a la final, on va perdre davant el Tau de Vitòria. Als playoffs l'equip va caure a quarts de final.
A la temporada 2005-06 arribarien a l'equip Elmer Bennett i Lubos Barton, entre altres, i l'equip completaria una molt bona temporada en la que es va guanyar la FIBA Eurocup en la final a quatre a Kíev davant el BC Khimki i en que Rudy seria designat MVP. A la lliga va acabar en la 4a posició, i als play-offs es va caure a semifinals. Aquesta va ser també la temporada de debut de Ricky Rubio amb el primer equip, amb només 14 anys.
Nova crisi econòmica (2008-actualitat)[modifica]
 
Escenificació de l'acord entre l'Ajuntament de Badalona i la Penya a final de l'any 2017
Els deutes del club, provocats per la crisi econòmica del 2008, van provocar que el club presentés concurs de creditors l'octubre de 2010.[17] En conseqüència, les aspiracions per aconseguir títols es van reduir i l'equip s'acabà consolidant a la zona mitjana de la classificació. L'any 2012 el club va sortir del concurs de creditors.[18]
En abril de 2017 Juanan Morales va ser nomenat president del club.[19] Aquest mateix any el club signa un contracte amb l'Ajuntament de la ciutat en forma d’aliança, que havia de permetre solucionar el deute històric de la Penya.[20] L'acord incloia la venda dels terrenys que posseïa el club a la zona esportiva de Mas Ram i la cancel·lació del deute que mantenia pel costós manteniment del pavelló olímpic. Poc temps després els interventors de l'ajuntament van decidir anul·lar tots els compromisos adquirits deixant sense abonar cap dels pagaments acordats amb el club i amb el club a un pas de la seva desparició.[21] Paral·lelament a la mala situació econòmica, l'equip tocava fons ocupant les places de descens directe a poques jornades de l'acabament de la temporada 2017-18. Un canvi a la banqueta, Carles Duran per Ocampo, i les incorporacions de Nico Laprovittola i Demitrius Conger, van aconseguir el miracle de la salvació.
En el mes d'agost de 2018 es va anunciar que Scranton Enterprises, vehicle inversor dels fundadors de la farmacèutica Grifols, es compromet a quedar-se, si és necessari, amb el 100% d'una ampliació de capital de gairebé 3,7 milions d'euros, fet que asseguraria definitivament la viabilitat del club a la lliga ACB.[22] En el mes de setembre es va acordar per unanimitat de la junta d'accionistes l'ampliació de capital.[23]
 
Arrakasta eta gero, sarritan gertatzen den moduan, krisialdi ekonomikoak kluba astindu zuen. Ausiàs March pabilioia Badalonako Udalari saldu behar izan zioten eta jokalari onenak saldu. Berpizturik, [[1997]]an azken aurreko opKa,Kopa ambirabazi Geníseta LlamasLigako afinalerdietara lairitsi presidènciaziren, Alfredeta Julbehurrengo comurtean aKopako entrenador,txapeldunordeak iizan ambziren. una[[2006]]an tripleta[[FIBA de bons americans:EuroCup]] Turnerirabazi, Toolsoneta i2 Beard,urte esgeroago vaazken guanyarKopa laeta Copaestatu delmailako Rei i esazken vatitulua arribarmomentuz. a les semifinals de la lliga.
[[2008ko krisialdi ekonomikoa]]k jota, Joventut urte batzuk makal ibili zen kirol arloan. 2017an, Morales iritsi zen presidentziara eta Udalarekin hitzarmena sinatu zuten, zor ekonomikoa kitatzeko, Grifols enpresak ere lagundu zuelarik klubera oreka ekartzeko.
 
==Izen komertzialak==