Aziza Brahim

abeslaria

Aziza Brahim (arabieraz: عزيزة ابراهيم‎; Tinduf, Aljeria, 1976ko ekainaren 9a) Saharako abeslari eta aktorea da .

Aziza Brahim

Bizitza
JaiotzaSahrawi refugee camps (en) Itzuli1976ko ekainaren 9a (47 urte)
Talde etnikoaAfro-Catalan (en) Itzuli
Familia
Familia
Hezkuntza
Hizkuntzakarabiera
Hassania
gaztelania
Jarduerak
Jarduerakabeslaria, aktorea, musikaria, kantugilea eta aktibista
Genero artistikoaherri-musika
Musika instrumentuaahotsa

azizabrahim.com
IMDB: nm2322095 Facebook: aziza.brahim.official Twitter: AzizaBrahim1 Bandcamp: azizabrahim Musicbrainz: 752f9b80-3d8b-4ec1-86cf-30095a82ff1e Songkick: 827389 Discogs: 392532 Edit the value on Wikidata

Biografia aldatu

Aziza Aljeriako Tindufeko Saharako errefuxiatuen kanpamenduetan jaio zen, ama, 1975ean bertaratu baitzen, Mendebaldeko Saharako Marokoko okupaziotik ihesi. Aita El Aaiunen gelditu zen, eta geroago egin hil zen Mendebaldeko Saharan izandako gerran. Azizak ez zuen aita ezagutzerik izan.

Basamortuko kanpamentuetan baldintza gogorretan hazitako Azizarentzat musika entretenimendu iturria izan zen, baita bere erresistentzia pertsonaleko emozioak eta pentsamenduak adierazi eta komunikatzeko modu naturala ere.

11 urterekin, Kuban ikasteko beka jaso zuen, beste saharar ikasle askok bezala. Musika ikasi nahi zuen, baina ez zuen aukera hori izan, baztertu egin baitzuten. Eskola utzi eta errefuxiatuen kanpamenduetara itzuli zen 1995ean, bere musika ibilbidea jarraitu nahian. 2000. urteaz geroztik Espainian bizi da, hasieran Leonen eta gero Bartzelonan .

Ezkonduta dago eta alaba baten ama da.

Abeslari ibilbidea aldatu

1995ean Saharako Errepublika Arabiar Demokratikoko Kultura Jaialdi Nazionalean I. Kantu Lehiaketa Nazionala irabazi zuen. Geroago Saharako musika talde nazionalean sartu zen, Mauritanian eta Aljerian bira eginez.[1]

1998an "A Pesar de las Heridas" VVAA albumean bi abestiren ekarpena egin zuen. Urte hartan Europan zehar bira egin zuen, eta Leyoad talde sahararrarekin, Espainia, Frantzia eta Alemania bisitatu zituen.

1999an errefuxiatuen kanpamenduetara itzuli zen, Saharako Irrati Nazionalerako saioa grabatzera Aljeriako Tamanrasseteko Touareg musikariekin.

2001 eta 2003 artean, Espainian, Frantzian eta Alemanian aritu zen berriro, Leyoadekin.

2005ean, Yayabo Espainiako jazz latino taldearekin kolaboratu zuen .

2007an Gulili Mankoo taldea sortu zen, Mendebaldeko Sahara, Espainia, Kolonbia edo Senegalgo musikariz osatuta, Afrikako musika tradizionala blues eta rockarekin nahaztuz. 2008an beraiekin bakarkako lana grabatu zuten, Mi Canto EPa.[2]

2009an VVAA rap EP Interrapcion - Crisol 09 diskoko abesti batean kolaboratu zuen eta bere EPko Escucha las prohibidas abestia bilduma albumean agertu zen.

2009az geroztik, Aziza Brahimek Espainia eta Frantzian birak egiten ditu Oreka Tx euskal txalaparta taldearekin, Nömadak Tx proiektuaren biraren zuzenekoan.[3]

2011n, Wilaya film espainiarrean parte hartu zuen, jatorrizko soinu bandaren konposizioan, ekoizpenean eta interpretazioan, film batean lehenengo aldiz antzezlan lana eginez.[4][5]

2012ko otsailean, Brahim LPk lehen aldiz kaleratutako Reaktion, Mabruk izenburua zuena bere amonaren omenez. Apirilean, Efe Eme aldizkariak jakinarazi zuen Brahimek Cácereseko WOMAD jaialdiaren 2012ko edizioan parte hartuko zuela.[6]

2014an Aziza Brahim-ek Soutak (Glitterbeat, 2014) hirugarren diskoa kaleratu zuen, album akustikoa, Bartzelonako musikariekin eta Maliko musikako eszenekin eta Maliko, Espainiako, Kubako influentzia anglo-europarrak biltzen dituena, Saharako soinuaz gain.

2019an Parisen abesteko zen baina debekua jaso zuen eta bertan behera geratu zen kantaldia, Rabaten boikotaren eta prezioaren ondorioz.[7][7]

Eragina. Haren abestien letra batzuk Saharako errefuxiatuen esparruetan El-Jadra Mint Mabruk Fusilaren poetisa izeneko amonari entzun zizkion olerkiak dira.

Diskografia aldatu

Estudioko albumak aldatu

  • 2008 My Song EP
  • 2011 OST Wilaya
  • 2012 Mabruk
  • 2014 Soutak
  • 2016 Abbar the Hamada.[8][9]
  • 2019 Inshallah.[10]

Kolaborazioak aldatu

  • 1998 Malgratu Zauriak - Saharako Emakumeen Abestiak
  • 2003 Nar
  • 2009 Interrapcion - 09 Crucible
  • 2010 Escucha las prohibidas

Sariak eta izendapenak aldatu

  • 2009an, Freedom to Create Award sariaren finalista izan zen. Artea botereari aurre egiteko, estereotipoak apurtzeko eta gizarteetan konfiantza eraikitzeko artearen ahalmena ematen du.
  • 2012ko apirilaren amaieran, Zilarrezko Biznaga irabazi zuen Malagako zinema-jaialdian, Wilaya filmeko musikagatik.

Erreferentziak aldatu

  1. (Gaztelaniaz) «Aziza Brahim» Discogs (Noiz kontsultatua: 2020-04-12).
  2. (Gaztelaniaz) Aragón, Heraldo de. «El blues saharaui de Aziza Brahim llega a Zaragoza» heraldo.es (Noiz kontsultatua: 2020-04-12).
  3. (Gaztelaniaz) «Aziza Brahim y Oreka TX actuarán el sábado en el frontón de Pasai Donibane» El Diario Vasco 2019-06-05 (Noiz kontsultatua: 2020-04-12).
  4. (Ingelesez) «Wilaya: Berlin Film Review» The Hollywood Reporter (Noiz kontsultatua: 2020-04-12).
  5. (Gaztelaniaz) «Aziza Brahim» Conde Duque Madrid (Noiz kontsultatua: 2020-04-12).
  6. (Gaztelaniaz) «Ya se conoce el cartel del WOMAD Cáceres 2012» Efe Eme 2012-04-20 (Noiz kontsultatua: 2020-04-12).
  7. a b (Gaztelaniaz) «Aziza Brahim la cantante saharaui a la que Rabat boicoteó en París» Espiral 21 2019-07-31 (Noiz kontsultatua: 2020-04-12).
  8. (Gaztelaniaz) Iñiguez, Fernando. (2016-03-31). «Aziza Brahim, el blues seco y doliente del desierto del Sáhara» El País ISSN 1134-6582. (Noiz kontsultatua: 2020-04-12).
  9. (Gaztelaniaz) Domínguez, Javier. (2016-05-23). «Aziza Brahim: “Nuestra cultura es nuestra lucha”» Wiriko (Noiz kontsultatua: 2020-04-12).
  10. Tristan, Kristina Berasain. ««Herri sahararraren askatasun aldarria dut inspirazio nagusia»» Berria (Noiz kontsultatua: 2020-04-12).

Kanpo estekak aldatu