Anoushka Shankar

Anoushka Shankar bengaleraz: অনুষ্কা শংকর Londres, Erresuma Batua, 1981ko ekainaren 9a ) abeslari, artista eta sitar konpositorea da.[1] Ravi Shankar interpretatzaile indiarraren eta Sukanya Rajan bankuko langilearen alaba da eta Norah Jones abeslariaren ahizpa erdia.[2]

Anoushka Shankar
Anoushka Shankar 2016.jpg
Bizitza
Jaiotza Londres1981eko ekainaren 9a (39 urte)
Herrialdea  Erresuma Batua
 Ameriketako Estatu Batuak
 India
Familia
Aita Ravi Shankar
Ezkontidea(k) Joe Wright  (2010eko irailaren 26a -  2018ko maiatzaren 4a)
Anai-arrebak
Hezkuntza
Hizkuntzak ingelesa
Jarduerak
Jarduerak musikagilea, kantugilea, aktorea, idazlea, sitarist (en) Itzuli eta abeslaria
Genero artistikoa bluesa
Indian classical music (en) Itzuli
Musika instrumentua Sitarra
Diskoetxea Angel
Deutsche Grammophon (en) Itzuli
IMDb nm0788154
anoushkashankar.com

Familia eta hezkuntzaAldatu

Anoushka Shankar Londresen jaio zen eta haurtzaroa Londres eta Delhi artean igaro zuen. Nerabezaroan Encinitasen, Kalifornian, bizi izan zen eta San Dieguitoko Akademian graduatu zen, ohoreekin, 1999an. Shankar-ek musikan karrerari heltzea erabaki zuen, unibertsitateko karrera segitu beharrean.[3]

2010ean Joe Wright zuzendari britainiarrarekin ezkondu zen. Bi haur izan zituzten eta 2018an dibortziatu ziren. Londresen bizi da bere bi semeekin.

IbilbideaAldatu

 
Anoushka eta Ravi Shankar kontzertuan, 2005ean.

Shankar txikitatik hasi zen aitarekin sitarra jotzen ikasten: hamahiru urterekin, emanaldi publiko bat eman zuen eta lehen grabaketa kontratua 16 urterekin izenpetu zuen. [4]

Omenaldi kontzertuaAldatu

2002ko azaroaren 29an, Concert for George emanaldia zuzendu zuen Londresko Royal Albert Hallen. George Harrisonen omenezko kontzertua izan zen.[5]

SariakAldatu

  • British House of Commons Shield, 1998.
  • "Urteko Emakumea" saria ( Kareena Kapoor, Ritu Beri eta Rhea Pillai- rekin partekatua) 2003ko Emakumeen Nazioarteko Egunean.

AktibismoaAldatu

Shankar animalien eskubideen defendatzailea da baita PETA-ren aldekoa ere (Pertsonak animalien tratu etikoaren alde). Bera eta aita zerbitzu publikoko iragarki batean agertu ziren, animalien sufrimenduaren aurka.[6] Gainera, Nazio Batuen bozeramailea da Indiako elikagaien programan.

DiskografiaAldatu

Estudioko albumakAldatu

  • Anoushka (1998)
  • Anourag (2000)
  • Rise (2005)
  • Breathing Under Water (2007)
  • Traveller (2011)
  • Traces of You (2013)
  • Home (2015)
  • Land of Gold (2016)

ZuzenekoakAldatu

ErreferentziakAldatu

  1. (Gaztelaniaz) «El hipnótico viaje musical de Anoushka Shankar» euronews 2020-02-13 Noiz kontsultatua: 2020-06-09.
  2. «Anoushka Shankar Biography» www.musicianguide.com Noiz kontsultatua: 2020-06-09.
  3. (Gaztelaniaz) Galilea, Carlos. (2006-06-23). «Anoushka Shankar, la 'sitarista'» El País ISSN 1134-6582. Noiz kontsultatua: 2020-06-09.
  4. .
  5. (Gaztelaniaz) «Anoushka Shankar» LA Phil Noiz kontsultatua: 2020-06-09.
  6. «KFC Cruelty >> Celebrity Endorsements >> Patricia Manterola» web.archive.org 2007-03-01 Noiz kontsultatua: 2020-06-09.

Kanpo estekakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Anoushka Shankar