Ireki menu nagusia

Afrikako Nazioen Kopa

Afrikako Nazioen Kopa
Antolatzailea Afrikako Futbol Konfederazioa
Lehen ekitaldia 1957
Eremua Afrika
Parte hartzaileak 16
Garaipen gehien Egipto Egipto (7)
2019ko txapelduna Aljeria Aljeria
2008ko finala Egipto eta Kamerunen artean.
Ghana eta Nigeriaren arteko partida (2008).
Maroko eta Angolaren arteko partida (2013).
Boli Kosta eta Tunisiaren arteko partida (2013).

Afrikako Nazioen Kopa kontinente hartako futbol txapelketa nagusia da, selekzio mailakoa beti ere.

Afrikako Futbol Konfederazioak antolatzen du, 1957tik gutxi gora-behera bi urtero. Lehenengo bi ekitalditan Egipto, Etiopia eta Sudanen arteko txapelketa izan zen.

Egiptoko selekzioak (7 aldiz) eta Kamerun eta Ghanakoak (4naz) dira txapelketa gehien irabazi dituzten taldeak.

PalmaresaAldatu

Urtea Egoitza Txapelduna Emaitza Finalista
1957 Sudan   Egipto 4-0   Etiopia
1959 Egipto   Arabiar Err. Batua ligaxka   Sudan
1962 Ethiopia   Etiopia 4-2 (luz)   Arabiar Err. Batua
1963 Ghana   Ghana 3-0   Sudan
1965 Tunisia   Ghana 3-2 (luz)   Tunisia
1968 Ethiopia   Kongoko Errep. Dem. 1-0   Ghana
1970 Sudan   Sudan 3-2   Ghana
1972 Kamerun   Kongoko Errep. 3-2   Mali
1974 Egipto   Zaire (Kongoko E.D.) 2-2, 2-0   Zambia
1976 Ethiopia   Maroko Ligaxka   Ginea
1978 Ghana   Ghana 2-0   Uganda
1980 Nigeria   Nigeria 3-0   Aljeria
1982 Libia   Ghana 1-1 (pen:7-6)   Libia
1984 Boli Kosta   Kamerun 3-1   Nigeria
1986 Egipto   Egipto 0-0 (pen:5-4)   Kamerun
1988 Maroko   Kamerun 1-0   Nigeria
1990 Aljeria   Aljeria 1-0   Nigeria
1992 Senegal   Boli Kosta 0-0 (pen:11-10)   Ghana
1994 Tunisia   Nigeria 2-1   Zambia
1996 Hegoafrika   Hego Afrika 2-0   Tunisia
1998 Burkina Faso   Egipto 2-0   Hego Afrika
2000 Ghana eta Nigeria   Kamerun 2-2 (pen:4-3)   Nigeria
2002 Mali   Kamerun 0-0 (pen:3-2)   Senegal
2004 Tunisia   Tunisia 2-1   Maroko
2006 Egipto   Egipto 0-0 (pen:4-3)   Boli Kosta
2008 Ghana   Egipto 1-0   Kamerun
2010 Angola   Egipto 1-0   Ghana
2012 Gabon eta Ekuatore Ginea   Zambia 0-0 (pen:8-7)   Boli Kosta
2013 Hegoafrika   Nigeria 1-0   Burkina Faso
2015 Ekuatore Ginea   Boli Kosta 0-0 (pen:9-8)   Ghana
2017 Gabon   Kamerun 2-1   Egipto
2019 Egipto   Aljeria 1-0   Senegal
2021 Kamerun
2023 Boli Kosta
2025 Ginea
  • ¹ Arabiar Errepublika Batua: Egiptok eta Siriak osatua
  • (luz), luzapenaren ondoren.
  • (pen), penalti jaurtiketak.

GaraipenakAldatu

PodiumaAldatu

     
 
 
 
  Egipto
1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010
     
 
 
 
  Kamerun
1984, 1988, 2000, 2002, 2017
     
 
 
 
  Ghana
1963, 1965, 1978, 1982

DominakAldatu

Taldea Txapeldunak   Txapeldunordeak   Hirugarrenak   Laugarrenak
  Egipto 7 (1957, 1959*, 1986*, 1998, 2006*, 2008, 2010) 1 (1962) 4 (1963, 1970, 1974*, 2017) 3 (1976, 1980, 1984)
  Kamerun 5 (1984, 1988, 2000, 2002, 2017) 2 (1986, 2008) 1 (1972) 1 (1992)
  Ghana 4 (1963*, 1965, 1978*, 1982) 5 (1968, 1970, 1992, 2010, 2015) 1 (2008*) 3 (1996, 2012, 2013, 2017)
  Nigeria 3 (1980*, 1994, 2013) 4 (1984, 1988, 1990, 2000*) 8 (1976, 1978, 1992, 2002, 2004, 2006, 2010, 2019) -
  Boli Kosta 2 (1992, 2015) 2 (2006, 2012) 4 (1965, 1968, 1986, 1994) 2 (1970, 2008)
  Aljeria 2 (1990*, 2019) 1 (1980) 2 (1984, 1988) 2 (1982, 2010)
  Kongoko Errepublika Demokratikoa 2 (1968, 1974) - 2 (1998, 2015) 1 (1972)
  Zambia 1 (2012) 2 (1974, 1994) 3 (1982, 1990, 1996) -
  Tunisia 1 (2004*) 2 (1965*, 1996) 1 (1962) 3 (1978, 2000, 2019)
  Sudan 1 (1970*) 2 (1959, 1963) 1 (1957*) -
  Maroko 1 (1976) 1 (2004) 1 (1980) 2 (1986, 1988*)
  Etiopia 1 (1962*) 1 (1957) 1 (1959) 2 (1963, 1968*)
  Hegoafrika 1 (1996*) 1 (1998) 1 (2000) -
  Kongoko Errepublika 1 (1972) - - 1 (1974)
  Mali - 1 (1972) 2 (2012, 2013) 3 (1994, 2002*, 2004)
  Burkina Faso - 1 (2013) 1 (2017) 1 (1998*)
  Senegal - 2 (2002, 2019) - 3 (1965,1990, 2006)
  Uganda - 1 (1978) - 1 (1962)
  Ginea - 1 (1976) - -
  Libia - 1 (1982*) - -

(*Herrialde antolatzaileak).

Golegilerik onenakAldatu

Kanpo loturakAldatu

Wikimedia Commonsen badira fitxategi gehiago, gai hau dutenak: Afrikako Nazioen Kopa